İçsel Çatışmayı ve Kaosu Fark Etmek

Sürekli Arınma ve Kendine İyi Bakma

Serhat Pelvanlar
Yazı Rehberi

--

Photo by Peter Herrmann on Unsplash

Bizler dahil etrafımızdaki çoğu insan çok fazla insanla etkileşim kurarak ömürlerini geçiriyor. İnsanlarla iletişim ve etkileşim kurduğumuz her seferinde o insanın enerjisinden bir parçayı kendimize alıyoruz. Bu enerjilerse zamanla birikerek içsel çatışmayı ve kaosu meydana getiriyor.

İçsel çatışma ve kaos dışarıya anlayışsız bir tutum, ani tepki ve kontrolsüz öfke olarak yansıyor. Dışarıdan bakıldığında anlayışsız bir tutum, ani tepki ve kontrolsüz öfke gösteren birini iyi biri olarak görmeyiz. Yanında da pek bulunmayı istemeyiz. Ama böyle davranışlar sergileyen biri en yakınımızdaki de olabilir. En yakınımızdaki birinden de kolay kolay uzaklaşmak istemeyiz. Bu yüzden bu insanların içsel çatışma ve kaos içinde olduklarını fark etmeliyiz.

‘’Kendimizi gözlemlemek, içsel huzurumuzun anahtarı olabilir.’’

İçsel çatışma ve kaos yaşayan birinin öncelikle bunu kendinin fark etmesi ve kendini arındırması gerekmektedir. Kendini gözlemleyen biri için herhangi bir konuda farkındalık yaşamak daha kolaydır. Fakat kendini gözlemlemeyen biri için içsel çatışma ve kaos yaşadığını fark etmek elbette kolay olmuyor. Bir başkasının uyarısı ya da bilgi aktarımı sayesinde kişi kendi kendine bu konuda farkındalığa kavuşabiliyor.

Bizlerde onları suçlamak ve onlara sözle saldırmak yerine onları anlamaya çalışmalıyız. İçsel çatışma ve kaos yaşayanlar konusunda kendimizi daha da bilinçlendirerek yapıcı bir yaklaşım sergilemeliyiz. Sergilediğimiz yapıcı yaklaşımlar zamanla o kişinin bu konuda daha iyi bir halde olmasına yardımcı olabilir.

“Dış dünyayı değiştiremezsiniz, ama iç dünyanızı değiştirerek dış dünyayı nasıl deneyimlediğinizi değiştirebilirsiniz.”

Farkında olma hali olumsuz duygu, düşünce ve enerjilerden arınmanın hem başlangıcı hem de önemli bir parçasıdır. Diğer parçalar ise ‘’Kitap okuma, müzik dinleme, içinden gelenleri yazma, yapıcı konuşmalar yapma, etrafını gözlemleme, nefes egzersizleri, terapi, meditasyon, olumlama ve spor yapma’’ olarak sıralayabiliriz. Bunların dışında kişilerin kendine has arınma biçimlerini de göz ardı etmemek gerekir. Başkalarının arınma biçimleri bize de uyuyorsa onların yaptıklarını kendimize uyarlayarak örnek alabiliriz.

Farkındalık ve arınmayı ilk iki aşama olarak kabul edersek üçüncü aşama ‘’Yeniden arınmadır.’’ Çünkü ömrümüz boyunca başka insanların enerjilerinden etkilenmeye devam edeceğiz. Başkalarının enerjilerinden etkilendikçe arınmaya ihtiyaç duyacağız. Bu ihtiyacı önemsemek kendimize yapabileceğimiz en büyük iyiliklerden biridir.

Photo by Serhat Pelvanlar

Bu konuda bilinçlenmeye yardımcı olabilecek ek bilgiler; İçsel çatışma ve kaos yaşayan birine yardımcı olmak için sergilenebilecek yapıcı yaklaşımlar:

1. Empati Kurun:

Kişinin duygusal durumunu anlamaya çalışın ve duygularını anladığınızı ifade edin. Empati, kişinin kendini daha az yalnız hissetmesine ve daha desteklenmiş hissetmesine yardımcı olabilir.

2. Dinlemeye Odaklanın:

Kişinin konuşmasına izin verin ve duygu ve düşüncelerini paylaşmasına fırsat tanıyın. Sizi dinlemesi için sessizce ve sabırla bekleyin. Kesmeyin veya yargılamayın.

3. Soru Sorun:

Kişiye hissettiği duygular hakkında sorular sormak, düşünce ve hislerini daha derinlemesine keşfetmesine yardımcı olabilir. Ancak, soruları sormadan önce izin almayı unutmayın ve kişinin rahat hissettiği bir tempoda ilerleyin.

4. Destek Sunun:

Kişinin ihtiyaçlarına ve isteklerine yönelik destek sunun. Bu destek duygusal veya pratik olabilir. Örneğin, onlara yardım etmek, birlikte bir aktivite yapmak veya sadece yanlarında olmak gibi.

5. Çözüm Odaklı Olun:

Kişiye sorunlarına yönelik çözüm arayışında yardımcı olun. Ancak bu süreçte kişinin kendi çözümlerini bulmasına da fırsat tanıyın. Onlara rehberlik edin, ancak kararları kendileri vermelerine izin verin.

6. Pozitif Bir Ortam Yaratın:

Kişiyi olumsuz düşünce ve duygulardan uzaklaştırmak için olumlu bir ortam yaratmaya çalışın. Pozitif konuşmalar, rahatlatıcı aktiviteler veya motivasyon sağlayabilirsiniz.

7. Profesyonel Yardım Önerin:

Eğer içsel çatışma ve kaos çok derinse veya kişi kendini tehlikede hissediyorsa, profesyonel yardım arayışını destekleyin. Psikoterapistler, danışmanlar veya psikiyatristler, kişinin daha derinlemesine çalışmasına yardımcı olabilirler.

8. Sabır Gösterin:

Kişinin içsel çatışmalarını ve kaosunu çözmek zaman alabilir. Bu süreçte sabırlı olun ve kişinin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için sürekli destek sunun.

9. Siz de Kendinize İyi Bakın:

Kişiyi desteklemek önemlidir, ancak sizin de kendi sağlığınıza ve sınırlarınıza dikkat etmeniz gereklidir. Başkalarına yardım ederken kendi iyiliğinizi unutmayın.

“İçsel çatışma bir fırtına gibidir, bazen sakin denizlerde yaşadığımızı düşünürüz, ta ki kendi içimizdeki kaosun dalgaları bizi sarsana kadar.”

Editör: Berfin Yeşilyurt

--

--

Serhat Pelvanlar
Yazı Rehberi

''Kitap Yazma Dahisi'' - Şimdilik En Çok Satan Değil Kısa Sürede En Fazla Üreten Yazar