SADECE İSVEÇLİLER UYGULAMIYOR!

SEZONUN İLK DİYETİ ‘İSVEÇ DİYETİ’

Helin Gençoğlu
yemekyemek
4 min readJan 18, 2021

--

Kaynak/Google görseller

Eğer hazırlıklarınızı yaptıysanız, karantina diyetleri ikinci sezon başlıyor. Yeni sezonunu sabırsızlıkla beklediğimiz diziler bir türlü gelmek bilmezken, ikinci dalga olarak dünyaya damgasını vuran salgınımız COVID-19, yeni yıla az bir zaman kala tekrardan bizlerle buluştu.

Halbuki yazın rehavetine, sonbaharın tatlı dengesizliğine oldukça kaptırmıştık kendimizi.

Salgın bitmişçesine gezip tozarken, eski düzenimizi geçici de olsa geri kazanmışken, yeni normalimize yavaş yavaş alışırken: Aralık ayı ikinci dalgayı da beraberinde getirdi. Karantina günlerine hazırlıksız yakalandık. Özellikle evde geçireceğimiz zamanın artmış olması tüm düzenimizi olumsuz etkileyecek olsa da, yeni bir denge kurmak bizim elimizde.

Kaynak/Freepik

İzole olduğumuz kış günlerinde, bizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyecek şeyler beslenme düzenimiz ve kilomuz.

Sıkıntıdan kendimizi umarsızca yemek yemeye vuracağımız, fakat sosyal medyada gezinirken, gerçek olamayacak mükemmellikteki vücutları görerek kısır döngüye girebileceğimiz bir dönemdeyiz.

Tüm bunların önüne geçmek ve bu ikilemi ortadan kaldırmak adına, karantina diyetlerinin ikinci sezonu sizlerle.

Bu hafta ki konuğum ‘İsveç diyeti’.

İsveç diyeti nedir?

İsveç diyeti, diğer diyetlere kıyasla biraz daha zor ve disiplin gerektiren bir diyet. Aslında, kalıcı kiloların uzun soluklu diyetlerde verildiğini savunan biriyim, fakat İsveç diyetine gelen yorumlar biraz kafamı karıştırdı.

İki haftada, yedi ile yirmi kilo arası gibi iddialı bir kilo kaybı yaşattığı söylenen İsveç diyetini en az altı gün ve en fazla on üç gün yapabiliyorsunuz.

Kaynak/VectorStock

Yani İsveç diyeti, başladığınızın üçüncü günü “ben yapamayacağım” deyip bırakmanıza izin vermiyor. Bu diyeti on üç günden fazla yapmamanız gerektiği söyleniyor, nedenini bilmemekle beraber tahminlerim doğrultusunda: Vücudu bu disiplin içerisinde daha fazla tutarak yormamak amacıyla, en fazla on üç gün ömür biçilmiş İsveç diyetine. En azından benim fikrim bu yönde.

Fakat, İsveç diyetinin en güzel taraflarından biri, verilen kiloların geri alınmadığının söylentileri.

Kaynak/Kampanyabul.org

Peki İsveç diyetinde neler tüketeceğiz?

İsveç diyeti, bizlere her gün farklı bir menü sunuyor. İçerik neredeyse hemen hemen aynı, fakat her gün aynı şeyleri yemektense ortak besin ailelerinden farklı yiyecekler tüketmek, diyeti monotonluktan kurtaran şeyler arasında. Ayrıca, geceleri yemek yemeniz kesinlikle yasak! Yemek yemek bir yana, çay veya kahve içmeniz bile yasak. Boyuna su içeceğiz arkadaşlar! Su demişken, İsveç diyeti günde en az iki litre su içmeyi zorunlu kılıyor.

Benim sizlere naçizane tavsiyem, her öğününüzden sonra mutlaka bir bardak yeşil çay için (poşet çay değil). Ben her öğünümün ardından yeşil çay içmeyi kendime alışkanlık haline getirdim, çünkü metabolizmayı iki kat hızlandırıyor ve midenin rahatlamasını sağlıyor.

Malum, diyet yapmak biraz insanı geren bir şey! Halbuki yesek yesek de keike kilo almasak!

Çok basit,sade ve taze yemeklerin bulunduğu İsveç diyetini ben kendi yemek yeme tarzıma göre şekillendirdim, fakat abartmadım. Bir diyeti uygularken kendimden bir şeyler katmayı seviyorum. Örneğin: Diyet listesinde neredeyse her akşam yeşil salata yemek gerektiği yazıyor, fakat ben akşam yemeğini geç yemeyi tercih ediyorum ve gece geç saatlerde uyuyorum. Bu sebeple akşam yemeğinden tok kalkmayı tercih eden ve gece acıkmaktan yana olmayan biriyim.

Bu durumda, sürekli yeşil salata yemektense hepimizin alışkın olduğu ‘salata’ kavramını biraz değiştirerek, hem bağışıklığımı düşürmeyecek, hem diyetimi aksattırmayacak, hem de geceleri beni tok tutacak yeni salata tarifleri denemeye başladım.

Denedikçe uydurma tariflerimi sizlerle paylaşıyor olacağım. Ne de olsa hepimiz kendi mutfağımızın şefleri değil miyiz?

Kaynak/Dribbble

İsveç diyetinin bendeki etkileri?

Söylenildiği gibi haftada altı ya da yedi kilo falan vermedim. İsveç diyetinin içeriğini, kendi usulümce bir diyete dönüştürdüğüm için kalıcı olarak iki kilom gitti. Hedefim, diyetin her kuralına uyarak bahsi geçen kiloları vermek ama kim böyle bir dönemde boğazını tutacak (?) derseniz işte ona bir cevabım yok ne yazık ki. Ayrıca, daha ilk öğünümden metabolizmamın alışılmışın dışında çalışmaya başladığını söyleyebilirim.

İsveç diyeti, vegan ve vejeteryan beslenen bireylere uygun bir diyet değil. Özellikle akşam yemeklerinde, et veya çeşitli şekilde protein tüketilmesini öneren bir diyet. Fakat, hem vegan hem de vejetaryen olanların bu diyette rahatlıkla yiyebileceği bir tarifim var. Alternatif bir tarif olan ve malzemelerini bulmasının oldukça kolay olduğu salata, diyetin tek bir öğünü için oldukça uygun.

(Vereceğim tüm malzemelerin miktarı kişi sayısına ve zevke göre değişkenlik gösterebilir!)

  • Haşlanmış nohut
  • Taze soğan
  • Kapya biber
  • Haşlanmış yeşil mercimek (ben haşladığım suyun içine limon suyu koyuyorum)
  • Mor havuç (turuncu havuçtan tek farkı rengi)
  • Dereotu (maydonoz da kullanılabilir)
  • Limon suyu-portakal suyu
  • Tuz-sumak
  • Zeytinyağı-nar ekşisi

Bu bilgiler ışığında, İsveç diyetini veya herhangi bir diyeti deneyemeye karar veremeden, önce doktorunuza sonra vücudunuza mutlaka danışın.

Biz her halimizle güzeliz.

Sağlıkla kalın, sağlıklı kalın.

--

--