Dette går du glipp av hvis du IKKE kommer på Y

Marte Gråberg
Y Oslo
Published in
4 min readMay 31, 2019

Y er for alle dere som jobber med produkter og tjenester — særlig der det digitale er viktig. Enten dere skal lage noe helt nytt eller forbedre noe dere har.

Av: Jostein Magnussen, strategirådgiver og gründer og i Netlife.

Alt fra en råkommersiell banktjeneste til en offentlig tjeneste som skal gi eldre bedre livskvalitet. Utfordringene er overraskende like. Ofte er en nettside, app eller noe annet digitalt kjernen i tjenesten, men det er minst like viktig å få alle de såkalte kontaktpunktene med brukeren eller kunden til å funke.

Og ikke minst: Vi må finne ut hvilke problemer vi skal løse for folk, teste og eksperimentere for å finne en løsning, jobbe med teknologi og design i et tverrfaglig team for å lage tjenesten og få folk til å bruke den.

Vi gir deg en oversikt over hva folka på scenene på Y kommer til å snakke om:

Lær deg å elske kundens/brukerens problem

Vi hopper alt for ofte rett på løsningen, appen, nettsiden, maskinlæringen i stedet for å jobbe med hvilke problemer vi bør løse for akkurat våre kunder eller brukere. Så hvordan vi finner vi problemene vi bør løse?

Her kommer lean innovasjonsguru Ash Maurya inn, med metodikken du trenger for å finne, validere og prioritere problemene vi bør løse. Martin Schütt fra Askeladden har jaktet på problemer å løse i alt fra frisørbransjen til begravelsesbyråbransjen.

Hvor skal vi plassere innovasjonen?

Må vi etablere en helt ny enhet hvis vi skal lage nye tjenester eller produkter eller er det mulig å gjøre det innenfor vår eksisterende organisasjon?

Cathrine Movold fra SR-banks Finstart gir oss fordeler og ulemper med deres eksterne innovasjonssatsing, Torvald Kvamme forteller hvorfor Sparebanken Vest måtte starte en helt ny bank.

Fra tregt og trygt til eksperimentelt og risikabelt

Vi bruker fortsatt mye tid på kravspesifikasjoner, powerpointer og business case. Ikke så rart når det er slik vi alltid har jobbet og organisasjonene våre er rigget for det. Hvordan kan vi jobbe mer eksperimentelt for å lære fortere hva som funker og ikke funker?

Riks-TV satte eksperimentering i system da de skulle lage den nye tjenesten STRIM. Ivar og Per Andreas deler hva de gjorde. Haakon fra Sparebank1 forteller hvordan de har blitt en lean, mean hypotesemaskin og Andreas Thorsheim i Otovo viser oss hvordan vi kan lansere tidlig og lære.

Motiverte team som drar i samme retning?

Hvis du har mange team som skal kunne ta selvstendige beslutninger, hvordan kan du få de til å dra i deSelv de som har organisert seg i team som jobber sammen om ett produkt eller en tjeneste sliter med hvordan de skal.

Espen i Kolonial mener de har klart dette. Arash fra Convertelligence viser hvordan de bruker kundenes stemme til å gi produktet retning. Beth fra Ruter vil vise oss hvordan vi må dra med organisasjonen.

Har vi teknologien?

Mange selskaper sitter på eldgamle IT-systemer som er vevd sammen til et flokemonster. Så kommer konsulenter og maser om mikrotjenester, “cloud native” og andre fjonge greier. Skal man bruke fire år på å bytte ut alle systemene eller finnes det en annen vei?

Jørn har hjulpet flere bedrifter med dette og mener veien finnes. Anders fra WasteIQ skal vise oss hvordan tingenes internett og åpne APIer kan brukes å digitalisere søppelflyt og legge til rette for sirkulærøkonomi. Hege fra TV2 deler erfaringer fra det mest komplekse IT-prosjektet i TV2s historie.

Treffe brukerne og kundene

Alle sier vi at vi er brukerorienterte. Men, tar vi det langt nok? Det er ikke nok å kjøre noen brukertester og tenke at nå har vi sjekket at det treffer. Hva skal til?

Jonas tar oss med til Stovner og hvordan de brukte design og innovasjonsmetodikk for å jobbe tett med innbyggerne om fremtidens velferdssamfunn. Daniel fra Poio viser oss hvordan man også kan bygge tjenester sammen med brukerne. Ida fra Confrere har dykket dypt i forskningen om hvordan teknologi egentlig spres.

De virkelig komplekse greiene

Noen tar fatt på ting som er virkelig vanskelige. Bransjer som er satte, problemer som er virkelig komplekse og som tar årevis å lage. Hva kan vi lære om pågangsmot, politikk og problemløsning av de som tør å prøve seg på de virkelig komplekse greiene?

Grete i N2 Applied forteller hvordan de jobber for å få slutt på verdens overforbruk av kunstgjødsel. Petter fra Diffia lager Nimble, det systemet leger og sykepleiere egentlig trenger.

Bygge sterke merkevarer

Vi skal lansere tjenesten kjapt som f… og videreutvikle hele tiden. Samtidig skal vi bygge en solid merkevare. Er det mulig å kombinere dette?

Mathias og Heydays har hjulpet Oslo Bysykkel, Kolonial og mange flere med skalerbare og soldide merkevarer. På Y forteller de hvordan. Jørgen fra SDG mener at tjenesten ER merkevaren og viser oss hvordan vi da må jobbe.

Kan egentlig noen av oss bli innovative?

Hva skal til for å lage noe helt nytt? Espen fra Vibbio mener at ingen av oss kommer til å få det til. Vi er spente på hvorfor :) Hanne fra Netlife har en fortid fra Innovasjon Norge og deler erfaringer fra 500 innovasjonsprosjekter. Hva er det egentlig som funker?

Bli med på Y og lær av alle disse folka! Kjøp billett her.

--

--

Marte Gråberg
Y Oslo
Editor for

Innholdsrådgiver og kommunikasjonssjef i Netlife.