Jemen: Kalassa vaarallisilla vesillä

Useat perheet kamppailevat päivittäin nälän riivaamassa Hodeidassa.

--

Vanhempana olo on parhaimmillaankin vaikeaa. Vanhempana olo, jos ei ole varaa ruokkia lapsiaan, on sydäntä särkevää.

Faidl ja Aisha ovat jemeniläisiä vanhempia, joille tämä on todellisuutta joka päivä. He kamppailevat, jotta voisivat kustantaa perustarpeet heidän viidelle lapselleen. Tämä Jemenissä haasteellista ja esimerkiksi jos oikein kuumana kesäpäivänä tulet heidän kotiinsa ja saatat nähdä nuorimmat lapset makaamassa talon hiekkalattialla, yrittäen viilentää ylikuumentuneita vartaloitaan.

Lapsilla ei ole yhtäkään lelua talossa, mutta koti on heille silti iso leikkikenttä. Kumpikin vanhemmista osoittavat välittömän rakkautensa lapsilleen usein; se on ainoa asia, johon heillä on riittämiin varaa.

Aisha antamassa vettä heidän nuorimmalle lapselle Wafaalle. Suurimmalla osalla jemeniläisistä ei ole puhdasta vettä saatavilla. Maassa, jossa humanitaarinen tilanne on ruuan ja puhtaan veden puutteen vuoksi äärimmäisen hauras, ihmiset ovat usein liian heikossa kunnossa selvitäkseen koleran kaltaisista sairauksista. Kuva WFP/Reem Nada

Perhe menetti ainoan tulonlähteensä, kun taistelut Hodeidan rajalla ja rantaviivalla muuttuivat taas voimakkaammaksi. Nykyään he syövät lähinnä pelkkää leipää tai kalaa, jos Fadl onnistuu nappaamaan saalista kyseisenä päivänä. Hyvänä päivänä heillä saattaa olla varaa riisiin ja pieneen määrään tomaattimuhennosta.

Kolme Fadlin lasta yrittää päästää isänsä syliin. Kuva: WFP/Reem Nada

Fadl, kuten monet muut kalastajat kaupungissa, ei voi enää purjehtia isoilla kalastusaluksilla avomerelle viikoiksi, kuten aiemmin oli tapana. Taisteluiden vuoksi he voivat käyttää vain onkia muutaman metrin päässä rannasta. He kalastavat saadakseen saaliin myytyä ja ansaitakseen hieman rahaa ja ehkä saadakseen jotain syödäkseen.

“Meillä ei ole muuta toivoa kuin meri. Meillä ei ole muuta ammattia. Mutta emme voi työskennellä enää, vaan jäämme kotiin”, Fadl kertoo.

Selviytymistä olemattomilla määrillä ruokaa

“He syövät, mitä on saatavilla ja se taas riippuu siitä, mitä meillä on ja kuinka paljon rahaa meillä on”

Perhe on yksi niistä seitsemästä miljoonasta, jotka ovat kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa Jemenissä, ja joka saa WFP:ltä kuukausittain apua. WFP:n jauhosäkki maksaa noin 10 euroa. Useat perheet kertovat tienaavansa noin 25–35 euroa kuussa, samaan aikaan kun ruoan hinnat nousevat ja tulot vähenevät.

Aisha vaivaamassa leipätaikinaa. Heidän kaltaiselle perheelle, saadut jauhot ja öljy ovat arvoltaan miltei puolet kuukausittaisista tuloista. Hodeidahin köyhillä alueilla elävät syövät useina päivinä pelkkää leipää. Kuva: WFP/Reem Nada

“He syövät, mitä on saatavilla ja se taas riippuu siitä, mitä meillä on ja kuinka paljon rahaa meillä on. Jos meillä kuukausiavustuksesta saatuja vehnänjyviä, viemme ne myllärille ja käytämme jauhon”, Fadl kertoo. ”Välillä meillä ei ole mitään muuta kuin jauhoja ja teemme aseed-puuroa (jemeniläinen puuro, joka tehdään vedestä ja jauhosta) ja syömme sen sokerin kanssa.

Yli 17 miljoonaa jemeniläistä on ruoka-avustuksen tarpeessa. WFP pystyy avustamaan vain 7 miljoonaa heikoimmassa asemassa olevaa. Perheet, joihin on syntymässä lapsi, joissa on imetyksessä oleva vauva tai lapsia aliravitsemusriskin piirissä, ovat etusijalla ruoka-avustuksen saajiksi.

Huonoja uutisia

Perheellä ei ole talossaan sähköä, kaasua ruuanvalmistukseen tai edes hellaa. Aishalla on ruuanlaittoa varten tiilistä rakennettu tulisija. Hän käyttää pahvia, paperia ja kuivattuja lehtiä sytyttääkseen tulen vanhan hellansa alle. Kaikesta huolimatta Aisha on rauhallinen ja hymyileväinen äiti, joka kasvattaa viittä lastaan sekä odottaa uusinta tulokasta.

Aisha sytyttämässä tulta tehdäkseen tomaattimuhennosta. Kaasun hinta on noussut pilviin ja useimmilla perheillä ei ole siihen enää varaa. Kuva: WFP/Reem Nada.

“En ole vauvasta lainkaan onnessani, miten voisin olla! Olen yrittänyt kaikkia mahdollisia saatavilla olevia ehkäisykeinoja ja silti tuli raskaaksi”, kertoo Aisha rätisevän tuulen äärellä. ”Tässä vaiheessa emme voi tehdä juuri mitään. Täytyy vain hyväksyä ylempien tahojen tahto ja tämä vauva. Toivon vain, että elämä palaa uomilleen, sellaiseksi kuin se ole ennen sotaa. Ja että minä voisin antaa heille kaiken mitä he tarvitsevat”, Fadl päättää.

Vuoden 2015 maaliskuun jälkeen konfliktit ovat pahentaneet Jemenin ongelmia. Ennen sotimisen alkamista Jemen oli jo valmiiksi köyhin arabivaltioista ja sittemmin köyhyys ja nälkä ovat moninkertaistuneet, uhaten kokonaisen sukupolven tulevaisuutta.

Auta meitä auttamaan. Lahjoita nyt.

--

--

YK:n World Food Programme
Horisontti YK:n World Food Programme

YK:n World Food Programme (WFP) on maailman suurin humanitaarisen avun järjestö, jonka työn tavoitteena on saavuttaa maailma ilman nälkää.