ARALIKLI ORUÇ (INTERMITTENT FASTING)

Sadece diyet değil aynı zamanda bir beslenme çeşidi!

Nisan Yavuz
yemekyemek
3 min readJan 18, 2021

--

Aralıklı oruç (IF), sağlıklı bir yemek yeme düzeni ve kilo kaybetmek amacıyla uygulanan bir çeşit diyet ve beslenme şeklidir. Aralıklı orucun yemek saatlerinin uzun olmasının asıl amacı, metabolizmanın en işlevsel şekilde çalışmasıdır. Bu beslenme çeşidinin temeli, günün 8 saati yemek yemeye 16 saati ise aç kalmaya dayanıyor.

kaynak/ GQ Magazine

Son dönemlerde özellikle ünlü isimler arasında çok yaygın olan aralıklı oruç, formunuzu sağlıklı bir şekilde korumanızın en etkili yöntemlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Jennifer Lopez, Hugh Jackman, Nicole Kidman gibi dünya isimlerinin aynı zamanda ülkemizden Buse Terim ve Başar Dizer gibi göz önünde olan kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir beslenme şekli aralıklı oruç. Ayrıca Doktor Mehmet Öz’ün bu konuda açıklamaları da mevcut.

Aralıklı oruçta yemeklere ara mı veriyoruz?

Aralıklı oruç (IF), herhangi bir besin yasağı koymaz fakat sağlıklı beslenmeye odaklıdır ve abur cubur ya da yüksek kalorili besinlerden kaçınmayı hedefler. Yağsız ya da az yağlı protein kaynaklı besinler, sağlıklı yağlar, lif bakımından zengin yiyecekler, sebze-meyveler, su, kahve, çay ve bitki çayları (şekersiz) gibi besinler tüketilmelidir. Fakat saat aralıklarına ve hangi saatlerde neler yenip içececğine de dikkat edilmelidir.

kaynak/ flip.it

Çeşitli deneyimlerle “intermittent fasting”!

Kendi Instagram profilimden yapmış olduğum anket sonucunda, aralıklı orucu denemiş bir kaç arkadaşımla bu beslenme şekli ve onların deneyimleri üzerine konuştuk, bende sizlere bu deneyimleri aktarmak istiyorum.

Aslında özünde zor bir beslenme çeşidi olan aralıklı oruç, tabii ki kişiden kişiye değişkenlik gösterebiliyor.

İlk olarak, Berfin Çakan’ın deneyimlerinden bahsetmek istiyorum. Başta çok zorlandığını söyleyen Berfin bu diyeti gece yeme alışkanlığını bitirmek ve kilo vermek için başladığını belirtti. Okul zamanı daha kolay uygulanabilir bir diyet diyen Berfin, öğle arası ve akşam yemeği düzenine kolayca alışabildiğini söylüyor. Berfin sadece gece atıştırmalığını bırakmakta güçlük çekmiş. Ama bunlara rağmen, kilo vermek için uyguladığı diyetler arasında en hızlı ve sağlıklı olarak aralıklı oruç diyetinden sonuç aldığını söylüyor.

Bu diyeti daha uzun süre denemiş olan Ecem Özyoran’ın deneyimlerinden bahsetmek istiyorum. Ecem bu diyeti üç ay boyunca uygulamış. Aralıklı orucun müthiş kilo verdirdiğini düşünen Özyoran, “hem mideyi sürekli besin alarak zorlamamış ve dinlendirmiş oluyorsunuz hem de hızlı kilo veriyorsunuz” diyor. 16 saat aç kalmak çok uzun süre gibi gözükse de bu zaman diliminin %80’i uykuda geçiyor. Bu diyette ve beslenme çeşidinde en önemli noktanın yani kilo verdiren asıl şeyin, yemek yemeyi kestiğin saat ne kadar erken olursa o kadar çabuk kilo verirsin diyen Ecem, akşam hareket azaldığından dolayı daha az yakım gerçekleşiyor, bu süreci sebze, tavuk, et, balık tüketerek, yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı çoğu besini keserek geçirip saat 17:00–18:00’dan sonra hiçbir şey yemezsen çok başarılı ve verimli geçiyor diyerek bize tecrübesini aktardı.

kaynak/ Everyday Health

Ayrıca, Ezgi Kavcıoğlu’nun da benimle paylaştığı deneyimi şu şekilde; kendisine kilo verme açısından çok yararı olduğunu ve mutlu bir sonuç aldığını söyleyen Ezgi, “gün içinde çok yorgunluk ve baş dönmesi yaşadım, aç karnına çay ve kahve tüketebildiğim için fazlasında az da olsa sorun yaşadım” diyor.

Aralıklı orucu ve ya uygulamak istediğiniz diğer diyetleri ve beslenme çeşitlerini mutlaka doktorunuza danışın. Sağlığınız her şeyden önemli. Haftaya görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.

--

--

Nisan Yavuz
yemekyemek

İzmir Ekonomi Üniversitesi — Medya ve İletişim