Anlaşmazlık.

Anlaşmazlık-Bir Sessiz Kitabın Hissettikleri

Her açtığınızda farklı okumalar yapabildiğiniz bir sessiz kitap.

Betül Çakıroğlu
Yazı Rehberi

--

“Her açtığınızda farklı okumalar yapabildiğiniz bir sessiz kitap. Anlaşmazlık”

2022 yılı The White Ravens/Beyaz Kuzgunlar “Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Seçkisi’nde yer alan Nani Brunini’ye ait Anlaşmazlık kitabı 1001 Merak Yayınevi tarafından basılmıştır.

Bir arkadaşım bana şunu sormuştu: Sessiz kitapların neden adı var?

Bu soruyu düşünüp tartışabiliriz. Teknik olarak zaten isimsiz olmaz ama bu kitap özelinde ismi “Anlaşmazlık” olmasaydı biz neler okuyabilirdik?

Öncelikle kitabı size biraz tanıtayım: Bir kadın mavi renkle konuşur, adam kırmızı.

Tartışma mı?

Olabilir.

Sonra bu kırmızı ve maviye çevredeki insanlar da karışır ve sonunda kırmızı-mavi bir canavar olur. Herkesi yutar. Artık her yer siyahtır. Buradan çıkmak için şimdi bir çözüme ihtiyaçları vardır. Çeşitli denemelerden sonra bir balonla o simsiyah canavarın karnından kurtulurlar. Son sayfada anlarız ki balondan inenlerin bazıları hem mavi hem kırmızı düşünüyordur.

Bu kitabın bende hissettirdiği en yoğun duygu umut oldu.

Ben böyle okudum ama her sessiz kitap gibi bu kitabın da çocukların sınırsız hayal gücü ile birçok okuması yapılabilir.

Biz yetişkinler savaş karşıtı bir okuma yapabiliriz, çocuklar ebeveyn çatışmasını okuyabilir. Hangi konuda şikayetleri varsa bu dertlerini anlatabilmeleri için de bir çıkış noktası olabilir. Çünkü konuşamadıkları şeyleri başka bir kitapta bir karakterde gören çocukların bu konuda birden olaylar anlatmaya başladıklarını biliyoruz. Kitaplar yoluyla kızımın duygularını ifade ettiğini ben çok gözlemledim.

Ben de bu kitabı sınav sürecindeki kızımla birlikte okuyorum.

Okumalar sizin yaşamınızla paralel ilerleyebiliyor. Farklı okumalar da yapılabilir.

Peki sadece anlaşmazlık mı?

Şöyle bir okuma yapılabilir mi: Farklı dilde konuşan iki kişi var ve birbirilerini anlamıyorlar. Çevredekiler de yardım edemiyor. Sonunda bilmedikleri bir yerde kayboluyorlar.

Tamam, ilk sayfada birlikte yürüdükleri için bu olmaz ama belki de olabilir. Sınır yok. Başlığın da bizi sınırlamasına izin vermeyelim.

Fantastik bir evrende bir canavar yaratmak için büyücüler de olabilir. Onlar da büyülü sözlerdir.

Kadınlarla erkeklerin farklı konuştuğu bir evren.

Çamaşırların ütülenmesini çok saçma bulan bir kadın ve ütünün gerekli olduğunu savunan bir adam. Tartışma konusu bulmak da elimizde.

“Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?” Bizim zamanımızda münazaraların değişmez başlığı. Doğru cevabı olmayan tartışma konuları… Bakış açısına göre değişen durumlar…

Sessiz kitaplarda biraz bu örnekler gibi.

Çok sevdiğim Anlaşmazlık kitabı işte bende bu hisleri uyandırıyor.

Editör: Şevval Aydoğan

--

--