Jemen: Som å fiske i vanskelige forhold

I Hodeidah hvor sult rammer befolkningen, sliter de fleste familiene hver dag

Det å være foreldre er en tøff jobb i seg selv. Men å være foreldre som ikke har råd til nok mat for familien er hjerteskjærende.

For foreldrene Fadl og Aisha er dette en realitet de lever med hver dag. De sliter med å gi sine fem barn den mest grunnleggende maten. På en varm sommerdag kan du finne de yngste spredt på det sanddekkende gulvet, i et forsøk på å kjøle ned sine overopphetede kropper.

Det finnes ingen leketøy i huset, men for barna er huset en stor lekeplass. Begge foreldrene viser stadig sin betingelsesløse kjærlighet, det eneste de har råd til nå.

Aisha gir vann til sin yngste datter Wafaa. De fleste i Jemen har ikke tilgang til rent vann. I et land hvor den humanitære situasjonen er ekstremt skjør på grunn av mangel på mat og rent vann, er folk ofte ikke sterke nok til å bekjempe sykdommer som kolera. Bilde: WFP/Reem Nada

Den unge familien mistet sin eneste inntektskilde etter konflikten eskalerte nær havnen i Hodeidah og langs kystlinjen. Deres eneste matkilde er nå bare vanlig brød og noen ganger fisk, hvis Fadl klarer å fange noen. På en god dag har de muligens råd til litt ris og tomat gryte.

Tre av Fadls barn henger på sin far beundringsverdig. Bilde: WFP/Reem Nada

Som de fleste fiskerne i byen, kan ikke Fadl lengere dra ut på de store fiske båtene, som de pleide å tilbringe flere uker på. De fleste kan nå bare bruke fiskestenger, noen få meter inn i kysten på grunn av konfliktene. De prøver å fange et par fisk som de kan selge for å samle litt penger, og noen ganger kan de spise litt også.

“De spiser det som er tilgjengelig, som avhenger av hva vi har og hvor mye penger vi har.”

“Det eneste håpet vi har er havet. Det finnes ingen andre yrker, sier han. “Vi kan ikke jobbe lenger; vi må bli hjemme.”

Overlever på nesten ingenting

Familien er blant syv millioner mennesker, noen av de mest sårbare i Jemen, som Verdens matvareprogram (WFP) gir månedlig assistanse til. En pose med hvetemel fra WFP er verdt omkring 100 NOK i Jemen. Mange familier sier de tjener mellom 240–320 NOK per måned. Samtidig som matvareprisene økte, ble inntektene drastisk redusert.

Aisha elter brøddeigen. For en familie som dette er melet og oljen de mottar nesten verdt halvparten av deres månedlige inntekt. Familier i dette fattige området i Hodeidah spiser som regel bare brød. Bilde: WFP/Reem Nada

“De spiser det som er tilgjengelig, som avhenger av hva vi har og hvor mye penger vi har. Hvis vi mottar hvetekorn i den månedlige assistansen, tar vi det til møllen og lager mel, sier Fadl. “Noen ganger har vi ingenting annet enn mel, da lager vi aseed [En grøt fra Jemen laget med mel og vann] med litt sukker.”

Mer enn 17 millioner mennesker trenger matvareassistanse i Jemen. WFP er bare i stand til å gi mat til rundt syv millioner mennesker. Familier med gravide kvinner eller ammende mødre og barn med risiko for underernæring er prioritet.

“Men hva gjør vi nå?”

Familien har ingen strøm i huset, de har ingen gass for matlaging — de har ikke engang utstyr for matlaging. Aisha har en provisorisk komfyr bygget av murstein. Hun bruker gammel papp, papir og tørket løv for å starte en flamme under hennes gamle gryte. Til tross for det er Aisha en rolig og smilende mor som oppdrar fem barn, med en ny på vei.

Aisha startet et bål for å lage en tomatgryte. Prisen for gass til matlaging har økt og de fleste familier har ikke lengere råd til å kjøpe det. Bilde: WFP/Reem Nada

“Jeg er ikke i det hele tatt glad for et barn til, hvordan kan jeg! Jeg har prøvd alle prevensjoner som finnes, men jeg ble fortsatt gravid, sier hun over lyden av knitrende flammer.

“Men hva gjør vi nå?”, sier Fadl. “Vi må godta Guds vilje og akseptere dette barnet. Jeg håper bare at ting vil bli bedre, og livet går tilbake til hvordan det var før krigen, da jeg kunne gi dem alt de trengte.”

Siden mars 2015 har konflikten forverret problemene i Jemen. Jemen som allerede er det fattigste landet i den arabiske verden, opplever nå mer sult og fattigdom som setter livene til en hel generasjon i fare.

Del deres historie og hjelp oss med å hjelpe dem. Gi et bidrag