Google Asistanınızı Özelleştirme (IFTTT)-1
Konuya hızlı bir dalış yapıyorum. Bu yazımda sizlere telefonlarımızdaki hatta bazılarımızın evlerindeki Google Asistan’a nasıl yeni özellikler ekleyebileceğimizi anlatacağım.
Yazının sonunda tam olarak neyi öğrenmiş olacağınızı ve yazının bütününde nelerden bahsedeceğimi baştan kısa bir şekilde açıklamakta fayda var.
Bildiğiniz gibi artık piyasada birçok farklı markanın Yapay Zeka destekli Akıllı Hoparlörleri bulunuyor. Bu cihazlar ve telefonlarımızdaki asistanlar bizlere, sesli komutlar aracılığıyla birçok hizmetle etkileşime geçmemize olanak tanıyor. Örneğin, akıllı asistanımıza seslenerek istediğimiz müziği Spotify’dan çalmasını istemek gibi. Evet, ilk akla gelenlerden biri bu ama bu cihazlardan bir tane edinmek için yeterli bir sebep değil.
Yakın zamanda edindiğim Google Home Akıllı Asistan cihazımı almadan önce bir yazılım meraklısı olarak Google’un bana, Google Home’u ne seviyede özelleştirmeme imkan tanıdığını derinlemesine araştırdım. Ve odanızdaki basit bir lambayı söndürmekten sunucunuzdaki Python Scriptinizi çalıştırmaya kadar özgür bir alan tanıdığını öğrendim. Sizlere bunları ve aklınıza gelebilecek diğer fikirleri nasıl gerçekleştirebileceğinize dair kolay ve kısmen zor olan 2 yoldan bahsedeceğim. İlk bölüm olan bu yazıda yalnızca ilk yönteme değineceğim.
Uygulayacaklarımız, aynı Google hesabına bağlı olduğu sürece o hesap üzerindeki Google Asistan’ı kullanan tüm cihazlar üzerinde etkin olacaktır. Bu da demek oluyor ki telefonunuzdaki Google Asistan da Google’a ait Akıllı Hoparlörünüzde aynı arka planı kullandığı için aynı şekilde etkilenecektir.
• IFTTT (IF THIS THEN THAT)
İlk yöntem olarak IFTTT sitesinin Google Asistan desteğinden yararlanacağız.
Bunun için öncelikle IFTTT sitesine (https://ifttt.com/) Google hesabımız ile giriş yapıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken kısım telefonunuzda veya Akıllı Hoparlörünüzde kullandığınız hesapla giriş yapmanız gerekiyor.
Giriş yaptıktan sonra eğer daha önceden IFTTT üzerinden bir Applet (devamında oluşturacağımız uygulamaya verilen genel isim) oluşturmamışsanız karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. İlk Applet’imizi oluşturmak için sağ üstteki Create ‘e tıklıyoruz.
Bu sayfada aynı zamanda IFTTT’nin de açılımı olan “IF THIS THEN THAT” sözünü görüyoruz. Burada bizden bir koşul oluşturmamız isteniyor. Üstte kalan Add ’in bulunduğu yere tıklıyoruz.
Ve karşımıza yüzlerce farklı firmaların farklı ürün ve hizmetleri geliyor. Biz Google Asistan ile ilgilendiğimiz için üstteki arama kısmından Google kelimesini aratıyoruz ve ilk sıradaki Google Assistant seçeneğine tıklıyoruz.
Karşımıza 4 şık çıkıyor. Ben buradan sadece mantığı anlatmak için uygulaması en kolay olan ilk seçeneği seçiyorum.
Geldik Google Asistan’ımıza komut olarak ne söylemek istediğimize. Burada ilk boşluğa bir sonraki adımda gerçekleşmesini istediğimiz aksiyon ile ilişkili bir komut yazabiliriz. Doğal olarak bunun için önce IFTTT’nin bize neler sunduğunu bilmeliyiz. Bunun için isterseniz bu alanı şimdilik boş bırakıp Create Trigger butonuna basarak bir sonraki bölüm olan Then That kısmından neler sunduğuna bakabilirsiniz. Sonrasında geri dönüp girmek istediğiniz komutu güncelleyebilirsiniz.
Google Asistan’a söylemek istediğiniz komutları yazdıktan sonra Create Trigger’a basıyoruz.
Asistanımız komutu aldıktan sonra neyi tetikleyeceğini seçmek için Then That bölümüne tıklıyoruz.
Burada karşımıza başta gördüğümüz sayfa yeniden geliyor. Ama başta IF THIS bölümünde karşımıza çıkan ile buradaki arasında bazı farklar bulunuyor. Her ne kadar konu dahilinde olmasa da IF THIS bölümünde sunulan hizmetler bir sonrakini tetikleyici rolde oldukları için aksiyondan çok input odaklılar. Örneğin eğer IF THIS bölümünde Google Assistan değil de Twitter’ı seçmiş olsaydık. Bize o bölümde sunulan seçenekler ile Then That bölümünde seçilen Twitter sonrasında çıkan seçenekler aynı olmayacaktı.
Şimdi tek yapmanız gereken ilginizi çekebilecek veya kullandığınız bir ürünün karşılığının seçenekler arasında bulunup bulunmadığına bakıp Google Asistan’ınızın tetiklemesini istediğiniz olayı seçmek.
Ben burada HTTP istekleri atmamızı sağlayan WebHooks’u seçiyorum. Böylece Google Asistanıma web sunucumdaki herhangi bir yazılımı çalıştırmasını tetiklemesini sağlayabilirim.
Denk gelmişken tekrar daha anlaşılır bir şekilde üzerinden geçeyim. Webhooks’a tıkladığımda aşağıda gördüğünüz sağ taraftaki sayfa karşıma çıkacak ve dikkat ederseniz üzerinde Make a web request yazıyor yani bir siteye istek atmaktan bahsediyor. Bu durum bir şey tetiklenmeden olması mümkün olacak bir şey değil. Sol tarafa bakarsanız orda ise Receive a web request yazıyor. Bu da eğer Webhooks’u IF THIS bölümünde seçmiş olsaydık karşımıza gelecek olan sayfa olacaktı. Ve bu da tam tersine aynı bizim Google Asistan’a komut vermemiz gibi tetikleyecek bir olayı tanımlayacaktı.
Make a web request ‘e tıklıyorum.
Sol tarafta gördüğünüz sayfa karşımıza geldikten sonra URL kısmına Method bölümünden seçecek olduğunuz HTTP isteğinin gitmesini istediğiniz sitenin adresini yazıyorsunuz. Ve eğer gerekliyse Body bölümü ve bir üstünde bulunan Content Type bölümünü ihtiyacınıza göre dolduruyorsunuz. Bundan sonra artık her şey sizin belirttiğiniz sitede gerçekleşecek. İster günlük ulaştığınız hedeflerinizi yapıldı olarak işaretlediğiniz ve kaydını tuttuğunuz veri tabanınızdaki verileri güncelleyin ister her gün çalıştırmanız gereken yazılımınızı bilgisayarınızı açmadan Google Asistan’ınıza söyleyeceğiniz sesli komut ile sunucunuz üzerinden çalıştırın.
Son olarak Create action butonuna bastıktan sonra Applet’inizi tamamlayıp artık Google Asistan’ımız üzerinden test edebiliriz.
IFTTT’deki temel mantık kısaca bu şekilde.
•Daha Birçok Şey
Yazımızın en başında Google Assistant bölümünde ilk seçeneği seçmiştik. Siz diğer seçenekleri de test ederek daha etkileşimli Applet’ler ortaya çıkarabilirsiniz. Ayrıca IFTTT üzerinde başkalarının yaptığı Applet’leri görüntülemek için IFTTT ana sayfasından sağ üstteki Explore kısmına giderek kendi Google Asistan’ınız için başkaları tarafından yapılmış hazır Applet’leri de kullanabilirsiniz.
•IFTTT Ücretli Mi?
IFTTT size ücretsiz olarak 3 Applet oluşturma hakkı veriyor. Bununla beraber size Applet’iniz içinde IF THIS THEN THAT olmak üzere 2 olay tanımlamanıza izin veriyor. PRO üyelik alırsanız Applet sınırı kalkıyor ve zincirleme birçok olayı birbirine bağlayabiliyorsunuz. Yakın zamanda alınan bu kısıtlama ile beraber evlerinde IFTTT’yi kullanan birçok kullanıcı başka servisleri tercih etmeye başladı. IFTTT, hesabınızı PRO’ya yükseltmek için güncel olarak 31TL istiyor. (25.01.2021)
Evet, yazımızın sonuna geldik. Başta bahsetmiş olduğum ilk yöntemi tamamlamış oldum. İkinci yöntemde IFTTT ile gerçekleştiremeyeceğimiz Google Asistan’ımızın bize sesli olarak dinamik dönütler vermesini sağlayacağız. Örneğin Raspberry Pi ‘mize bağlı sıcaklık sensörümüzden oda sıcaklığımızı Google Asistan’a sesli bir şekilde söyletebilmemiz için Google’ın Doğal Dil Anlama Platformu olan DialogFlow’u göreceğiz.
Görüşmek üzere :)