Kouluruokailu kotona

Miljoonien lasten jäädessä paitsi kouluruokailusta WFP työskentelee varmistaakseen, että lapset saavat edelleen tarvitsemansa kalorit ja ravintoaineet.

Lähes 1,6 miljardia lasta ja nuorta 197 maassa ei käy koulussa, koska oppitunnit on keskeytetty COVID-19-viruksen leviämisen estämiseksi. Heistä noin 370 miljoonaa ei enää saa kouluruokaa, joka on usein ainoa ateria, jonka lapset voivat luottaa saavansa.

‘Kouluruokailu kotona’ –aloitteen päämäärä on tavoittaa haavoittuvaiset lapset ja estää COVID-19 terveyspandemian muuttuminen nälkäpandemiaksi. Kuva: WFP/Marco Frattini

“Ilman kouluruokaa miljoonat lapset kärsivät nälästä. He ovat vaarassa sairastua, keskeyttää koulunkäynnin, ja menettää parhaan mahdollisuutensa päästä köyhyydestä. Meidän on toimittava nyt estääksemme tämän terveyspandemian muuttuminen nälkäkatastrofiksi”, sanoi David Beasley, World Food Programmen (WFP) pääjohtaja. WFP työskentelee hallitusten kanssa ympäri maailman varmistaakseen, että lapset saavat edelleen tarvitsemansa ravinnon. UNICEFin kanssa äskettäin julkistetun yhteistyön puitteissa WFP tukee myös ponnisteluja varmistaakseen, että koulun kautta saatavat ravitsemus- ja terveyspalvelut kannustavat haavoittuvaisimpia lapsia palaamaan kouluun, kun kriisi on ohi.

Tässä muutama esimerkki siitä, kuinka WFP tuo kouluruokailun kotiin haavoittuvaisille lapsille ympäri maailman.

Kolumbia

“Nälkäisen lapsen ja hyvin ravitun lapsen eron huomaa koulussa. Nälkäinen lapsi on luokkahuoneessa hermostunut ja heiveröinen. Ruoka-avustuksen jakaminen perheille pandemian aikana hyödyttää sekä lapsia että heidän perheitään”, sanoo Eloy Berty, rehtori Rio Hachassa, Kolumbian pohjoisosan La Guajiran departamentissa sijaitsevassa kaupungissa.

Ennen COVID-19-pandemiaan liittyviä koulujen sulkemisia kouluruokaohjelma toimitti kouluruokaa 112 000 lapselle viidessä eri departamentissa. Huhtikuussa yli 86 000 oppilasta La Guajirassa sai kouluruokailun sijasta kotiin vietäviä annoksia. Annokset, jotka yksi perheenjäsen hakee, tarjoavat tasapainoisen ruokakorin, joka sisältää maitotuotteita, viljaa, hedelmiä ja ruokaöljyä.

Luz Marina Gonzalez on iloinen saadessaan ruokaa lapsilleen. Kuva: WFP

”Ateriat auttavat koko perhettä. Lapseni kysyvät minulta jatkuvasti, milloin koulu avataan uudelleen. He haluavat opiskella, kirjoittaa; he haluavat mennä takaisin”, sanoo Luz Marina González, venezuelalainen siirtolainen ja kahden kouluikäisen lapsen äiti.

Kongo

Samalla kun koulussa tapahtuva toiminta on korvattu radio- ja televisio-ohjelmilla ’koulutus kotona’ –iskulauseen mukaisesti, WFP käynnisti ’kouluruokailu kotona’ –aloitteen tarjoamalla kotiin vietäviä annoksia, jotka koostuvat riisistä, herneistä, kasviöljystä, suolasta ja sardiineista.

”Olen huomannut, että osa lapsista on laihtunut”, sanoo Yolande Moranga, Poolin maakunnassa sijaitsevan Mingali Bamboun koulun johtaja, jakaessaan annoksia. ”Suurin osa kylän lapsista syö ainoastaan koulussa, koska heidän vanhempansa, etenkin äidit, menevät pelloille aikaisin aamulla ja tulevat takaisin neljältä iltapäivällä. Nyt lapset ovat yksin. Olen todella onnellinen tästä ruuanjakelusta”, hän lisää.

Yolande Moranga, koulujohtaja Poolin maakunnassa, Kongossa, etsii ensimmäisellä luokalla opiskelevan Emilien nimeä rekisteristään. Kuva: WFP/Alice Rahmoun

Yksi annoksia hakevista lapsista on ensimmäisellä luokalla opiskeleva Derrick. Hänen isänsä, Narcisse Bandouzi, on kuljettaja, joka kuljettaa tavallisesti kassavaa pelloilta myyntipaikoille. Tänään Narcissen tehtävä on kantaa poikansa kuivamuona-annos kotiin.

Derrick and Narcisse Bandouzi kotiin vietävän ruoka-annoksensa kanssa koulun ulkopuolella. Kuva: WFP/Alice Rahmoun

Ennen pandemiaa 80 000 lasta hyötyi kouluruokaohjelmasta Kongossa. Kotiin vietävät annokset tavoittavat näistä lapsista 61 000, ja osa muista lapsista vastaanottaa käteissiirtoja.

Kambodža

Sokhanin mukaan kouluruokaohjelma kosketti häntä ja auttoi häntä vaikuttamaan lasten elämään aikaisempaa enemmän. Kuva: WFP/Soeu Sousdey

Sokhan, Angkor Thomin piirikunnassa sijaitsevan Duon Aovin alakoulun omistautunut rehtori, on valvonut kouluruokaohjelman toteutusta lähes 20 vuotta.

”Ateriat auttavat lapsia keskittymään. Heidän tuloksensa paranevat, he rakastavat koulunkäyntiä ja antavat myös koululle enemmän”, hän selittää lisäten, että suurin osa lapsista sanoo haluavansa olla isona opettaja.

Koulujen sulkemisen aiheuttamien haasteiden aikana WFP työskentelee yhdessä opetusministeriön, nuorisoministeriön ja urheiluministeriön kanssa tarjotakseen kotiin vietäviä annoksia lahjoitetusta riisistä.

Jakelu on tähän mennessä tavoittanut lähes 104 000 oppilasta 908 alakoulusta viiden kambodžan piirikunnan alueella. Kroonisesta köyhyydestä kärsivät perheet saivat kertaluontoisen 10 kilon erän riisiä lasta kohden lievittämään välitöntä taloudellista shokkia, joka aiheutuu koulujen sulkemisesta ja muista markkinoihin ja elinkeinoihin liittyvistä aukoista, joita COVID-19-rajoitustoimenpiteet ovat aiheuttaneet.

Chim Leak hakee 20 kilon riisipakettinsa koulun alueelta. Kuva: WFP/Soeu Sousdey

Chim Leakin perhe on yksi heistä. Tänä aamuna Chim käyttää hengityssuojainta matkatessaan tutun reitin koululle. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan vie lapsiaan kouluun, vaan hakee 20 kilon riisipakkauksensa.

“Meidän on aina pitänyt tehdä todella kovasti töitä tienataksemme tarpeeksi rahaa perheen elättämiseen. Elämä ei ole ollut helppoa. Mutta nykyisen virustilanteen myötä siitä on tullut entistä vaikeampaa. Miehelläni ei ole tällä hetkellä töitä, enkä minä voi myydä keitettyä maissia ja cashewpähkinöitä, joista sain ennen tuloja”, hän sanoo. ”Olen onnellinen näistä ruoka-annoksista. Ne auttavat perhettäni ainakin vähän aikaa.”

Libya

WFP ja Libyan opetusministeriö tukevat lapsia kotiin vietävillä annoksilla etäopiskelun aikana. Yksi kahden kilon laatikko mineraaleilla ja vitamiineilla ravintovahvistettuja taatelipatukoita tarjotaan 18 379:lle 6-14-vuotiaalle oppilaalle ja heidän perheelleen 58 koulussa Etelä-Libyassa. Annos turvaa 30 prosenttia päivittäisistä ravintotarpeista lapsille ja heidän viidelle perheenjäsenelleen viiden päivän ajaksi.

Välipaloja koordinoidaan ja valmistellaan kotiinkuljetusta varten. Kuva: WFP

“Tarjoamalla välipaloja lapsille ja heidän perheilleen tuemme Libyan päämäärää varmistaa, että lapset oppivat koulujen ollessa kiinni aikana, jolloin COVID-19-viruksen leviäminen pyritään estämään. Tämä tarkoittaa paitsi sitä, että vanhemmilla on yksi huoli vähemmän, myös sitä, että lapset voivat keskittyä olennaiseen: oppimiseen”, sanoo Samer Abdel Jaber, WFP:n edustaja ja Libyan maajohtaja. ”Katsomme tulevaisuuteen ja aikaan, jolloin COVID-19 on takana päin, mutta siihen asti tuemme Libyaa sen sitoumuksessa laittaa koulutus etusijalle.”

Jakelu, jota koulujen henkilökunta suorittaa sallittuina aikoina ja COVID-19 varotoimia noudattaen, alkoi 30 maaliskuuta, ja on tähän mennessä tavoittanut 15 000 oppilasta ja heidän perhettään.

Lue lisää WFP:n ja UNICEFin työstä, jolla tuetaan koulujen kautta saatavia terveys- ja ravitsemuspalveluja COVID-19-pandemian aikana

--

--

YK:n World Food Programme
YK:n World Food Programme

Written by YK:n World Food Programme

YK:n World Food Programme (WFP) on maailman suurin humanitaarisen avun järjestö, jonka työn tavoitteena on saavuttaa maailma ilman nälkää.