Hello Xamarin
Artık yavaştan projelere giriş yapacağımızın haberini vermiştik. Yeni bir platformu öğrenirken yapılan ilk projedir Hello World. Bizde bugün ilk projemize Hello Xamarin ile başlayacağız. Geçtiğimiz haftalarda Xamarin’ de farklı proje tipleri olduğundan bahsetmiştim. Bunlar;
- Xamarin.Forms,
- Xamarin.Android,
- Xamarin.iOS.
Hello Xamarin uygulamasını her proje tipi için ayrı ayrı yaparak aradaki farkları birlikte görmeye çalışacağız. Öncelikle Forms uygulaması ile başlayalım. Daha önce kurulum yapmadıysanız bir önceki yazımdan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ben IDE olarak Mac üzerinde Xamarin Studio ile çalışıyorum. Xamarin Studio’ da proje oluşturduğunuzda Anroid ve iOS projelerini görüntülüyorsunuz. Window Phone proje dosyaları oluşturulmuyor. Eğer daha önce Visual Studio’ da oluşturduğunuz bir projeyi Xamarin Studio’ da açıyorsanız Windows/Windows Phone dosyaları inaktif bir şekilde görünüyor. Windows makine üzerinde Visual Studio ile iOS uygulamaları geliştirmek istiyorsanız host işlemi için bir Mac cihazınız olması gerekiyor. Bunun ile ilgili detaylara ve bunu nasıl yapacağınıza gelecek hafta değiniyor olacağım.
Şimdi New Solutions/App/Forms App ve sonra next deyip HelloXamarin isimli, Xamarin Forms projemizi oluşturuyoruz.
Proje dosyaları aşağıdaki gibi oluşuyor. Biz buradan HelloXamarin üzerinde çalışacağız. Öncelikle xaml dosyasını açalım ve buradaki Label’ ı silelim. Cs tarafta kendimiz yeniden oluşturacağız.
HelloXamarin.xaml.cs dosyasını açıp aşağıdaki kodları yazıyoruz.
Debug etmek istediğimiz projenin üzerinde sağ tıklayıp Set As Startup Project dedikten sonra Debug işlemini başlatıyoruz. Aşağıdaki iOS ve Android ekran çıktılarını inceleyebilirsiniz.
Aynı örneği şimdi Xamarin.Anroid ve Xamarin.iOS projeleri için yapalım. Xamarin.iOS ile devam edelim.
New Solution/iOS/App/Single View App ve Next deyip HelloXamarin_iOS ismi ile projemizi oluşturalım.
Xamarin.iOS’ ta proje dosyalarının görünüşü aşağıdaki gibi olacak.
iOS’ ta genellikle arayüz ile ilgili durumlarda Storyboard proje dosyaları ile çalışılır. Şimdi Main.storyboard dosyamızı açalım. Toolbox’ tan ekrana bir Label sürükleyip bırakalım.
Label’ ın Text’ ini Properties’ den Hello Xamarin olarak değiştirelim.
HelloXamarin_iOS projesi üzerinde sağ tıklayıp Set As Startup Project dedikten sonra Debug işlemini başlatıyoruz. Emulatorde projemiz aşağıdaki gibi görünecek.
Şimdi de Xamarin.Android için Hello Xamarin projemizi oluşturalım. Bunun için aynı Solution’ a bir proje daha ekleyebiliriz.
Add New Project/Android/App/Android App ve Next deyip projemizi HelloXamarin_Droid ismi ile oluşturuyoruz.
Eklediğimiz yeni proje ile birlikte Solution ımız aşağıdaki gibi olacak.
Şimdi Resources/Layout klasörü altından Main.axml dosyasını bulup aşağıdaki kodları yazalım.
HelloXamarin_Droid projesi üzerinde sağ tıklayıp Set As Startup Project dedikten sonra Debug işlemini başlatıyoruz. Emulatorde projemiz aşağıdaki gibi görünecek.
Bugün Xamarin projelerine Hello Xamarin ile bir giriş yaptık. Gelecek haftadan itibaren hiyerarjik bir düzen içerisinde ilerleyeceğiz. Öncelikle geleneksel Xamarin yaklaşımı ile native iOS ve Android projeleri geliştirirken temel şeyleri kullanmayı öğreneceğiz. Sonrasında yine Xamarin.Forms ile devam ediyor olacağız. Haftaya görüşmek üzere,
To be Continued :)