Nurselin Mutfağında Kepir Sarması
Nursel’e konuk olduğumda yaptığım tarifleri sizlerle paylaşacağımı söylemiştim sırasıyla paylaşacağım, Facebook ve Instagram’da güzel dileklerinizi okudum herkese çok teşekkür ederim.
Kepir Sarması hakkında biraz bilgi vermek istiyorum, Ordu’nun köylerinde uzun zamandır yapılan aslında unutulmaya yüz tutmuş besin değeri yüksek ve bir o kadar da lezzetli bir tariftir Karalahana’da bulunan demir oranı sayesinde kan yapıcı özelliği bulunur ayrıca Karalahana sarma işlerine en çok yakışan sebzelerden bir tanesidir, sosyal medyada okuduğum kadarıyla Kepir’in ne olduğunu sormuşsunuz.
Kepir diğer adıyla mısır yarması veya kırık mısır’dır. Çevrenizde bulunan pazarlardan temin edebileceğinizi düşünüyorum.
Tarifle ilgili veya programla ilgili sorularınız varsa yorum yazarak sorabilirsiniz.
MALZEMELER
- 2 su bardağı kepir
- 1 çay bardağı pilavlık bulgur
- 1 kilo kara lahana
- 4–5 adet kuzu pirzola
- 2 adet kuru soğan
- 4–5 diş sarımsak
- Yarım demet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
SOSU İÇİN
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı su
YAPILIŞI
Kara lahanalar saplarından ayrılarak haşlanır. Kepir yıkandıktan bulgur ilave edilir. Üzerine 2 su bardağı kadar su koyularak ocağa alınır ve yumuşayana kadar haşlanır ardından soğuması için kenara alınır. Kuru soğanlar küçük doğranarak içine tereyağ ve sıvı yağ konan tavada pembeleşmeye bırakılır. Yeşil soğanlar ve sarımsak da doğranarak tavava ilave edilir. Salçaları, pul biber, karabiber, tuz da katılarak karıştırılır. Tava ateşten alınınca ince kıyılan maydanozlar da karışıma eklenir. Bu karışım kepir ve bulgura katılarak karıştırılır. Haşlanan kara lahana yaprakları orta kısımdaki damarı alınarak ikiye bölünür. İç harç, yapraklara sarılır. Tencerenin dibine pirzolalar yerleştirilir. Sarılan dolmalar tencereye yerleştirilir. Başka bir tencereye domates salçası ve zeytinyağı koyulur. Tuzu ve suyu da ilave edilerek kaynatılır. Sarmalar üzerine dolma taşı ya da bir tabak kapatılır. Sos dolmaların üzerine dökülür pişmeye bırakılır.
Afiyet Olsun