--

YAPAY ZEKA (AI) NEDİR?

Canva uygulamasından yararlanılarak oluşturulmuştur.

Yapay zeka kavramı, John MCCARTHY tarafından 1956 yılında Dartmouth Konferansı’nda, basitçe, “akıllı makineler yapma bilimi ve mühendisliği” olarak tanımlanmıştır. Tanımın uzun haline buradan ulaşabilirsiniz. Bu tarihten önce de AI ile ilgili birçok araştırma çalışması yapılmıştı (örneğin, Alan Turing), fakat nasıl çalıştığı 1956 yılına kadar tanımlanmamıştı.

Yapay zeka, Oracle tarafından ise, görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemler veya makineler olarak tanımlanmıştır. Örnek vermek gerekirse sohbet robotları, müşterilerin sorunlarını daha hızlı bir şekilde anlamak ve daha verimli cevaplar vermek için yapay zekadan faydalanır. Buna ek olarak SİRİ, self-driving arabalar da örnek olarak verilebilir.

Yapay zekanın insana benzeyen robotlar olarak düşünülmesine karşın, bu kavram Google’ın arama algoritmalarından otonom silahlara, sosyal medyadan video oyunlarına kadar birçok alanı kapsar.

Şimdi de Yapay Zeka’nın türlerinden bahsedelim:

Yapay zekanın yalnızca belirli bir görevi yerine getirmek için tasarlanmış olduğu haline (örneğin; SİRİ, Cortana) narrow/weak artificial intelligence (dar yapay zeka) denir. Bundan daha kapsamlı, insan yetenekleriyle eşit olan hali ise general/strong artificial intelligence’dır (genel yapay zeka). Son AI çeşidi ise super artificial intelligence’dır ki bunda her bilişsel görevde insandan çok daha iyi performans alınır.

Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme Arasındaki Fark Nedir?

Kaynak: https://www.edureka.co/blog/ai-vs-machine-learning-vs-deep-learning/

Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka’nın alt kümesidir, Yapay Zeka elde edebilmek için kullanılan tekniktir. Derin Öğrenme ise Makine Öğrenmesinin alt kümesidir. Makine Öğrenmesi bir makineye algoritmalar aracılığıyla verilerden ve deneyimlerden öğrenme yeteneği sağlar. Derin Öğrenme, bu öğrenmeyi insan beyninden ilham alan yollarla yapar. Bu, Derin Öğrenme yoluyla veri ve kalıpların daha iyi algılanabileceği anlamına gelir.

Benim için çok keyifli bir yazı oldu umarım sizler için de okumak keyifli olmuştur. Zaman ayırdığınız için teşekkürler :)

Bu içerik

kaynaklarından faydalanılarak oluşturulmuştur.

--

--

Şevval Özlem ÇARKIT
BAU Yazılım ve Bilişim Kulübü

BAU Computer Engineering'23 | Jr Data Engineer @Turkish Technology ✈️ | You can contact me: linkedin.com/in/sevval-ozlem-carkit