--

META ETİKETİ NEDİR, NE İŞE YARAR?

Merhaba, https://riya-rj-jain.medium.com/cracking-frontend-developer-interview-1ae7370c4a79 sayfasında bulunan, Front-End mülakat sorularını cevaplamaya çalıştığım 8. yazıya hoş geldiniz. Bu yazıda HTML’de bulunan meta etiketinden, kullanılma amacından ve başlangıç değerinin 1 olma durumundan bahsedeceğim. Keyifli okumalar :)

Canva uygulamasından yararlanılarak oluşturulmuştur.

<meta> etiketi, arama motorlarına bir web sitesi hakkında bilgi sağlayan HTML etiketidir. Meta veriler ise sayfanızdaki verilerle ilgili bilgilerdir.

<meta> etiketleri her zaman <head> etiketleri arasında bulunur. Genellikle karakter kümesini, sayfa açıklamasını, anahtar sözcükleri, belgenin yazarını ve görünüm penceresi ayarlarını belirtmek için kullanılır. Meta veriler diğer HTML etiketlerinin aksine sayfada görünmez. Bu veriler, tarayıcılar (içeriğin görünümü ve sayfanın yeniden yüklenme durumu), arama motorları (anahtar kelimeler) ve diğer web hizmetleri tarafından kullanılır.

Aşağıda meta etiketinin kullanımı örneklendirilmiştir:

1- Sayfa düzeyinde meta veriler için:

<meta name=keywords” content=HTML, CSS, JavaScript”>

2- Web sitesi açıklaması için:

<meta name=description” content=Free Web tutorials for HTML and CSS”>

3- Sayfanın yazarını belirtmek için:

<meta name=author” content=John Doe”>

4- Belgeyi her 30 saniyede bir yenilemek için:

<meta http-equiv=refresh” content=30”>

5- Web sitesinin tüm cihazlarda iyi görünmesini sağlamak ve görünüm alanını ayarlamak için

<meta name=viewport” content=width=device-width, initial-scale=1.0”>

Aslında meta etiketler içerisinde bulunduğumuz zaman diliminde sayfa sıralaması açısından minimum etkiye sahiptir, fakat arama motoru sonuçlarında açıklama meta etiketleri gözüktüğü için tıklanma oranlarında yardımcı olmaya devam etmektedir. Meta etiketlerini kısa ve net bir şekilde oluşturmamız gerekir. Aynı zamanda aynı meta etiketlerini farklı sayfalarda kullanmamalı ve bu etiketleri çoğaltmamalıyız.

Şimdi diğer bir sorumuz olan başlangıç değerinin neden 1.0 olduğuna gelelim. initial-scale, sayfanız web tarayıcısı tarafından ilk yüklendiğinde ilk yakınlaştırma düzeyi ile ilgilidir. initial-scale = 1.0 ise sayfanız yüklendiğinde herhangi bir yakınlaştırma durumu oluşmayacaktır. Eğer bunu 2.0 yaparsanız sayfada yakınlaştırma durumu meydana gelecektir.

ÖZETLE

Meta etiketi web sitenizin arama motorları tarafından daha kolay bulunmasına katkıda bulunur. Günümüzde arama motorları, meta etiketleri içerisinde bulunan anahtar kelimelerin birçoğunu kullanmamaktadır. Yani bu anahtar kelimeleri kullanmak istiyorsanız öncelikle kullanımıyla ilgili araştırma yapmalı, sonra kodunuza eklemelisiniz.

Bu içerik

kaynaklarından faydalanılarak oluşturulmuştur.

--

--

Şevval Özlem ÇARKIT
BAU Yazılım ve Bilişim Kulübü

BAU Computer Engineering'23 | Jr Data Engineer @Turkish Technology ✈️ | You can contact me: linkedin.com/in/sevval-ozlem-carkit