--

GÖMÜLÜ SİSTEM NEDİR?

Herkese merhaba, bu yazımda uzun zamandır merak ettiğim gömülü sistem konusuna değineceğim. Keyifli okumalar :)

Görsel, Canva uygulamasından yararlanılarak oluşturulmuştur.

Gömülü sistem kavramından bahsetmeden önce, sistem kavramının ne anlama geldiğine değinmek istiyorum.

Sistem; sabit bir plana göre bir veya daha fazla görevi yapmanın, organize etmenin bir yolu olarak tanımlanabilir. Örneğin; saat, zamanı gösteren bir sistemdir. Çünkü saatin bileşenleri zamanı göstermek için bir dizi kuralı takip eder. Saatin bileşenlerinden biri arızalanırsa saat çalışamaz. Yani buradan, sistemdeki alt bileşenlerin birbirleriyle bağlantılı olduğu sonucuna ulaşabiliriz.

Peki gömülü sistem nedir?

Aslında gömülü kavramı adından da anlaşılacağı üzere başka bir şeye bağlı olan anlamına gelir. Gömülü sistemler her zaman eksiksiz bir cihazın parçası olarak işlev görür, gömülü terimi kullanılmasının sebebi budur. Gömülü sistem, içerisinde gömülü yazılım bulunduran bir bilgisayar donanım sistemidir. Gömülü sistem bağımsız bir sistem veya büyük bir sistemin parçası olabilir. Aynı zamanda, belirli bir görevi gerçekleştirmek için tasarlanmış mikrodenetleyici veya mikroişlemci tabanlı bir sistemdir. Örneğin; yangın alarmı gömülü bir sistemdir, sadece dumanı algılar, bu amaç için oluşturulmuştur.

Gömülü sistemler 3 temel bileşenden oluşur:

1- Donanım

2- Uygulama yazılımı

3- RTOS (REAL TIME OS) — Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi

RTOS burada sistemin çalışma şeklini tanımlar. Process’in yani çalışan programın yürütülmesi sırasındaki kuralları belirler. Gömülü sistemler, RTOS sayesinde donanım ile bağlantı kurar.

Endüstriyel makineler, televizyonlar, otomobiller, kameralar, dijital saatler, ev aletleri, uçaklar, otomatlar, mobil cihazlar, tıbbi malzemeler gömülü sistem içeren örneklerdendir.

Şimdi bu örneklerden otomobili biraz inceleyelim. Otomobillerde bulunan hız sabitleyiciler, süspansiyon kontrolü, navigasyon sistemleri, yedek sensörler, hava yastığı sistemleri bazı gömülü sistem örneklerindendir.

Ayrıca, gömülü sistemler göreve özel üretilirler. Bu sayede belirli bir işlevi yerine getirmek için daha büyük bir sisteme de yerleştirilebilirler.

İlerleyen dönemlerde gömülü sistemlerin büyük ölçüde nesnelerin interneti (IoT) tarafından yönlendirilerek hızla büyümeye devam etmesi bekleniyor. Giyilebilir cihazlar, akıllı binalar, drone’lar, akıllı evler, 3D yazıcılar ve akıllı ulaşım gibi genişleyen IoT uygulamalarının bu gelişimi hızlandıracağı tahmin ediliyor.

Bu içerik

kaynaklarından faydalanılarak oluşturulmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler :)

--

--

Şevval Özlem ÇARKIT
BAU Yazılım ve Bilişim Kulübü

BAU Computer Engineering'23 | Jr Data Engineer @Turkish Technology ✈️ | You can contact me: linkedin.com/in/sevval-ozlem-carkit