Bir Karakter Tasarlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İlknur
Yazı Rehberi
Published in
3 min readMar 6, 2023
Photo by Kenny Eliason on Unsplash

Elinize bir roman aldığınızı düşünün. Okumaya başladınız. Müthiş bir kurgu fikri var ancak okurken hiçbir şekilde kitaba bağlandığınızı hissetmediniz. Sorun her şeyden olabilir. Anlatımdan Belki de kurgu düşündüğünüz kadar iyi değildir veya karakter iyi yazılmamış içi boş bir kasedir.

Sanıyorum ki, bir çoğumuz bu konuda hemfikiriz; herhangi bir kurgu yazarken karakterler en az olay örgüsü kadar önemlidir. Tabi sizin için bu düşünce farklı olabilir. Olaylar veya hatta mekanlar bile sizin için daha önemli olabilir ancak ben her zaman karakterlere ve onların hikayelerine daha fazla önem verdim.

Unutulmaz karakterler her zaman zihinde kalır. Bir karakteri sevmek onunla empati kurabilmek veya tam aksine bir karakteri sevmemek dahi o kadar önemlidir ki okuyucunun kurguyu daha heyecanlı okumasının en büyük sebeplerinden birisi de karakterler olabilmektedir.

Hiç tanımadığınız bir karakterin üzüntüsü sizi belki sadece bir miktar etkilerken, az da olsa tanıdığınız bir karakterin üzüntüsü sizi daha derinden etkileyecektir. Çünkü o karakter vardır, kurgu da olsa yaşıyordur; yoldan geçen tanımadığın bir insan değildir. Yoldan geçerken tanımadığın bir insanın dahi hikayesi vardır.

Peki ya bir karakteri tasarlarken nelere dikkat etmeliyiz?

Benim için en önemli nokta karakterin, evrenine göre oluşması. Mesela hepimizin yaşadığı bir evrende olduğunu varsayalım. Sıradan bir dünya; dünyanın biraz geçmişi ya da biraz geleceği olabilir, fark etmez. Karakterimiz normal bir dünyada yaşıyor. Hangimiz toz pembe bir hayat yaşıyoruz ya da tam olarak toz pembe bir insan var mı gerçekten?

Bence hayır.

İlla sorunlar olabilir veya bir şeyler yolunda olmayabilir. Karakterinizi gerçeklik dışı yapmayın, yaşadığı evrenin gerçekliğine uydurun. Bu şekilde okuyucular onunla daha içsel bir hale gelebilir. Karakterimize karşı daha kolay iyi ya da kötü duygular beslenebilir. Mesela karakter çok iyi bir insan olabilir ama kendisini tutamadığı bazı durumlar vardır. Bu şekilde karakteri hemen hemen her ruh haline sokabiliriz.

Bir diğer husus ise karakterlerin hikayesi. Romanımızda veya hikayemizde gördüğümüz bir olay örgüsü elbette vardır ancak o karaktere özel bir sayfa açtığımızda, karakterin arka planda olsa dahi bir hikayesi olduğunda bu bize oldukça katkı sağlayacaktır. Yazarken onu daha iyi ifade edebilir, daha iyi duygu durumları yazabiliriz. Hatta duruşunda bile küçük değişikliklere sebep olabiliriz. Mesela karakterimiz geçmişinde araba kazası geçirdi ve bundan dolayı hafif topallamasına sebep olan bir sorun yaşıyor. Belki sebebini asla belirtmeyiz ama karakterimizin yürüme biçimi bir miktar farklı olacaktır. Yaşadığı bir travmadan dolayı bazı şeylere tepkisi çok daha farklı olabilir. Bu hikayenin hangi kısmını okuyucuya açacağınız elbette size kalmış ama detaylar her zaman işinize yarayacaktır.

İnsanları gözlemlemek, kendi oluşturduğumuz karakterlere paylar çıkarmak okuyucunun karakterle daha fazla bağ kurmasına sebep olacaktır. Bu oldukça güzel bir tekniktir. Tanıdığınız veya yolda gördüğünüz birilerinden harmanlayabilirsiniz, ki illa tek bir kişiyi kopyala yapıştır yapmanıza gerek yok, sonuçta sizin hayal gücünüz! Fiziksel veya ruhsal örnekler alabilirsiniz. Ayrıca bu durum ilhamsız kaldığınız zamanlarda oldukça işinize yarayacaktır.

En önemlisi karakterler tamamıyla sizin hayal gücünüze kalmıştır. Yazdığınız kurgunun türüne konusuna göre oluşturmak sizin elinizde. Bol ilhamlara.

Editör: Pozan

--

--

İlknur
Yazı Rehberi

Merhaba! Yazı yazmaya ve kitap okumaya bayılan 19 yaşında biriyim. ^^