FİTOTERAPİ NEDİR?

Yüzyıllardır olduğu gibi günümüzde de insanlar hastalıkların tedavisinde ya da önlenmesinde bitkilerden yararlanıyorlar. Fitoterapi, bitki ve otların farklı farmasötik şekillerde kullanılmasıyla oluşturulan bir tamamlayıcı tıp uygulamasıdır. Yunanca “phytos” yani bitki ve “therapeia” tedavi kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. İlk kez 1913 yılında kullanılan fitoterapi terimi, alternatif bir tedavi yöntemi değil aksine rasyonel ve kanıta dayalıdır.

Farmakolojinin bir alt dalını oluşturan fitoterapide amaç, bitkilerin içerisindeki bileşenlerden yararlanarak hastalıkları tedavi etmek, önlemek, sağlığı korumak ve vücudu güçlendirerek zindeliği arttırmaktır. Bu amaçlar uğruna bitkilerin içeriğindeki özler, salgılar, bitkilerden elde edilen yağlar, ekstraktlar, zamk ve mumlar kullanılır. Fitoterapi yöntemleri hastanın genel sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti, vücut yapısı gibi özelliklere göre değişir ve her birey için özelleştirilir. Fitoterapiyi geleneksel bitkisel uygulamalarla karıştırmamak ve bu yöntemin bilimsel bilgiler ve somut delillere dayandığını unutmamak gerek. Bu noktada tedaviyi uygulayan kişilerin eğitim almış uzman kişiler olması oldukça mühimdir.

Solunum yolu hastalıkları, migren, öksürük, cilt problemleri, mide ve bağırsak şikayetleri, ağrı giderme, sinir sistemi hastalıkları, bağışıklık güçlendirme ve enfeksiyon riski azaltma gibi farklı ve oldukça kapsamlı bir alanda fitoterapi uygulamaları kullanılabilir.

Kullanılan bitki çeşitliliği epey çok olsa da yeşil çay, adaçayı, kuşburnu, melisa, sarımsak, yaban mersini, sarı kantaron, kekik, karahindiba, rezene ve lavanta en yaygın olanlardandır. Bitkilerde yeni bileşenler ve bu bileşenlerin yararları araştırılmaya devam edilmektedir.

Fitoterapinin somut kanıtlara ve araştırmalara dayandığına, geleneksel bitki şifacılığından da bu bilgi birikimi ve biyomedikal çalışmalarla ayrıştığına değindik. Her ne kadar ülkelerin sağlık sigortalarında yer alsa ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylansa da elbette ki özellikle bir uzmana ya da eczacıya danışılmadan uygulandığında ilaç ya da farklı bileşenlerle tepkimeye girerek risk oluşturabilir. Bundan dolayı bir uzmana danışmadan kendi tedavi yöntemimizi belirlemememiz gerektiğinin önemini vurgulamış olalım.

KAYNAKÇA:

1.Phytotherapy. ClevelandClinic

https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22995-phytotherapy#:~:text=Phytotherapy%20is%20the%20practice%20of,Appointments%20216.448.4325 adresinden 26/12/2022 tarihinde alınmıştır.

2.Phytotherapy. Britannica

https://www.britannica.com/science/phytotherapy adresinden 26/12/2022 tarihinde alınmıştır.

3.Fitoterapi nedir? Acibadem.com

https://www.acibadem.com.tr/hayat/fitoterapi-nedir/ adresinden 26/12/2022 tarihinde alınmıştır.

GÖRSEL KAYNAKÇA:

1. https://vibrantdot.co/managing-and-preventing-cancer-with-phytotherapy/

2. https://www.emcihealing.com/main/post/Phytotherapy+Services/15

3. https://www.pileje.com/expertises/phytotherapy/today

--

--