Jenkins Maven Job ile Projeleri Derlemek

MEHMET ARİF EMRE ŞEN
Yazilim VIP
Published in
3 min readSep 18, 2018

Bu makalemde Jenkins Maven Entegrasyonu üzerine konuşuyor olacağım. Jenkins Maven Entegrasyonu sayesinde Jenkins Maven Job oluşturabiliyoruz. Bu Jenkins Maven Job ile Jenkins bizim için Maven projelerimizi derleyebiliyor, yazıldıysa Maven testlerimizi build işleminden önce çalıştırıyor. Bu sayede proje build işlemini otomatize etmiş oluyoruz. İlgili Jenkins Plug-In’ini linkte bulabilirsiniz.

Link: https://plugins.jenkins.io/maven-plugin

Jenkins yazılım geliştirme sürecinin parçalarını otomatikleştirmeye yarayan, açık kaynak kodlu bir otomasyon sunucusu ve Java ile geliştirilmiş bir entegrasyon aracıdır. Ayrıca on-premise(self-hosted) sürümüde mevcut.

Jenkins Docker Container Kurlumu

Link : http://yazilim.vip/container-ustunde-jenkins-kosturmak/

Maven Entegrasyonu Ayarları

Öncelikle Jenkins’in Ana Sayfasına gidiyoruz. Ordan Manage Jenkins > Global Tool Configuration sayfasına gidiyoruz. Maven bölümüne gidiyoruz ve Add Maven butonuna tıklıyoruz.

Ardından aşağıdaki gibi bir kısım görüyoruz. Maven Plugin’i sayesinde orda belirttiğimiz versiyon otomatik olarak indirilecektir. Ekleyeceğimiz Bu Maven için bir isim veriyourz ve sol altta beliren apply butonuna basıp yaptığımız değişikleri kaydediyoruz.

JDK Konfigurasyonu

Kontrol etmemiz bir diğer kısım ise Java kurulumu. Bunun için yine aynı sayfaya gidiyoruz. Manage Jenkins > Global Tool Configuration. JDK bölümüne gidiyoruz ve Add JDK kısmını seçiyoruz.

Not: Eğer daha önceden JDK ayarladıysanız, bu adımları geçebilirsiniz.

Karşımıza aşağıdaki gibi bir kısım gelecektir. Eğer önceden oluşturulmuş bir Oracle hesabınız var ise Jenkins’e doğrudan gerekli JDK’yı indermesini söyleyebilirsiniz.

Eğer hesabınız yok ise Jenkins container’ındaki JDK’yı kullanabilirsiniz. Bu işlem için öncelikle Install automatically üzerindeki tiki kaldırıyoruz.

Name kısmına istediğiniz ismi girebilirsiniz. JAVA_HOME kısmına ise aşağıdaki değeri girin :

/usr/lib/jvm/java-1.8.0-openjdk-amd64

Ardından aşağıdaki gibi bir kısım görüyoruz. Maven Plugin’i sayesinde orda belirttiğimiz versiyon otomatik olarak indirilecektir. Ekleyeceğimiz Bu Maven için bir isim veriyourz ve sol altta beliren apply butonuna basıp yaptığımız değişikleri kaydediyoruz.

Not : Diğer bir seçenek direk Apache’nin sitesinden Maven indirip Jenkinse kurmak.

Jenkins Maven Job Tanımlama

Jenkins Ana Sayfası’na dönüyoruz ve Sol Üstten New Item linkini seçiyoruz. Ardından projemize bir isim verip Maven Project’e tıklıyoruz.

Ana Sayfaya geri geldiğinizde aşağıdaki gibi oluşturmuş olduğunuz Job’u görüceksiniz.

Source Control Entegrasyonu

Şimdi oluşturduğumuz Job ile bir Source Control sistemini entegre edeceğiz. Bunun için Jenkins GitLab Entegrasyonu isim makalemi okuyabilirsiniz. Yazımda Bir GitLab repository’si üzerinden Jenkins ile Build Trigger işleminin uygulandığı bir sistem yer almakta.

--

--