Hemşirelik Yüksek Lisans Başvuru Süreci

Elif Rabia Karabıyık
Yazı Rehberi
Published in
3 min readAug 2, 2024

Eğer sende yüksek lisans yapmak istiyorsan ve kafanda belirli bir yol haritası yoksa bu yazı tam sana göre.

Hazır yüksek lisans başvuru süreçleri de başlamışken ve mezun arkadaşlarımızın acaba yüksek lisans yapsam mı diye düşündükleri bu dönemde, uzun zamandır planladığım bu yazıyı yazmanın tam fırsatı diye düşündüm. Benim gibi yüksek lisans yapmak isteyen, ama kafasında bilinmezlik olan çoğu kişiye yardımcı olması umuduyla yazıma başlıyorum.

Hemşirelik gibi klinikte aktif rol ve sorumlulukları bulunan bu meslek grubunun son zamanlarda akademiye doğru geçişinde, bir artış yaşanıyor. Ancak çoğu kişi süreçleri tam olarak bilemediği için, yüksek lisans yapma isteğinden bile vazgeçebiliyor. Bu nedenle kendi araştırmalarım doğrultusunda öğrendiklerim ve sürecin işleyişi hakkında yazacağım.

Öncelikle “Yüksek lisans nedir?” sorusuna kısaca bir yanıt verecek olursak lisans döneminden sonra kişinin kendi isteğine bağlı devam ettirdiği bir uzmanlaşma sürecidir. Tezli ve tezsiz olarak ikiye ayrılır. Tezli yüksek lisans programları 4 dönemden oluşmaktadır. İlk 1 yıl genellikle ders, sonraki yıl ise tez aşamalarını içerir. Tamamen isteğe bağlı olan bu eğitimde kişinin kendine gerçekten sorması gereken sorulardan biri “Gerçekten yüksek lisans yapmayı istiyor muyum?” olmalıdır. Çünkü yüksek lisans aktif olarak araştırmayı, güncel kalmayı ve öğrenilen bilgileri yorumlayarak aktarabilme süreçlerini içerir.

Özellikle ders döneminde sürekli sunum yaparak, iletişim becerileri ve sunum yapma yetisini de size kazandırır. Ben de bu alanda istekli biri olduğum için üniversite 4. sınıfta bir dil kursuna başlayıp 3 ay içerisinde genel başvuru koşullarını sağlayan ortalama bir Yabancı dil ve ALES puanını alıp, istediğim üniversitede yüksek lisansa başladım. Ve şu anda Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Doğum ve Kadın Hastalıkları tezli yüksek lisans programında ders dönemimi bitirmiş bulunmaktayım.

Hemşirelikte Yüksek Lisans Aşamaları

  1. Öncelikle hangi bölümde uzmanlaşmak istediğime ve hangi üniversiteleri istediğime karar vermek için bir liste yaptım. Hangi bölümde ilerlemeye karar vermek için genellikle lisanstaki derslerinizi ve stajlarınızı düşünebilirsiniz. En çok neyi araştırmayı seviyorsanız veya neyi araştırdığınızda öğrendiğiniz şeylerin size keyif verdiğini düşünebilirsiniz.
  2. Başvurmak istediğim üniversitelerin listesini yaptıktan sonra sağlık bilimleri enstitü sayfalarından sürekli takip ettim, üniversitelerin akademik takvimleri değişebildiği için bazılarının başlangıç tarihi erken veya geç olabiliyor. Henüz yayımlanmamış olanların geçen yılki ilan koşullarına bakarak ortalama puan ve istenilenleri görebilirsiniz.
  3. Başvuru duyuruları yayımlandıktan sonra ilan koşulları ve kontenjanlara bakarak kendi istediğim bölümler arasında bir eleme yaptım ve toplamda 3 üniversiteye başvurmuş oldum.
  4. Önceliğim her zaman Ankara’da olmaktı, çünkü eğitim süreçlerinin aktif olarak ilerlediği, çoğu kongrenin ve sempozyumun merkezi olması beni bu şehir için daha istekli bir hale getiriyordu.
  5. Başvurular başladıktan sonra genellikle online olarak gerçekleşiyor. Ve sizden ALES ve Yabancı Dil Belgesi (YÖKDİL, YDS) sonucunu pdf olarak sisteme yüklemeniz bekleniyor.

Hemşirelik Yüksek Lisans Bilim Sınavı

Başvuru yaptıktan sonraki süreçte ortalama 10–15 gün içerisinde başvuru sonuçları açıklanıyor, eğer ön değerlendirme varsa ön değerlendirmeyi geçen adaylardan bilim sınavına girebileceklerin listesi yayımlanıyor veya direkt olarak başvuranlar bilim sınavına çağırılabiliyor. Bilim sınavı da üniversiteler bazında farklılık gösterebiliyor. Bazı üniversiteler yalnızca bilim sınavı yaparken bazıları mülakat ve bilim sınavı da yapabiliyor. Bu bilgiye ve sınavla ilgili diğer bilgilere enstitü sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bilim sınavında lisansta öğrendiğimiz teorik bilgilerin yanı sıra biraz daha güncel ve yoruma dayalı sorular sorularak yorum yapma becerimizin de değerlendirildiği bir sınava girmiştim. Sınav sonrası sonuçlar ortalama bir hafta sonra yayımlanıyor. Genel başarı puanı ise ALES puanının %50'si, mezuniyet ortalamasının %20'si ve bilim sınavının %30'u baz alınarak hesaplanıyor. Kayıt yapmak için hak kazandığınız süre zarfında kaydınızı online veya şahsen yapmalısınız. Kayıt yapmak için size belirlenen sürede kayıt yapmazsanız sıra yedeklere verilir.

Benim kendi yüksek lisans sürecimde yapmış olduklarım bunlardı, eğer aklınıza takılan bir soru olursa rabiakrbyk65@gmail.com mail adresimden bana ulaşabilirsiniz. Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur.

Editör: Dilşah Kaya

--

--