Jenkins’i Docker Olarak Kurmak

MEHMET ARİF EMRE ŞEN
Yazilim VIP
Published in
3 min readAug 4, 2018

Jenkins yazılım geliştirme sürecinin parçalarını otomatikleştirmeye yarayan, açık kaynak kodlu bir otomasyon sunucusu ve Java ile geliştirilmiş bir entegrasyon aracıdır. Ayrıca on-premise(self-hosted) sürümüde mevcut. Bu yazımda Jenkins’in self-hosted olarak docker ile nasıl kurulduğunu aşama aşama anlatıyor olacağım.

Jenkins ile Docker kurulumunu aşağıda yazılan bir kaç satır basit komutla tamamladıktan sonra Jenkins emrinize amade bir şekilde sizi bekliyor olacak.

Jenkins Container Kurlumu

Yapılması gerekn adımlar kısaca aşağıdaki gibidir:

  1. Docker CLI kurulumu — Ubuntu 16.04

sudo apt install docker.io

2. Jenkins Container Deploy etmek

örnek Jenkins’ın

  • web uygulamasının çalışacağı port : 8080

gerekli Jenkins Container’ını oluşturmak için gerekli komut aşağıdaki gibidir:

docker run -d -p 8080:8080 -p 50000:50000 jenkins/jenkins:lts

Komutu çalıştırdıktan sonra öncelikle Docker için gerekli Jenins imajı DockerCLI tarafından indirilecektir.

Jenkins Container Image İndirme

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi bir çıktı görücekseniz. En alttaki 40dcd… diye devam eden benim oluşturduğum Jenkins’in çalıştığı container’ın ID değeridir. Elbette sizde başka bir değer olacaktır. Bu ID değereni bir kenarda tutun çünkü kurulum aşamasında ihtiyacımız olacak.

Jenkins Container Kurulum Sonu

Eğer buna benzer bir çıktı aldıysanız kurulum tamamlanmış demektir.

3. Jenkins Kurulumu

1–2 dakika bekledikten sonra taryacınızda http://localhost:8080 adresini açtığınızda aşağıdaki gibi bir sayfa gelecek.

Jenkin İlk Sayfa

Sizden rastgele bir şekilde oluşturulmuş olan Secret Key isteniyor. Bunu elde etmek için oluşturduğumuz Container’ın loglarına bakabilirsiniz.

docker logs <CONTAINER_ID>

Not : CONTAINER_ID demin Container’ı kurarken elde ettiğiniz ID değeridir.

Komutu çalıştırdıktan sonra sonuna doğru gidin. Aşağıdaki resimdeki gibi bir kısım görüceksiniz. Orda yazan 9fc42 diye devam eden key bizim aradığımız Secret Key değeridir.

Jenkins Secret Key

Bu keyin tamamını kopyalayın ve tarayıcıda Administrator password kısmına yapıştırın. Daha sonra aşağıdaki sayfaya yönlendiriliceksiniz.

Jenkins Plug-in Kurma Sayfası

Şimdilik Install suggested plugins seçeneğini seçebilirsiniz. Kurmak istediğiniz bir plug-in varsa yan taraftan tek tek seçebilirsiniz ancak ben ilk aşamada önerilen plug-in’lerin yüklenmesini tavsiye ederim.

Jenkins Plugin Kurulum Aşaması

Plug-in kurulumun bitmesini bekliyoruz. Beklemeniz gereken süre internet hızınıza göre değişicektir. Ancak ortalama 1–2dk beklemeniz yeterli olacaktır. Plug-in kurulum işlemi bittikten sonra aşağıdaki sayfayı görüceksiniz.

Jenkins İlk Admin Kullanıcı Oluşturma Sayfası

İlgili alanları doldurduktan sonra Continue as admin linkine tıklayabilirsiniz. Bir sonraki adımda aşağıdaki sayfa ile karşılaşacaksınız.

Size Jenkins’in çalışacağı URL sorulacaktır. Ön tanımlı olarak gelen değeri bırakabilirsiniz. Sağ altta yer alan save and finish butonuna bastığınızda Jenkins kurulum işlemini tamamlamış olacaksınız ve Jenkins Ana Sayfası’na yönlendiriliceksiniz.

Jenkins Ana Sayfa

Artık Jenkins kurmuş olduğunuz makinede bir Docker Container üzerinde koşmaktadır.

Eğer kurulum aşamasında bir sıkıntı yaşadıysanız Jenkins’in jenkinsci/docker isimli GitHub projesinden yardım alabilirsiniz.

--

--