Kouluateria, joka ruokkii koko yhteisön
Yhteisön osallistuminen on yksi World Food Programmen (WFP) kouluateriaprojektin tärkeimmistä ainesosista Syyriassa
Valmisrakenteisessa luokkahuoneessa Aleppossa eri-ikäiset oppilaat nojaavat kohti vihkojaan kynä kädessä, kirjoittaen ja piirtäen tehtäviään. Lähes kahdeksan vuoden konflikti on jättänyt jäljen kaupunkiin. Nyt lapset ovat kuitenkin jälleen koulussa oppimassa uutta.
Keskittyminen herpaantuu keittäjän tuodessa luokkaan tuoreita eväspakkauksia, jotka aiheuttavat välitöntä innostusta. Lapset ottavat paketit vastaan innolla ja aloittavat eväiden mutustelun välittömästi.
Hajar, kolmasluokkalainen, haukkaa mehukasta juustoleipää. Hän on vielä nuori, mutta ymmärtää jo nyt koulutuksen ja ravinnon merkityksen. ”Opin tunnilla paremmin, kun olen syönyt”, hän kertoo.
Hajarin eväsleipä tuo mukanaan paljon muutakin kuin energiaa koulupäivään. WFP:n tuoreista raaka-aineista valmistetut ruoka-annokset hyödyttävät paikallista taloutta sekä luovat toivoa ja mahdollisuuksia, jotka koskettavat ihmisiä aina ruoan tuottajasta sen valmistajaan ja saajaan.
Koululounaiden maku ja ravinteikkuus ovat tulosta usean ainesosan yhdistelmästä. Yhdistävä tekijä ne ovat myös yhteisön jäsenille. Maanviljelijöiden ja leipurien tarjoamien tuoreiden raaka-aineiden, kauppiaiden toimittaman ruuan ja tehdastyöntekijöiden pakkaamien tuotteiden ansiosta kouluruokaohjelma voi kukoistaa.
Samer toimittaa leivän koululaisten lounaisiin. Hän menetti leipomonsa konfliktissa useita vuosia sitten, mutta on nyt aloittanut yritystoimintansa uudestaan. WFP tarjoaman vitaminoidun vehnäjauhon avulla Samer leipoo tuoretta leipää 10 000 lapsen päivittäiselle kouluaterialle.
Labna-juusto ja timjami leivissä tulevat pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä, jotka vastaanottavat rahoitusta WFP:ltä ostaakseen tuoreita elintarvikkeita paikallisilta viljelijöiltä Aleppon maaseudulla. Viljelijöiltä kouluruokaan saadaan myös vihanneksia kuten kurkkua, paprikoita ja tomaatteja, jotka tekevät eväsleivistä ravitsevampia — ja maukkaampia.
Kaikki tuoreet raaka-aineet päätyvät yhteen WFP:n yhteistyökumppanin paikallisessa tehtaassa Namaa’ssa. Tehtaalla 50 leskinaista pesee ja kuorii hedelmiä ja vihanneksia, käärii eväsleipiä ja pakkaa kouluateriat.
Sota on vaikuttanut kaikkien syyrialaisten elämään, mutta suurin taakka on naisilla. Monet ovat menettäneet puolisonsa, minkä ansiosta he ovat jääneet yksin ansaitsemaan elantoa isolle perheelle. Maan työttömyysluvun ollessa 50 prosentissa naisten on vaikeaa löytää työtä. Erityisen vaikeaa se on niille, jotka eivät ole koskaan aiemmin työskennelleet miehen ansaitessa perheen rahat.
Kaikki 50 voileipiä valmistavaa naista ovat kohdanneet suuria menetyksiä. Nyt he työskentelevät WFP:n kouluruokaprojektissa auttaakseen itsensä ja perheensä ulos suosta.
37-vuotias Ola on neljän lapsen äiti. Hän menetti aviomiehensä konfliktin aikana. ”Lapseni ovat täysin riippuvaisia minusta”, hän kertoo.
Ennen työllistymistään voileipätehtaalla Ola joutui ottamaan vanhimman poikansa pois koulusta, jotta tämä auttaisi häntä keräämään rahaa elinkustannuksiin. Nyt Ola ja hänen työtoverinsa nauttivat vakaan palkkatulon tuomasta turvasta. Heidän työnsä ei pelkästään tue yhteisön tulevaisuutta auttamalla lapsiaan pysymään koulussa, vaan myös kartuttaa naisten omaa itseluottamusta ja riippumattomuutta.
Ola loistaa ylpeydestä, kun hän kertaa viimeisimpiä saavutuksiaan: ”Vakaan palkan ansiosta voin elättää perheeni ja poikani pääsi takaisin kouluun. Pystyn jopa antamaan lapsilleni hieman taskurahaa”, hän kertoo hymyillen.
WFP:n työllistämisohjelman hyödyt ovat ilmeisiä, eivätkä vain koululaisille.
Perheet voivat nyt käyttää pienemmän osan tuloistaan ruokaan tietäen, että lapset saavat päivittäin aterian, joka on paitsi ravitseva myös turvallinen. Tästä on kiittäminen WFP:n tiukkoja hygieniasäädöksiä ja -toimenpiteitä.
Ennen WFP:n kouluateriaohjelman alkua paikalliset viljelijät myivät vain 100 kiloa tuotteitaan päivässä. Nyt he toimittavat kauppiaille päivittäin 400 kiloa ruokaa kattaakseen kysynnän. Nelinkertainen kasvu on virkistänyt paikallisia markkinoita, kasvattanut kaupungin taloutta noin 1,15 miljoonalla eurolla ja tarjonnut työllistymismahdollisuuksia.
Taannoisella visiitillään Aleppoon WFP:n kouluateriatoiminnan johtaja korosti yhteisöllisyyden merkitystä ohjelmassa. ”Kouluruokaohjelmat ulottuvat yhteisön sydämeen ja vaikuttavat lähtemättömästi ihmisten elämiin aina ruoan tuottajista ja toimittajista tehdastyöntekijöihin ja ruuan kuljettajiin”, hän sanoo.
Kouluruokaohjelma jatkaa kasvuaan. Voileipätehtaalla Ola kertoo, että kouluissa, joihin hän ja muut työntekijät valmistavat eväitä osallistuminen opetukseen on lähes tuplaantunut vuodessa 1700 oppilaasta yli 3000 oppilaaseen.
“Yhä useammat lapset palaavat kouluun ja myös pysyvät siellä pidempään. He ovat aina innoissaan lounaasta, se on heidän päivänsä kohokohta”, Ola kertoo.
”Olen todella onnellinen siitä, että pystyn ruokkimaan paitsi omat lapseni, myös muita syyrialaisia lapsia. Omalla tavallaan heistä on tullut osa omaa perhettäni.”