İlk Remote Agile & Scrum Eğitimimiz
Yemeksepeti Agile Koçları olarak ilk online Agile & Scrum eğitimimizi verdik. Katılımcılarımızın da, bizim de çok eğlendiğimiz bir gün oldu. Onların ayrıca bol bol öğrendiği bir gün de olduğunu umarız :) Bu hem öğretici, hem de eğlenceli eğitimi hazırlama sürecimizi paylaşmak istedim. Pandemi sürecinde, bizim gibi bir çok Agilist’in de aynı yoldan geçtiğini düşünerek, yararlı olabileceğini düşündüm.
Aramıza katılan her “Sepetli”ye açık, tüm gün süren bir eğitim programımız hali hazırda mevcuttu. Eğitim içeriği; hem Agile şemsiyeyi, hem de Scrum çerçevesini kapsıyordu. Bunun yanı sıra, tüm anlatılanları pratikte uyguladığımız ve interaktif olarak geçen oyunlar da eğitimin vazgeçilmez bir parçasıydı. Online eğitim hazırlama sürecinde de en çok bu noktada zorlandık. Bir arada olmasak da konuları anlatabilirdik fakat interaktif oyunları eğitime katmak için yeni düzenlemeler yapmamız gerekti.
- Hangi araçları kullandık?
Agile koçlar olarak katılımcılarımızla Zoom aracılığıyla bir araya geldik. Bir çok kişinin bu aracı tercih etmesinin ana nedeni olan Breakout Rooms özelliği, bizi de cezbetti. Bu özellik sayesinde, eğitimin kimi noktalarında katılımcıları takımlara bölüp, ayrı odalarda çalışma imkanı bulduk. Her odada da mutlaka aramızdan birinin facilitator rolüyle bulunmasına dikkat ettik. Böylece takım odaları ve ana oda arasında bir iletişim kopukluğu yaşanmadığından emin olabildik.
İkinci araç olarak Mural’ı kullandık. İçinde bir çok şablon seçeneği var. Fakat biz eğitim için boş bir “whiteboard” kullanmayı tercih ettik. Mural’ı kullanırken nelere dikkat ettiğimizi de birazdan anlatıyor olacağım. Bunlara ek olarak da anlatımlarımızı görselleştirdiğimiz slaytlar kullandık.
2. Eğitimin uzunluğu
Evden çalışma sürecine geçmeden önce tüm gün süren bir eğitim programımız vardı. Fakat katılımcıları, bilgisayar karşısında tüm gün oturtmak istemedik. Bu eğitimin verimliliğini bozacağı gibi, eğlencesini de kaçıracaktı. Bu sebeple eğitimi iki güne böldük ve iki parça halinde yaptık. Öğleden önce 10.00–13:00 gibi bir zaman aralığı için planımızı yaptık. Öğle yemeği arası vermeden, kısa kahve aralıklarıyla, her günü tamamlamaya çalıştık.
3. Ground Rules
Belirli temel kuralları ve katılımcılardan isteklerimizi eğitim gününden önce mail yoluyla ilettik. Eğitim boyunca kameraların açık olması bizim için önemliydi. Haber vermeden bunu rica etmenin herkes için rahat olmayacağını düşündüğümüzden, bu bilgiyi de attığımız maile ekledik. Ekran görüntüleri alıp, daha sonra bu görüntüleri kullanıp kullanamayacağımızı sorduk. Bu eğitimde yapmadık, fakat ileride kayıt almak istediğimizde de mutlaka bunun da önceden katılımcılara sorulup, onlardan onay alınması gerekiyor.
4. Virtual Sprint
Gelelim eğitimimizin en önem verdiğim noktasına. Daha önce interaktif oyunları nasıl online platforma geçireceğimiz üzerine bol bol kafa yorduğumuzdan bahsetmiştim. Bu noktada oynadığımız minik oyunları uyarlamak yerine, uzaktan oynayabileceğimiz yeni ve tek bir oyuna odaklandık ve bunu tüm eğitime yedirmeye çalıştık. Bu da sıfırdan online yemek siparişi verebileceğimiz bir uygulama yaratma serüveni oldu. Bunu yaparken de Scrum uygulamalarını ve Sprint koşmalarını istedik.
Katılımcılarımızı 3 ayrı takıma böldük ve her birinin kendine ait bir Breakout Room’u oldu. İlk olarak User Story Mapping metoduyla adımlarını çıkardılar. Sonrasında bu adımlardan MVP için önceliklerini belirlediler. Belirledikleri önceliklerinden sıralı bir Product Backlog oluşturdular. Oyunun ilk günde tamamlanan kısmı buraya kadar oldu.
İkinci gün ise, kaldığımız noktadan ilerledik ve projelerini tamamlamak için 25 dakikalık 2 adet Sprint koşacaklarını söyledik.
Her bir Sprint içinde Sprint Planning, 2 adet Daily Scrum, Sprint Retrospective ve Sprint Review toplantı zamanlarını belirledik. Her bir Sprint içerisinde de paydaş rolüyle takımı rahatsız etmeye ve “emerge” iş vermeye veya takım üyelerinin dikkatini bozmaya çalıştık. Burada da tüm Scrum takımının ( PO ve Scrum Master dahil olmak üzere) tepkisini ölçme şansı elde ettik.
5. Mural kullanımı
Mural, biraz alıştıktan sonra kullanması bir hayli kolay ve pratik bir araç. Burada “alıştıktan sonra” kısmı önemli. İki günün de başında, katılımcıların Mural üzerinde basit bir şekilde gezinebilecekleri küçük egzersizler verdik. Böylelikle günün devamında karşılaşacakları görevlerde büyük zorluklar yaşamadılar.
Mural’da tek bir whiteboard kullandık ve oyun boyunca ihtiyacımız olan her şeyi o board’un üzerine hazırladık. Kullanımımızı en çok rahatlatan şey de outline kullanmak oldu. Hazırladığınız board akışını sağ tarafta görebilmek ve istediğimiz board bölümüne bir tık ile gidebilmek işimizi bir hayli kolaylaştırdı.
Hazırladığımız board’un bir çok bölümünü bir gün öncesinden kilitledik. Bu da demek oluyor ki, eğitmen harici hiç kimsenin oynatamayacağı yerleri belirledik. Bu sayede katılımcıların uygulama yapacakları bölümlerde, eğitim esnasında yanlışlıkla şablonlar bozulmadı.
Yine Mural üzerinde kullandığımız bir diğer özellikle de “Timer” oldu. Başka hiç bir araca gerek kalmadan, çok hızlı bir şekilde timebox belirleyebildik ve hatırlatmalara bile gerek kalmadan katılımcılar kalan sürelerini her an görebildiler.
Son olarak da hazırlayacakları uygulama için, katılımcılara Mural üzerinde boş bir alan yarattık. Bu alanı istedikleri gibi kullanabilecekleri, dilerlerse de herhangi başka bir araç kullanabileceklerini söyledik. Sonuç olarak gördük ki, tüm takımlar Mural üzerinde çalışmayı tercih etti. Bu da eğitimimize uygun bir araç seçtiğimizi bizlere gösterdi.
Katılımcılardan aldığımız geribildirimler ve eğitim sırasında gülen yüzler bizleri motive etti. İki günün sonunda çok mutlu ayrıldık. İlk deneyimimizden öğrendiklerimizi de ekleyerek, kendimizi bir sonraki eğitime daha iyi hazırlamayı hedefliyoruz.
Fakat eklemeden de geçemiyorum; umarım bir sonraki eğitimde yüzyüze oluruz.