Sığınmacı çocuklar için ‘nakit yardımı’ ne anlama geliyor?

Deniz Akkus
World Food Programme Insight
4 min readJan 30, 2018

Aileleri yardım almaya başladıktan sonra onların hayatları da birden daha mutlu bir hal aldı.

Sedil. Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

Türkiye’de yaşayan 3.5 milyon sığınmacının neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor. Tıpkı anne babaları gibi zorlukların arasında yeni bir hayat kurmaya çalışırlarken, sığınmacı çocuklar için küçücük şeyler bile karanlık bir günü güneşli bir güne çevirebilir.

Aileleri Türk Kızılayı tarafından Dünya Gıda Programı (WFP) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ortaklığıyla, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonu altında yürütülen Sosyal Uyum Yardım Programı (SUY) aracılığıyla aylık nakit yardımından yararlanmaya başladıktan sonra hayatları biraz daha mutlu bir hale gelen sığınmacı çocuklardan bazılarıyla tanışın.

Bir milyondan fazla sığınmacı SUY aracılığıyla destekleniyor. Program her ay en çok ihtiyaç halindeki sığınmacılara Kızılaykart aracılığıyla nakit yardımı sağlıyor. Bu yardım, ailelerin biraz daha normal bir yaşam sürdürebilmeleri anlamına geliyor.

AYŞE

Bir oyuncak bir çocuğa dünyaları verebilir. Ailesi Halep’ten kaçarak Gaziantep’e geldiğinde Ayşe de tüm oyuncaklarnı geride bırakmak zorunda kalmış. Tek oyuncağı olan bu bebeği SUY’dan yararlanmaya başladıklarında ailesi Ayşe’ye hediye etmiş.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

EMİR

Emir’in babası Suriye’deyken sarımsak yetiştiricisiymiş. Babasının ordaki hayatlarına dair hikayeler anlatmasını Emir çok seviyor. Savaş yüzünden aile o hayatı terkedip Şanlıurfa’ya sığınmak zorunda kalmış. Artık herkes gibi onlar da sarımsağı satın alarak tüketiyorlar. SUY sayesinde aile yuvalarını hatırlatan yiyecekleri satın alabiliyorlar.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

BÜŞRA VE MERYEM

SUY ödemesinin yapıldığı ‘Kızılaykart’a yüklenmiş ilk nakit ödemeyi aldıklarında Büşra ve Meryem’in ailesi onlara bir sürpriz yaparak, Kurban Bayramı’nda giysinler diye yeni kıyafetler almışlar. Kızlar buna çok sevinmişler.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

SIDRA

Sıdra’nın babası Kahramanmaraş şehrinde sokak sokak gezerek satmak için karton topluyor. Kazandığı para kızının en yakındaki okula gidip gelebilmesi için gerekli olan servis aracının ücretini ödemeye yetmiyordmuş. SUY’un yardımıyla Sıdra’nın babası şimdi hem ulaşım ücretini hem de okul masraflarını daha rahat karşılayabiliyor.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

AHMET

Ahmet, Suriye’den kaçıp Gaziantep’e sığınan ailesinin en minik üyesi. En sevdiği yiyeceklerden biri olan mısır sadece arada sırada satın alınabilen bir yiyecekmiş. SUY’un yardımıyla Ahmet ve iki kardeşi için besleyici yiyecekler almak ailesi için daha kolay.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

MUHAMMET

O soğuk kış sabahında Muhammet annesiyle birlikte SUY nakit yardımı ödemesini çekmek için ATM’ye gelmiş olmaktan hiç mutlu görünmüyordu. Annesinin aldığı simit Muhammet’in fikrini hemen değiştirdi.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

RİİM

Riim, 6 kardeşi ve annesi Şanlıurfa’da kullanılmayan bir dükkanda yaşıyorlar. SUY yardımını almadan önce elektirik ve gıda masraflarını kıtı kıtına ödeyebiliyorlarmış. Kızılaykart’la geçimlerini sağlamak şimdi daha kolay.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

LUAY

Luay’ın ailesi Şanlıurfa’da bir mağaranın içine bir oda inşaa etmişler. SUY’dan aldıkları nakit parayla özel ihtiyaçları olan Luay’a bakmakta eskisi kadar zorlanmıyorlar.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

HATİCE

8 yaşındaki Türkmen kızı Hatice hep okuldaki sınıf arkadaşları gibi boya kalemleri olmasını hayal etmiş. Kızılaykart’ı aldıktan sonraki gün annesinin eve yeni bir set boya kalemiyle çıkagelmesiyle bu hayali gerçek olmuş.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

İHLAS

10 yaşındaki İhlas beş kişilik bir ailenin en büyük oğlu. Babasının sabit olmayan geliri ile geçinmekte zorlandıkları için ailesi İhlas’ı okuldan alarak maddi destek olması için bir işte çalıştırmayı düşünüyorlarmış. SUY’dan aldıkları para, ailesinin İhlas’ı okuldan almamasına vesile olmuş.

Fotoğraf: WFP/Deniz Akkuş

SUY’dan faydalanan her beş kişiden üçü çocuk. Kasım ayındaki son rakamlara göre, 18 yaş altındaki SUY yararlanıcılarının sayısı 650.000’e ulaştı. Bu, SUY yararlanıcıların yüzde 61’ine denk geliyor. AB’nin fonunu sağladığı SUY programı Dünya Gıda Programı ve Türk Kızılayı tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin de yardımıyla yürütülüyor. Birinci yılının sonunda SUY bir milyondan fazla sığınmacıya ulaşıyor. SUY hakkında daha fazla bilgi edinin.



--

--