Xamarin ile Cross Platform Development
Uygulama Geliştirmeye Yönelik Farklı Yaklaşımlar
Konuya Xamarin ile girmeden önce uygulama geliştirmeye yönelik yaklaşımlara hızla bir göz atalım ve aradaki farkları birlikte daha net görelim. Bunlardan ilki “Silo Yaklaşımı”. Silo yaklaşımı, bir uygulamayı her platform için ayrı ayrı kodlamaktır. Avantajı, geliştireceğimiz uygulama tamamen native ve ilgili platformun her özelliğine erişebilir oluyor. Dezavantajı ise bu uygulamayı geliştirmek için farklı programlama dilleri bilmeye ve farklı IDE’ ler kullanmaya ihtiyaç duyuyoruz. Haliyle silo yaklaşımı ile uygulama geliştirmek bunu bir takım ile yapmayı gerektiriyor.
Diğer bir yaklaşım, “Black Box Yaklaşımı”. Geçen haftaki yazımda da bahsettiğim HTML, Javascript vb. web teknolojilerini kullanarak uygulama geliştirmek. Bu yaklaşım ile genel olarak silo yaklaşımının dezavantajları aşılabilir. Fakat Black Box’ ın dezavantajı ise ilgili platformun her özellikliğine her durumda erişemiyor olmak.
Ve yazılarımda değineceğim “Xamarin Yaklaşımı”. Xamarin ile mevcut C# bilginizi kullanarak iOS ve Anroid uygulamaları geliştirebilirsiniz. Geliştireceğiniz uygulama tamamen native ve ilgili platformun her özelliğine erişebilir durumda olacak. Farklı platformlara uygulama geliştirmek için farklı programlama dilleri ve farklı IDE’ ler kullanarak yapacağınız işi Xamarin ile tek bir yerden yapabilir, C# ve .NET’ in size sağladığı tüm nimetlerden yararlanabilirsiniz.
Xamarin’ in genel olarak ne olduğunu açıkladıktan sonra proje yapılarından kısaca bahsedecek olursam;
- Xamarin iOS Native
- Xamarin Android Native
- Xamarin Forms Portable
- Xamarin Forms Shared
Proje yapılarına detaylarıyla ilerleyen yazılarımda değiniyor olacağım. Gelecek hafta ise konuya Xamarin uygulama geliştirme yaşam döngüsü ile devam edeceğiz.
To be continued 🙂