Yabancı Dil Öğrenirken Yapılan Üç Hata

Yabancı dil öğrenmek hem eğlenceli hem de yorucu bir yolculuktur. Bu maceraya atılmadan önce kaçınmanız gereken üç hata var.

gecersiznick
Yabancı Dil

--

İster kendinizi bir dilde daha ifade edebilmeyi ve o dili kullanarak iş yapabilmeyi amaçlayın, ister aniden tutulduğunuz bir ülkeyi, kültürü veya toplumu daha yakından tanımaya niyet edin, yabancı bir dil öğrenmek geleceğe dair paha biçilemez bir yatırımdır. Üstelik bu yatırım, doğru kullanılırsa sadece maddi kazanım getirmekle kalmaz, aynı zamanda öğrenmeye devam ettiğiniz sürece size bakış açınızı değiştirecek hediyeler sunar.

Her güzel şey gibi yabancı dil öğrenmek için de biraz çabalamanız gerekiyor. Öğrenmek istediğiniz dile başladıktan sonra sabırlı, istikrarlı ve tutkulu olmalısınız. Bu üç kıymetli değeri taşıyorsanız, amaçladığınız dili öğrenememeniz için hiçbir sebep yok… Tabii, başlangıç için.

Bundan sonra, hataları asgariye indirmek ve bu konuda oldukça titiz davranmak akıllıca olacaktır. Nihayetinde, temeli sağlam olmayan bina en ufak bir sarsıntıda hasar görür. Kelimelerle oluşturacağınız ve en önemlisi, içinde kendiniz yaşayacağınız binanın inşasını o kadar iyi yapmalısınız ki ileride başınız ağrımasın. Siz kendi eserinize hâkim olursanız, daha sonra bir sıkıntı olduğunda sorunun nereden kaynaklandığını anlayabilirsiniz. Böylelikle zaman kaybetmeden sorunu hemen çözebilme şansını yakalarsınız.

Yine de, pek çok insan yabancı bir dili öğrenirken üç hata yapar. Bu nedenle, kurslara gitseler, yazılı kaynaklar satın alsalar ve hatta yurt dışında eğitim alsalar bile bu üç hatanın farkında olmadıkları için istedikleri başarıyı elde edemezler. Olayın yazılı kısmı ezber yoluyla halledilse bile iş konuşmaya geldiğinde “Anlıyorum ama konuşamıyorum,” cümlesinden medet umulmaya başlanır. Peki, nedir bu üç büyük hata? Düzeltmek için ne yapabiliriz?

Türkçe Dil Bilgisini Anlamamak, bu hatalardan ilkidir. Şimdiye kadar Türkçe konuşmak için olağanüstü bir çaba harcamadınız. Doğduğunuzdan beri duyduğunuz ve kendinizi bildiniz bileli konuştuğunuz dil çünkü. Ancak, Türkçe nasıl cümle kurabildiğinizi hiç merak ettiniz mi? Özne, yüklem veya nesne nedir biliyor musunuz? Edat? Bağlaç? Üçüncü tekil şahıs şimdiki zaman ekini söyleyebilir misiniz? Eğer cevabınız hayırsa bu kısır döngüyü durduracak hatalardan bir tanesini bulduk!

Bu sorunu, Türkçeyi anlamaya çalışarak çözebilirsiniz. İşe bir tane Türkçe dil bilgisi kitabı edinerek başlayabilirsiniz. İngilizce öğreniyorsanız, Briturk’ün hazırladığı “Yeni Başlayanlar için İngilizce Zamirler” videosuna bir göz atın.

Sadece Size Öğretilenlerle Yetinmek yabancı bir dil öğrenilirken yapılan başlıca hatalardandır. Pek çoğumuz genellikle bize ne öğretildiyse onunla yetiniriz. Oysa yaratıcı olup öğrendiğimiz şeylerden farklı şeyler türetebilir, kelimelerin peşini bırakmak yerine bizi götürecekleri hazineye ulaşabiliriz.

Bu hatadan kurtulmak için yaratıcı olmanız gerekiyor. Mesela, sadece alıştırma kitabınızdaki cümlelerle yetinmeyin; kendi cümlelerinizi oluşturun. Yalnızca eğitmeninizden duyduğunuz kelimeleri ezberlemeyin; bu kelimelerin eş anlamlılarını, zıt anlamlılarını ya da onlarla bağlantılı kelimeleri bulun. “I like you” cümlesini değiştirip “I like her,” “My cat likes her,” “Your cat likes him,” yapın. “Hot” kelimesini öğrendiyseniz “Warm” ve “Cold” kelimelerini de öğrenin. Hatta yazdığım kelimelerin anlamlarını bilmiyorsanız hemen favori sözlüğünüzde aratın!

Pratik Yapmamak da bu üç hatanın arasında yerini alıyor. Eğer öğrendiklerinizi kullanmıyorsanız beyniniz büyük ihtimalle “Bu kelimeler bir işe yaramıyor, kapladıkları yeri boşaltayım,” diye düşünüp tüm öğrendiklerinizi veri tabanınızdan silecektir. Çünkü beyniniz bir şey ne kadar tekrar ediliyorsa konuya o kadar önem verecek şekilde işler.

Öğrendiğiniz kelimeleri veya cümleleri, önceden ayarladığınız ve sadece çalıştığınız dile özel bir deftere, on-yirmi kere yazmanız tavsiye edilir. Bunun yanında, sosyal internet ağlarından hedef dilinizi konuşanları arkadaş edinerek de pratik yapabilirsiniz. Hatta, ihtiyaç halinde kendi kendinize bile konuşabilirsiniz!

Sabır, istikrar ve tutkuya sahip olmanın yanında bu üç hatadan kaçınırsanız öğrenmek istediğiniz dili kolaylaştırarak daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Unutmayın; kendi dilinizin gramerine hâkim olur, öğrendiklerinizle yetinmez ve aralıklarla pratik yaparsanız sizi kimse tutamaz!

--

--