--

WEB 3.0 NEDİR?

Canva uygulamasından yararlanılarak oluşturulmuştur.

Web 3.0 teknolojisi günümüzün en çok konuşulan konularından birisi haline geldi. Peki bu kavram tam olarak nedir ve neleri içerir?

Web 3.0 kavramından önce Web 1.0 ve Web 2.0 kavramlarından bahsetmek istiyorum. Web 1.0 dönemi World Wide Web (Dünyayı Saran Ağ) kavramının ilk aşamasını ifade eder. Web 1.0’da yalnızca birkaç içerik oluşturucu bulunuyordu, kullanıcıların çoğunluğu içerik tüketicisiydi. Kişisel web sayfaları yaygındı ve bu sayfalar statik haldeydi. Yani kullanıcı sadece okuma yapabiliyordu. Ayrıca içerik sunucunun dosya sisteminden sunuluyordu.

Web 2.0 ile kullanıcılar olan bizler de içerik paylaşabilen, üretebilen hale geldik. Sosyal medya ile etkileşim içerisinde olabilmemizi sağlayan bu teknoloji sayesinde bilgi akışı da bir o kadar arttı. Web 2.0 ile, web siteleri statik halden, etkileşimli hal olan dinamik hale geçti. Aynı zamanda artık sadece bilgisayarlar değil mobil cihazların da bu duruma katılmasıyla içerik paylaşmak, üretmek eskisinden çok daha kolay bir hal aldı. Tabi bu veriler hala merkezi bir yapıya ihtiyaç duyuyordu, yani hala centralized haldeydi. Web 1.0’da sunucu ile başlayan bu durum, Web 2.0’da artık sunucuya bile gerek kalmadan platform ile gerçekleştirildi. Fark ettiyseniz her ikisinde de bir aracı gerekiyor.

Canva uygulamasından yararlanılarak oluşturulmuştur.

Web 3.0 ile ise Peer-to-Peer yani aslında aracıya gerek kalmadan bir yerden bir yere bağlanabilmek amaçlandı. Bu yapıya da decentralized (merkezi olmayan) deniyor. Çünkü burada direkt olarak kaynakla bağlantılısınız, isterseniz verilerinizi paylaşabilirsiniz fakat istemiyorsanız paylaşmanız gerekmiyor.

Web 2.0’da bahsettiğimiz web siteleri bilgilerimizi kullanabiliyordu. Verileri toplayarak, depolayarak, üzerinde veri madenciliği yaparak bilgilerimizi satıyorlardı. Bilgilerimizi kullanıp uygun algoritmalar ile geliştirmeler sağlayarak uygulamaları daha çok kullanmamıza sebep oluyorlardı. Web 2.0’da kullanılan app’ler, Web 3.0 ile dapp halini aldı. Bu sayede internetteki davranışlarımız bir değere dönüşüyor. Örneğin; Chrome tarayıcısı yerine Brave tarayıcısını kullanabilir, işlemlerinizi paylaşmak istediğinizde de bunun karşılığında token kazanabilirsiniz.

Yani Web 3.0 sayesinde bilginin kontrolü artık bizim elimizde!

Bu içerik

kaynaklarından faydalanılarak oluşturulmuştur. Ayrıca kaynaklarda bulunan, Barış Özcan’ın YouTube videosunu izlemenizi öneririm. Yazıyı okuduğunuz, değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler :) Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

--

--

Şevval Özlem ÇARKIT
BAU Yazılım ve Bilişim Kulübü

BAU Computer Engineering'23 | Jr Data Engineer @Turkish Technology ✈️ | You can contact me: linkedin.com/in/sevval-ozlem-carkit