Film İzlemek Varken Neden Roman Okuyayım?

maye
Yazı Rehberi
Published in
3 min readMay 3, 2023

Merhaba! Bu yazı aslında Medium Yazma Ayı etkinliği için paylaşılacaktı ama bir takım sebeplerden ötürü yetiştiremedim ve neden sonradan paylaşmayayım diye düşündüm.

Keyifli okumalar!

Günümüzde çoğu insanın zamanının büyük bir kısmını dizi/film izleyerek ya da dijital aktivitelerle geçirdiği bir gerçek. Peki ya roman okumak? Aslında romanların ve edebi eserlerin gücü hala fazla.

Film izlemek ve dijital ortamlarda vakit geçirmek güzel olsa da roman okumanın birçok faydası var. Bu yazıda roman okumanın neden hala önemli olduğunu ve film izlemek varken neden kitap okumalıyız gibi düşünceleri ele alacağım ama önce, roman okumanın neden azaldığına ve kitapların filmlere uyarlanmasına bir göz atalım.

Roman Okumak Neden Azaldı?

Roman okumanın azalmasının birçok nedeni vardır. İlk olarak, teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların diğer dijital aktivitelere yönelmesi roman okumayı azaltmıştır. Özellikle sosyal medya, video oyunları ve diğer eğlence araçları, insanların boş zamanlarında roman okuma sürelerinin azalmasına neden olmuştur.

İkinci olarak, roman okumanın birçok insan için zorlu veya sıkıcı bir aktivite olarak görülmesi de etkili olmuştur. Okuma becerilerinin yetersiz olması veya yavaş okudukları için roman okumanın keyifli bir aktivite olmadığını düşünen fazlasıyla insan var.

Son olarak; yoğun çalışma temposu, sosyal hayat, spor gibi diğer aktivitelerle insanlar roman okumaya ayıracakları zamanı azaltmaya başladılar. Bununla, özellikle son yıllarda, insanların ilgisini çeken kısa, hızlı okunan kitaplar, örneğin popüler romanların kısaltılmış halleri ya da sesli kitapların popülerliği artmıştır.

Kitapların Filmlere Uyarlanması

Kitapların filmlere uyarlanması eserlerin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar. Filmler, kitaplarda anlatılan hikâyelerin görsel bir şekilde sunulmasına olanak tanır ve dolayısıyla daha kolay anlaşılmasına yardımcı olur. Ayrıca filmler kitaplardaki hikâyelerin daha kısa bir sürede anlatılmasını sağlar.

Kitaplardan uyarlanmış filmlerin asıl hikâyelerden farklı olması mümkündür. Yapımcılar, hikâyenin anlatımını değiştirebilir veya bazı detayları çıkarabilirler. Bu nedenle kitapların filmlere uyarlanması, kitapların orijinal hikâyesinden farklı olabilir.

Ayrıca senaristlerin kitapların tamamını ele alarak senaryo yazması mümkün değildir çünkü filmlerde süre sınırlıdır, belirli bir bütçe vardır.

Film İzlemek Varken Neden Roman Okuyayım?

Kitaplar ve filmler, insanların hayal gücüne ve eğlenceye farklı bir boyut katar. Roman okumak veya film izlemek kişisel tercihtir. Kişisel düşüncem, ben birkaç aydır roman okumaktan zevk almıyorum, bu yüzden filmleri tercih ediyorum. Belki benim gibi düşünen birkaç kişi vardır ama dediğim gibi bu tamamen kişisel bi’ tercih.

Kitaplar; karakter gelişimleri ve diyalogları ile okuyucuları derinlemesine düşünmeye ve hikayenin alt metinlerini keşfetmeye teşvik eder. Bir kitabın sayfaları arasında kaybolmak, yaratıcı bir yazarın yarattığı evreni keşfetmek, okuyucuya keyif ve haz verir. Kitapların dünyaları gerçeklikten uzak olsa da karakterlerin yaşadığı duygusal deneyimler ve olayların içindeki mesajlar genellikle gerçek hayatla bağlantılıdır.

Kitaplar, ayrıntılara filmlerin boy ölçüşemeyeceği şekilde dikkat eder. Okuyucuların kendilerini yazarın yarattığı hikâyeye ve dünyaya tamamen kaptırmasını sağlar.

Diğer tarafta filmler, görüntü, müzik, oyunculuk ve yönetmenlik gibi farklı öğeleri bir araya getirerek, izleyiciye güçlü ve ilgi çekici görsel ve işitsel zevk verir. Ses, müzik ve görsel efektler kullanarak izleyiciyi hikâyenin içine çeker. Filmler aynı zamanda kitap okurken görselleştirmesi zor olan aksiyon sahnelerinin izleyiciye aktarabilme avantajına da sahiptir. Filmler, kitapların sunduğu karakter gelişimleri ve diyalogları gibi ögeleri kullanabilirler ancak bu ögeler genellikle kısa ve öz bir şekilde sunulur.

Kitaplar okuyuculara ayrıntılı ve kapsamlı bir deneyim sunar, film ise daha kısa ve yoğun bir deneyim sağlar. Kitaplar hayal gücünü kullanarak okuyucuyu hikayenin içine çekerken, filmler görsel ve işitsel öğelerle izleyiciyi hikayenin içine çeker. İster kitap okuyan biri olun isterse de bir film izleyicisi, her iki eğlence biçimi de hayatımızda büyük bir yer kaplar ve ikisi de keyifli ve eğlencelidir.

-Kim

Editör: Pozan

--

--