Yaren Erat
Lotusunsöyledikleri
2 min readApr 7, 2021

--

HİPNOZLA İLGİLİ MERAK ETTİKLERİMİZ

Kısaca hipnoz ve hipnoterapi

Araştırmalar, hipnoz tekniğinin çok sayıda psikolojik, fiziksel ve davranışsal sorun ve koşul için çeşitli faydalar sağlayabileceğini gösteriyor. Aslında hipnoz ve hipnoterapi bilinenin aksine aynı değildir. Hipnoz bir kişi veya bir grubu sözlerimizle, bakışlarımızla ve benzeri yollarla geçici süreliğine etki altına almaktır. Kişinin dikkatini belli noktalara yoğunlaştırıp bilinçaltını aktif hale getirmektir. Günlük yaşantımızda da hipnoz halinde olabilmek mümkün. Şarkı dinlerken daldığınız, ne yapacağınızı unuttuğunuz bir anlar ya da resim çizerken size seslenildiğinde duymadığınız anlar hipnoz halinde olduğunuzu gösterir.

Hipnoterapi ise yüksek bir bilinç durumuna ulaşmak için gevşeme, konsantrasyon ve yoğun dikkat kullanan bir psikoterapi şeklidir. Başka bir deyişle, kişiyi bir “trans” ya da değişmiş farkındalık durumuna yerleştirir.

Bu tekniğin amacı, kişinin zihnindeki psikolojik sıkıntıları, fobileri ve sağlıksız, yıkıcı veya tehlikeli alışkanlıkları (ör. sigara ve / veya içme) azaltmaya veya hafifletmeye yardımcı olmak, bir kişide bilinçsizlik veya uyku halindeyken olumlu bir değişiklik yaratmaktır.

Eğitimli bir hipnoterapist veya psikolog, hipnoz sırasında yüksek bir bilinç durumuna ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla kişide aşırı rahatlama, odaklanma ve konsantrasyon duygularını ortaya çıkarır.

Hipnoz edilmek istemeyen birini hipnoz etmek mümkün mü?

Hipnoz kişinin isteği ve katılımıyla gerçekleştirilebilir. Kişi istemedikten sonra kimse onu hipnoza sokamaz. Hipnoz yapan kişi, hipnoza girmeyi gönüllü olarak karar veren kişiye, hipnoza girmesini sağlayacak birtakım telkinler verir. Kişi bu telkinleri uygulayarak kendi isteğiyle hipnoza girer. Ayrıca herkes hipnoz edilemeyebilir. Bir kişinin hipnoza girebilmesi için gönüllü olduğu kadar, konsantrasyonunun ve hayal gücünün yüksek olması şarttır. Yapılan araştırmalar, Toplumun %70–80’inde hipnoza yatkınlık olduğunu söylüyor.

Peki hipnoz edilen kişi hipnoz anını hatırlar mı?

Her insanın hipnoza yanıtı farklı olur. Uygulanan yöntemlere göre de değişiklik gösterir. En hafif hipnotik halde kişide sadece gevşeme görülür. Bu durumda kendisine söylenilenleri hatırlayabilir. Ancak hipnotik etki derinleştikçe kişinin bilinci kapanır. Kişi terapi sırasındaki konuşma ve telkinleri, terapi sonrasında çoğu zaman hatırlayamaz.

Hipnozdan uyanamama durumu olabilir mi?

Hayır!! Çünkü hipnoz bir uyku durumu değildir bu yüzden, uyanamamak diye bir şey olamaz. Hipnoz yapan kişi, terapi sonunda kişiye hipnozdan çıkacağı telkinini verdiği zaman kişi hipnozdan kolayca çıkarak gözlerini açar.

Hipnozun yan etkileri var mıdır?

Hipnozun ve hipnoterapinin olumlu etkileri olduğu gibi yan etkileri de vardır. Hipnoz kişide bağımlılık yaratabilir. Sürekli hipnoz edilen kişinin iradesi zayıflar, ilerleyen zamanlarda bitkisel hayatın farklı bir çeşidi ortaya çıkar. Bu yüzden hipnoz sürekli yapılmamalıdır.

Peki ülkemizde hipnoterapi uygulanıyor mu?

Ülkemizde hipnoz ve hipnoterapi uygulaması için henüz yasal bir düzenleme olmadığı biliniyor. Bu sebeple kimler tarafından hangi durumlarda hipnoz uygulanabileceği, kimlerin eğitim verebileceği belirsizdir. Hipnoterapi eğitimini doktorlar, psikologlar, rehber ve danışman öğretmenler aldığı gibi yaşam koçluğu ve kişisel gelişim ile ilgilenenler de alabilirler. Bu eğitimlere katılan insanların üniversite mezunu olması ve psikojik bir rahatsızlığının bulunmaması gerekir.

Gelecek hafta yayınlayacağım podcastimde hipnozla ilgili merak edilen sorulara(hipnozla birini aşık edebilir miyiz?/geçmişe gitmek mümkün mü?) yanıt vereceğim. Görüşmek üzere :)

--

--