E-gıda kartı programı Türkiye’deki sığınmacı kamplarında ‘gıda yardımı’nı yeniden tanımlıyor

Deniz Akkus
World Food Programme Insight
3 min readMar 14, 2018
Suriyeli sığınmacı Nour aslen Hamalı. Şu an Güneydoğu Anadolu’daki Akçakale kampında ailesiyle birlikte yaşıyor. Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

Parıldayan gözleri ve neşe dolu gülümsemesiyle; bir zamanlar ressam olmak isteyen Nour için, Türkiye’nin güneydoğusundaki sığınmacı kamplarından birindeki hayatına alışmak başta kolay olmamış. Suriye’deki hayatından çok farklı olan yeni hayatına alışmasını kolaylaştıran şeylerden biriyse, kamptaki markette normal bir şekilde alışveriş yapabilmek olmuş.

“Aileme günlük işlerde yardımcı olmak için elimden geleni yapıyorum, bu yüzden örneğin yiyecek alışverişini ben yapıyorum,” diyor Nour, annesinin kamptaki marketten istediği ürünleri alırken. “En çok sebze, meyve ve süt ürünleri alıyoruz. Genellikle bolca yeşillik yiyoruz mesela,” diye de ekliyor.

Türk hükümetinin daveti üzerine, Dünya Gıda Programı (WFP), kamplardaki Suriyeli sığınmacıları desteklemeye Ekim 2012’de başladı. Yenilikçi gıda yardımı programını WFP, Türk Kızılayı ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ortaklığında yürütüyor.

Akçakale kampındaki tüm Suriyeli ailelerde olan e-gıda kartlarından birini elinde tutan Nour, “Sevdiğimiz yiyeceklerden mahrum kalmıyoruz. Onları bu kart sayesinde alabiliyoruz,” diyor.

Karta aylık olan yüklenen yardımla Nour’un ailesi, süt ürünleri, meyve ve sebze gibi besin değeri yüksek yiyecekleri satın alabiliyor. Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

Aynı kart, bu programla desteklenen Güneydoğu Anadolu’daki 10 kampta yaşayan her Suriyeli aile tarafından kullanılıyor. Kart aracılığıyla, aileler, ailedeki fert başına 50 TL değerinde aylık yardım alıyor. Para, kamplar içeresinde bulunan marketlerde harcanabiliyor.

2018'de e-gıda kartı programı ABD, Almanya, Avustralya, Danimarka, Fransa, Hainan Havayolları Grubu, Japonya, Kore, Kuveyt, Meksika ve Norveç tarafından destekleniyor. Buna ek olarak gelecek katkılarla WFP, programın 2018 yılının sonuna kadar devam etmesini umuyor.

Nour’un ailesine, kamp marketlerindeki kasalarda satın aldıkları besleyici yiyeceklerin ücretini ödemek için kullanacakları bir kart verildi. Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

Nour resim yapmayı küçüklüğünden beri çok severmiş. Bu tutkusunu kampta hayata geçirmenin yolunu, kampta yürütülen sanat projelerinde gönüllü olarak ve çocuklara resim yapmayı öğreterek bulmuş.

Nour kamptaki sanat projelerinde gönüllü olarak sanattaki yeteneğini devam ettiriyor. Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

“Liseyi bitirebildim ama ressam olma hayalimin peşinden gidemedim. Çünkü savaş her şeyi askıya aldı,” diyor Nour.

“Artık büyük hayallerim yok ama kampta aktif olmak hayatımı yeniden inşa etmeme yardımcı oluyor. Ben sadece mutlu olmak istiyorum,” diye ekliyor.

227 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı, Türk Hükümeti tarafından yönetilen kamplarda yaşıyorlar. WFP 10 kampta 150 bin kadar sığınmacıya yardım sağlıyor.

Nour Türkiye’ye 2 yıl önce Suriye’den gelmiş. Şimdi ailesiyle birlikte bir sığınmacı kampında, çadırda yaşıyor. Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

Aileler, ‘e-gıda kartı’na ek ve tamamlayıcı olarak, AFAD’dan gıda ve gıda dışı ürünleri satın alabilecekleri kişi başı 50 TL aylık yardım alıyorlar.

WFP’nin yenilikçi e-gıda kartı projesi 150 bine yakın insana ulaşıyor ve böylece Suriyeli sığınmacılar besleyici yiyeceklerle beslenebiliyorlar. Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

E-gıda kartı programı kamplardaki Suriyeli ailelere kamplarda kurulan marketlerden istedikleri besin değeri yüksek yiyecekleri alma imkanı veriyor. Proje, WFP ve Türk Kızılayı tarafından ortaklaşa olarak ve AFAD’ın koordinasyonuyla yürütülüyor.

--

--