Yazılımcı Olmak | Üniversite Tercihi

Yavuz Gedik
Yavuz Gedik
Published in
2 min readMay 7, 2017

İyi bir yazılımcı olma yolunda kendimi geliştirirken, elde ettiğim tecrübelerden ufak tavsiyelerde bulunmak ve sık sık gelen sorulara cevap vermek için bu yazı dizisine devam edeceğim. Fırsat buldukça.

İlk konumuz üniversite tercihi nasıl yapmalıyım?

Yazılım alanında bir bölümü tercih edecekseniz; öncelikle meraklı olmalı ve araştırmayı, yeni şeyler öğrenmeyi çok sevmelisiniz. Genelde ilk gelen soru mezun olunca ve/veya işe başlayınca ne kadar maaş alırım? Siz ne kadar kazanıyorsunuz? Bu doğru bir yaklaşım değil. Eğer para odaklı bir tercih yaparsanız, günün sonunda yüksek olasılıkla mutsuz olabilirsiniz. Herhangi bir alanda ilk sorulması ve odaklanılması gereken konular; Ne tür alanlarda iş imkanları var? Hangi projeleri/işleri geliştiriyorsunuz? Bu işleri geliştirirken en çok zorlanılan noktalar neler? Sizin ve çevrenizde bu işi yapan insanların ortak özellikleri neler ve en zorlandıkları konular hangileri? …

Gelelim hangi üniversite ve bölüm sorusuna. Öncelikle ilk tavsiyem, imkanınız varsa, yazılım ile ilgili bir bölümü İngilizce eğitim veren yurt dışında bir üniversite de okumanız. Yurt dışındaki üniversiteleri araştırırken, yurt içi üniversitelerindeki araştırma önerilerimi kullanabilirsiniz.

Ülkemizdeki en iyi üniversitelerin hangileri olduğu bulmak çok zor değil. İlk tercihiniz İstanbul olmalı ve sonrasında Ankara ve İzmir gelmeli. Ankara ve İzmir arasında üniversite kalitesi ve iş imkanları olarak fark var. Ankara’da daha iyi üniversiteler var ve iş imkanları biraz daha fazla. Ancak iş imkanları tarafındaki fark giderek kapanıyor. Bu anlamada İzmir’de güzel gelişmeler var.

Üniversite ve bölüm tercih ederken; akademik kadro yetkinliği ve ders içerikleri (eğitim programı, hangi dersler anlatılıyor) çok önemlidir. Akademik kadro, size vizyon kazandırma ve tecrübe aktarımda çok şey katabilir. Hiç tahmin edilmeyen bir üniversitede çok başarılı bir akademisyen olabilir. İyi araştırmakta fayda var. Araştırırken; hangi yayınları yapmışlar, hangi projeleri geliştiriyorlar gibi konulara dikkat edin. Bölümleri sitesindeki iletişim adreslerinden mail ile daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz. Hatta imkanınız varsa gidip bölümü yakından görün hem akademisyenlerle hem de öğrencilerle yüz yüze konuşun.

Ders içerikleri genelde çok dolu gözükebilir. Ancak o dersleri anlatabilecek yeteri kadar tecrübeli ve ilgili dersler alanında çalışma yapmış akademisyen kadrosu olup olmadığına iyi bakın. Bazı dersler seçmelidir ancak anlatabilecek akademisyen olmadığı için bu derslerden bazılarını (genelde sizin almak istediğiniz dersin dışında bir ders olur) zorunlu olarak alabilirsiniz. Yani, siz yapay sinir ağları veya oyun programlama dersi almak istersiniz ama o dersi verebilecek akademisyen olmadığı için başka bir ders almak zorunda kalabilirsiniz.

--

--