Güzel Yazı Yazma Teknikleri Nelerdir?

Sena
Yazı Rehberi
Published in
3 min readMar 23, 2023

Herkese sevgi dolu bir merhaba! Benim gibi sizin de aklınızdan “Nasıl daha güzel yazılar yazabilirim?” ve benzeri sorular geçtiğini duyar gibiyim!

Photo by Dim Hou on Unsplash

Bugün aklımızdaki pofidik soru işaretlerini gidermeye çalışacak, daha güzel yazılar yazma yolunda insanlık için küçük yazma serüvenimiz için büyük adımlar atacağız.

Eğer hazırsanız kemerleri bağlayın!.. Yani şey ehe, beni dikkatlice okuyun demek istedim.

Sizin için Güzel Yazı Yazma Teknikleri’ni 4 maddede topladım. Hadi onları inceleyelim!

1-Gözlemlemek

İyi bir gözlemci tek bir ipucuna ulaştığında sadece olanları değil, ileride olabilecekleri de görebilendir. -Sherlock Holmes

Bir kurgu yazıyorsunuz ve bunu daha gerçekçi yapmak istiyorsunuz. O halde iyi bir gözlem yapma yeteneğine ihtiyacınız var. Gözlem yapmak Sherlock Holmes’un da dediği gibi ileride olabilecekleri görebilmemizi sağlar. Güzel ve akıcı bir şekilde kurgu yazmak için geleceği öngörebilmemiz gerekmektedir.

Diyelim ki düşünceleriniz üzerine bir yazı yazacaksınız, iyi bir gözlem yazınızı yazarken sizin işinizi kolaylaştıracak önemli faktörler birisi. Aslında biz yazarlar zaten iyi birer gözlemciyizdir. Bir bakıma, hayatı gözlemlemiyor muyuz sizce de?

2-Olumlu Cümleler Kurmak

Çok yazan değil, güzel yazan yaşar! -Cenap Şehabettin

Araştırdığım bilgilere göre olumsuz cümleler yerine olumlu cümleler okuyucunun zihninde daha çok yer ediniyor!

Birine yazıları hakkında bir yorum yapacaksınız: “Yazıların çok güzel ama daha uzun yazmalısın.” cümlesi mi yoksa “Daha uzun yazmalısın ama yazıların çok güzel.” cümlesi mi okuyucuda daha etkili olur sizce? Tabii ki de eleştiriyi önce yaptığımız ve sonrasında olumlu bir cümle kurduğumuz cümle! Çünkü olumlu bir şey söylediyseniz ve devamında ‘ama’ bağlacı geliyorsa bu cümle bizler için olumsuz bir anlam ifade edecektir.

Evet, çok iyi ilerliyoruz! Hadi şimdi üçüncü maddemize geçelim.

3-Düşünmek

Düşünmek ruhun gerçek zaferidir. -Victor Hugo

Yazı yazmayı öğrenmek, her şeyden önce düşünmeyi öğrenmektir. -Amiel Suche

Biz yazarlar hep düşünüyoruz değil mi? Yazılarımıza da ruhumuzdan minik izler bırakıyoruz. Düşündükçe ruhumuzun derinliklerine iniyoruz belki de. Artık çok düşüneceğiz, daha çok düşüneceğiz!

Toplu taşımalarda giderken, kulaklıklarımızı takıp yolda yürürken, yemek yerken… Hep düşüneceğiz. Düşündükçe daha da çok yazacağız! Çünkü düşünmek yazmanın yarısıdır.,

Yavaş yavaş sona doğru yaklaşıyoruz! Hazırsanız dördüncü maddeyi huzurlarınıza sunayım.

4-İyi Bir Okuyucu olmak

İki ömrüm olsun isterdim: biri yaşamak, diğeri okumak için. -Goethe

Son olarak, biz yazarlar çok okumalıyız. Okumak, farklı dünyaları gezmemizi sağlayacak; daha akıcı bir şekilde yazı yazmamızı sağlayacaktır. Ne kadar okursak kelimeleri kullanma şeklimiz de o kadar iyi olacaktır. Yazdıklarıyla birçok insanın yüreğine dokunan Goethe, sözünde okumanın verdiği zevke ve ne kadar çok okumamız gerektiğine değiniyor.

Bir bakıma yazarlık da iyi bir okuyucu olmaktan geçiyor. İyi bir okuyucu olmak zihnimizin düşünme kabiliyetini arttırıyor. Sizin için derlediğim güzel yazı yazma teknikleri hem düşünme hem de iyi bir okuyucu olma konusunda kendimizi geliştirmemize yardımcı olacaktır!

Umarım size yardımcı olabilmiş biraz da olsa kafanızdaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere.

İlham perileriniz bol, kaleminiz güçlü olsun!

Editör:

nur

Kaynakça

https://microdestek.com.tr/etkili-yazi-yazma-teknikler.html

--

--

Sena
Yazı Rehberi

Şimdi kalemimi, defterimi alıp bir şeyler yazacağım. Çünkü bu değersiz hayatım başka türlü anlamlı hale gelmiyor.