Hackathon Nedir?

Göktürk Sığırtmaç
xathon
Published in
1 min readApr 14, 2020

Hackathon, etimolojik olarak “hack” ve “marathon” kelimelerinden geliyor. Burada “hack” kelimesini bir bilgisayar sistemine sızmaktan ve dağıtmaktan ziyade programlama, yazılım geliştirme olarak düşünmeliyiz.

2000’li yılların başlarından itibaren .com patlaması ile birlikte popülerliği ivme kazanan hackathon lar, şirketler için yeni teknoloji geliştirme ve inovasyon yollarından biri haline geldi. Tüm bunların yanında şirketler yarışmacılar arasından şirketleri için uygun gördüğü yarışmacılara iş teklifi yaparak, çalışanlarını düzenledikleri hackathon lar aracılığıyla seçmeye başladılar. Kar amacı güden şirketlerin haricinde vakıflar ve üniversiteler de gerek teknolojilerini geliştirmek, gerekse de inovasyon için hackathon lar düzenliyorlar.

Hackathon katılımcıları genellikle bilgisayar mühendisi, grafik tasarımcı, proje yöneticisi gibi disiplinlerden oluşuyor. Bir hackathon’un ana amacı, etkinlik sonunda işlevsel yazılım veya donanım geliştirmek. Hackathon lar, şirketlerin etkinlikleri düzenleme amaçlarına bağlı olarak bir kaç hafta da sürebiliyor, bir kaç gün de sürebiliyor. Çoğunlukla tercih edilen hackathon süreleri 48 saat süren hackathon lar oluyor. Bu 48 saatlik süreçte yarışmacılardan minimum düzeyde işlevsel ürün bekleniyor. Buna MVP de diyebiliriz.

Dünya çapında, son dönemlerde hackathon düzenleyen sektörlerin başında finans, teknoloji ve lojistik sektörleri bulunuyor. En popüler teknolojiler arasında da günümüz popüler teknolojilerinde olduğu gibi makine öğrenmesi, nesnelerin interneti ve yapay zeka teknolojileri yer alıyor.

--

--