Sermaye Piyasası Kurulu Kripto Varlık Platformlarına İlişkin İlke Kararını Verdi.

Gokhan Yuksel
Yüksel Attorneys At Law
3 min readAug 9, 2024

📣 Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”), Sermaye Piyasası Kanunu’nda (“Kanun”) kripto varlıklara ilişkin düzenlemelerin ardından bu alanda ilk ilke kararını (“Karar”)08.08.2024 tarih ve 2024/38 sayılı Bülteni ile açıkladı.

📃 Karar’da 02.082.204 son tarihli başvurular ile sektör profilinin çıkarıldığı ve platformlardan sağlam bir kurumsal yapı ve mali güç beklentisi ile sektördeki olası olumsuzlukların önüne geçilmesinin beklendiği paylaşılmıştır.

🔲 Karar yalnızca Kanun’daki #Platform tanımı kapsamına giren kuruluşların, (i) kuruluş şartları, (ii) Kurucu, ortak ve yöneticilere ilişkin şartlar, (iii) kuruluş işlemleri, (iv) geçiş hükümleri ve faaliyet izni için yapılacak başvuruda Kurum’a sunulması gereken bilgi ve belgelerin tespiti amacıyla verilmiştir.

❗ Kararın lafzından Platform dışında kalan kripto varlık hizmet sağlayıcıları kapsamına almadığı anlaşılmaktadır.

🔵 Platformların Kuruluş Şartları: 🔻A.Ş. olması, 🔻paylarının nama yazılı olması ve 🔻nakit karşılığı çıkarılması, 🔻asgari sermayenin 50 milyon TL olması ve 🔻tamamının nakden ödenmiş olması ve 🔻özsarmayenin bu tutardan az olmaması, 🔻esas sözleşmesinde işletme faaliyetlerinin faaliyet konusu ile kripto varlıklara ilişkin yapılan faaliyetlerin özellikle belirtilmesi, 🔻ünvanlarında “kripto varlık alım satım platformu” ifadesine yer verilmesi, 🔻yönetim kurulunun asgari üç üyeden oluşması ve 🔻ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması olarak belirlenmiştir.

🔵 Kurucu ve Ortaklar: Kanun’da belirtilen 🔻hakkında iflas, konkordato vb. kararların verilmemiş olması, 🔻belirli suçlara ilişkin mahkumiyetinin olmaması, 🔻işlem yasaklısı olmaması, 🔻mali gücünün olması, 🔻Kanun’da belirlenen kuruluşlarda %10 veya daha fazla paya sahip olmaması ve 🔻Kurulca faaliyet izni iptal edilen kurumlarda karara etki eden olayda sorumluluğun olmaması aranmaktadır.

🔹 Bu şartların imtiyazlı pay sahipleri ve şirketin kar dağıtımı, yönetimi konularda imtiyaz sahibi gerçek kişiler için de geçerli olduğunu belirtilmiştir.

🔵 Yöneticiler: 🔻4 yıllık lisans mezunu olması ve mali güç hariç 🔻Kurucu ve Ortaklar için aranan şartları sağlaması beklenmektedir.

🔵Faaliyet İzni Başvurusu ve Lisans: 🔻Kuruluşların belirtilen kriterlere uygun esas sözleşmesi, 🔻kurucu, ortak ve yöneticiler için aranan kriterlerin sağlandığını ortaya koyan belgeler ve Karar’da paylaşılan 🔻EK-1 ve Ek-2'de belge ve formlar ile SPK’ya başvurulması gerektiği belirtilmiştir.

🔹Kuruluş izni ve faaliyet izninden oluşan bankacılık mevzuatındakine benzer iki kademeli başvuru süreci belirlenmiştir.

🔵Kurula 02.08.2024 tarihine kadar başvuru yapmış şirketlerden başvuru tarihi itibariyle herhangi bir müşterisi ve/veya müşteriye ait saklama bakiyesi bulunmayanların Kanun’daki şartları sağlamadığı gerekçesiyle başvurularının dikkate alınmadığı belirtilmiştir.

🔵Kurula 02.08.2024 tarihine kadar başvuru yapmış şirketlerden Kurul’un 02.07.2024 tarihli duyurusunda yer alan Ek/2 Formunu göndermeyenlerin ve Ek/1’in belge listesinin (3) ve (4) numaralı maddelerinde talep edilen açıklama ve belgeleri eksik veya yetersiz iletenlerin başvurularının işlemden kaldırılacağı belirtilmiştir.

🔹Anılan belgeler dışındaki belgelere ilişkin eksikliklerin talep tarihinden 15 iş günü içerisinde giderilmesi halinde Faaliyette Bulunanlar Listesine alınabileceği, aksi halde ilgili başvurunun işlemden kaldırılacağı belirtilmiştir.

🔵 Faaliyette Bulunanlar Listesinde yer alan şirketler, 08.11.2024 tarihine kadar SPK’ya başvurarak şartları sağlamalıdır.

Karar: https://spk.gov.tr/data/66b51e688f95db021892940c/2024-38.pdf

--

--