Yazılımcı Olmak | Üniversite Tercihi 2

Yavuz Gedik
Yavuz Gedik
Published in
2 min readAug 12, 2018

Yeni tercih dönemi bitmeden gelen bazı sorular üzerine genel bir toparlama yapma kararı verdim. Bir iki soru cevaplayıp yazıyı tamamlayacağım.

Kafanız çok karışık, bu çok normal. Ancak sakin olun ve ne istediğinize, nasıl bir tercihle mutlu olacağınızı bulun. İyice araştırın; ilgili meslek, alan, sektör sizin için uygun mu? Sadece popüler diye, filmlerin etkisinde kalarak kesinlikle tercih yapmayın. Güzel bir başlangıç olacak hayatınızda, oldukça fazla zaman ayırıp çalışmanız gerekecek. Severek seçerseniz bu size zor gelmeyecektir.

Aşağıdaki tüm sorulara verilen cevaplar kişisel fikirlerimden oluşmaktadır. Herkesin fikri kendine. 😊

DEÜ Bilgisayar Bilimleri Akademisyen kadrosu çoğunlukla Matematik kökenli hocalardan oluşuyor olması nasıl bir etki oluşturuyor?

Bu durum zamanla değişiyor. Ancak Akademisyenleri sadece Matematikçi olarak görmek haksızlık olabilir. Matematikle birlikte Bilgisayar Bilimleri alanında uzmanlaşmış ve çalışmalar yapan kişilerdir. Dolayısıyla yazılım eğitiminin temeli olan Matematik, Algoritma ve Veri Yapıları konularını kavramak açısından iyi bir fırsattır. Özetle, temel eğitim kalitesi iyi diyebiliriz. Ayrıca farklı alanlarda; Veri Madenciliği, Yapay Zeka, Yapay Öğrenme, Bulanık Mantık vb. gibi konularda çalışma yapmaları da ilgili alanlarda iyi bir eğitim olanağı sunmaktadır.

Üniversite eğitimi size A’dan Z’ye her şeyi öğretmez, öğretemez. Özellikle yazılım, bilişim gibi çok hızlı gelişen bir alan için bu imkansızdır. Dolasıyla üniversite eğitiminden ve ortamından alınması gereken şeyler; vizyon, kültür ve öğrenmeyi, araştırmayı, bilgiye nasıl ulaşılacağını öğrenmektir.

İş bulabilir miyim?

Bir deneyin şansınızı. Neden olmasın!

Bilişim alanı aç bir sektördür. Ancak her seviyede iş yapan ve/veya yapamayan insanlar, şirketler bulunmaktadır. İşi yapanda yapamayan da bir şekilde para kazanıyor. Küçük sitem sonrası, bir iş sahibi olabilmenin kısacık kriterleri sıralayacağım.

1. Yazılım Eğitimi Almak. (Bilgisayar Müh., Yazılım Müh., Bilgisayar Bilimleri vb. evet ve benzeri bir bölümden mezun olabilir veya alakasız bir bölümden mezun olup bir şekilde, bir yöntemle kendini yetiştirmek.)

2. Standart eğitim müfredatlarının dışında güncel teknolojiyi takip etmek. (Burada ilgi alanıza göre tercih yapabilirsiniz.)

3. GitHub vb. platformlarda hesap açıp, ilgilendiğiniz alanlarda projeler geliştirmek, problemler çözmek ve bunları insanlarla paylaşmak, katkıda bulunmak.

4. Staj harici yarı zamanlı olarak yazılım firmalarında çalışmak.

Küçük şehirlerde Bilgisayar Mühendisliği mi yoksa DEÜ Bilgisayar Bilimleri mi?

İlgili şehri ve oradaki bilgisayar mühendisliği eğitimini, imkanları vb. bilmiyorum. Bir önceki yazıda üniversite ve bölüm seçimi nasıl yapılması gerektiği hakkında yazmıştım.

--

--