Karakterleri Oyun Karakterleri Gibi Yazmaya Çalışmak

Aniki
Yazı Rehberi
Published in
2 min readMar 23, 2023
Photo by Sam Pak on Unsplash

Öncelikle “Oyun karakteri gibi yazın.” ne demek ona bakalım.

Kitap, Şiir(şiir mi?), film, çizgi film, oyun karakterlerinin hikayedeki en genel rolü hedefledikleri iki temel amacı gerçekleştirmektir. Bu iki amacın biri uzun diğeri kısa vadeli olur.

Şimdi bu iki amacı üç ayrı medyadan karakterler ile örneklendirelim.

Zaman Çarkında ki meşhur aes sedai Moiraine’nin amacı taverenleri bulmak/korumak iken asıl amacı büyük kötülüğü yenmektir.

Filmi de olan Labirentte amaç içinde bulundukları labirentten kaçmak iken karakterlerin aynı zamanda içinde bulundukları gruba sahip çıkmaya çalıştıkları görülüyor.

İkincisi yakın zamanda çıkmış olan Avatar’da ki ana karakterin amacı, ilk filmde Na’vi leri korumak iken aynı zamanda bacaklarını tekrar kullanabilmeyi arzulamasıdır.

Hunter x Hunter adlı animede Gon babasını bulmak ister ve bunun için kısa vadede avcı olması gerekmektedir.

Gördüğünüz gibi neredeyse formüle dökebileceğimiz bir çalışma var.
- Karakterler amacını gerçekleştirmek için bir problemi çözmek ile cebelleşiyor.
- Hikayenin doruk noktasına doğru amaçlarına ulaşmasını asıl sağlayacak olgunluğa erişiyorlar.
- Hikaye sonunda karakterler ödüllendiriliyor -buna amaçlarına ulaşmak denilebilir- ancak bazen ulaştıkları hedef her zaman hikaye sonu olmayabilir.

Şimdi gelin bu karakterlere bir oyundaymış gibi bakalım.

Öncelikle şunu kabul edelim. Oyunda oynadığımız karakterin hiçbir özelliği olmasın diye kimse istemez. Örneğin; Labirent filminde ki gibi içinde sıkışıp kaldığımız bir oyun düşünelim. Labirent bulmaca olsun ve bu bulmacayı çözmeye çalışalım. Böyle bir oyun nasıl olurdu?

Oynadığın karakter ile özdeşleşerek ilerlediğin, önünde ne tehlikeler olduğunu bilmeden bu hapishaneden çıkmaya çalıştığın bir oyun oynadığını düşün. Belki sadece içinde bulunduğun yeri keşfetmek ile ilgili bir oyun olabilir. (Sanki vardı, ve adına da minecraft diyorlardı…)

Demem o ki, oyunların yaptığı tam olarak bu. Oyuncuya bir karakter verir ve oyunda ki dünyayı öğretir. Karakter ile öğrenir, karakter ile ilerler, karakter ile başarırsın. Bu yüzden kendisine ana karakter yaftasını yapıştırırız zaten.

Bu mantık ile yazdığımızda ne elde ediyoruz?
-Karakterlerin içinde bulunduğu dünyanın karakterden bağımsız olarak hareket etmesini sağlarız. Ana karakter içinde bulunduğu durumdan çıksa da çıkmasa da oyundaki diğer karakterler programlandıkları işleri yapmaya devam eder.
-Karakterleri daha insancıl bir noktaya getirirsin. Karakter sadece kurgunun gerektirdiği hareketlerde bulunan bir piyon olmaktansa tüketiciye hitap eden bir karakter olur.

Bunun hikaye anlatıcılığında önemli noktalardan biri olduğunu düşünüyorum.

--

--