Telefonun Işığı Bizi Hızlı Yaşlandırıyor !

Bazı araştırmacılar, akıllı telefonlarla uzun zaman geçirmenin sağlığımız açısından olumsuz olduğunu sık sık söylüyordu. Şimdi ise telefonlardaki ışığın yaşlanma hızımızı arttırdığı yönünde yeni bir araştırma yapıldı. Oregon Eyalet Üniversitesinden bazı araştırmacılar mavi ışığın etkilerini bir meyve üzerinde çalışma yaparak denediler. Temel hücresel işlevlerimizin bu ışıktan etkilenebileceğine dair çeşitli kanıtlar buldular. Oregon Eyalet Üniversitesinde tamamlayıcı biyoloji profesörü olan Jadwiga Giebultowicz’in konuşması şu şekilde: ”Mavi ışığa maruz kalan meyve sineklerinde belirli metabolitlerin (hücrelerin düzgün çalışması için gerekli olan kimyasal) seviyelerinin değiştiğini ilk kez gösteren biziz.

Çalışmamız, aşırı mavi ışığa maruz kalmaktan kaçınmanın iyi bir yaşlanma karşıtı strateji olabileceğini gösteriyor.” Ekip, araştırmalarında sineklerin mavi ışığa maruz kaldıklarında stresten koruyucu genlerini harekete geçirdiğini buldu. Karanlıkta yaşayan sineklerin ise daha uzun yaşadığı tespit edildi. İki hafta boyunca mavi ışığa maruz bırakılan meyve sinekleri ile karanlıkta olan ile karanlıkta olan meyve sineklerinin metabolit seviyeleri karşılaştırılmış oldu.

Metabolitler; kimyasallar, yiyecekler veya vücudumuza koyduğumuz herhangi bir şey dahil olmak üzere vücut bir şeyleri parçaladığında yapılan veya kullanılan maddelerdir. Çalışma aynı zamanda mavi ışığa maruz kalan sineklerin kafalarındaki hücrelerin metabolit seviyelerinde büyük farklılık olduğunu buldu. Özellikle metabolit süksinat düzeylerinin arttığı, glutamin düzeylerinin düştüğünü fark ettiler. Süksinat her hücrenin işlevini görmesi ve büyümesi için gereklidir. Araştırmacılar, mavi ışığa maruz kaldıktan sonra yüksek süksinat seviyesinin aşırı yükselmesinin, gazın pompada olmasına rağmen arabaya girmemesine benzetilebileceğini söylüyor.

Meyve sineği (Drosophila)

Bir başka keşif ise nöronlar arasındaki iletişimden sorumlu olan glutamatın mavi ışığa maruz kaldıktan sonra daha düşük seviyede olmasıdır. Bu çalışmanın sonuçları, hücrelerin mavi ışığa maruz kaldığında yetersiz seviyede performans gösterdiğini ve hücrelerin erken ölümüne sebep olduğunu gösterdi. Bu durum ise erken yaşlanmaya yol açabilir. Çalışma, insan hücreleri hakkında önemli fikirler verse de ekip, insan hücreleri üzerinde daha fazla araştırma yapmayı umuyor. İnsan hücrelerinin mavi ışığa maruz kalmaya yanıt olarak enerji üretiminde yer alan metabolitlerde benzer değişiklikleri nasıl gösterebileceğini belirlemek için gelecekte insan hücrelerini içeren araştırmaların da yürütülmesi gerekiyor.

Kaynakça:

  1. Hughes, A. (2022, August 31). Your phone screen could be making you age quicker.Science Focus
  2. https://www.sciencefocus.com/news/your-phone-screen-could-be-making-you-age-quicker/

Görsel Kaynakça:

  1. https://www.ziraatilaclama.com/meyve-sinegi/
  2. https://www.google.com/amp/s/shiftdelete.net/mavi-isik-nedir-korunma-yontemleri-nelerdir/amp

--

--