VERİ YAPILARI NEDİR?

Kaynak: https://mymasterdesigner.com/2021/07/06/data-structures-with-python-big-guide/

Veri yapıları; organize edilmiş bir veriler koleksiyonudur. İnt, float, double gibi türlerde olabilir. Veri yapılarına ihtiyaç duyma sebebimiz ise kodumuzun daha hızlı çalışmasını, kodumuzu daha rahat oluşturabilmemizi sağlamasıdır.

Veri yapısı; C, C++, Java gibi bir programlama dili değildir. Verileri bellekte yapılandırmak için herhangi bir programlama dilinde kullanabileceğimiz bir dizi algoritmadır.

Kaynak: https://www.freecodecamp.org/news/the-top-data-structures-you-should-know-for-your-next-coding-interview-36af0831f5e3/

Veri yapısını ve türlerini günlük hayattan bir örnekle açıklamak gerekirse de şu şekilde açıklayabiliriz:

Örneğin; dışarıya çıkacaksınız, sadece 5 dakikanız var, hemen giyinmeniz gerekiyor. Kıyafet seçmek için öncelikle havanın nasıl olduğuna bakıyorsunuz. Sonra kıyafet seçmeye gidiyorsunuz ki bir de ne göresiniz? Kıyafetleriniz dağınık bir şekilde duruyor. Bu kısa sürede hangisini seçeceğinize nasıl karar verebilirsiniz? Tabi ki de karar vermeniz çok zor olur. Fakat her birini, benzer olanlar yan yana olacak şekilde dolabınıza yerleştirdiğinizi ve seçim işlemini öyle yaptığınızı düşünelim. Böylece işlem istediğiniz süreçte gerçekleşecek, uygun olan kıyafeti yeterli sürede bulabileceksiniz. Buna benzer daha birçok örnek verebiliriz. Aslında günlük yaşamda düzenleme işlemini çokça kullanıyoruz. Programlamada da düzenleme işlemine ihtiyaç duyulma sebebi aslında yine işlemin hızlandırılmasıdır. Ayrıca verilerin düzenlenmesi için birçok veri yapısı yöntemi bulunmaktadır. Array, linked list, stack, queue, graph, hash table örnek verebileceğimiz yöntemlerden birkaçıdır.

Veri türlerinde yaygın olarak kullanılan bazı işlemler ise şunlardır:

1- Searching (Arama)

2- Sorting (Sıralama)

3- Insertion (Ekleme)

4- Updation (Güncelleme)

5- Deletion (Silme)

Özetle; veri yapıları, veri öğelerini mantıklı bir şekilde bir araya getirir ve verilerin etkin kullanımını, kalıcılığını ve paylaşımını kolaylaştırır. Veri öğelerinin düzenlenme şeklini tanımlayan bir model sağlar.

Bu içerik

https://www.javatpoint.com/data-structure-tutorial

https://searchsqlserver.techtarget.com/definition/data-structure

https://www.youtube.com/watch?v=_T42E9RkWVQ&ab_channel=CodeBeauty

kaynaklarından faydalanılarak oluşturulmuştur.

Okuduğunuz için teşekkürler :)

--

--

Şevval Özlem ÇARKIT
BAU Yazılım ve Bilişim Kulübü

BAU Computer Engineering'23 | Jr Data Engineer @Turkish Technology ✈️ | You can contact me: linkedin.com/in/sevval-ozlem-carkit