“Google Hire” Sonunda geldi, kısa bir ürün analizi..

Eren Camlikaya
HR Tech
Published in
3 min readJul 20, 2017

Son birkaç aydır istihdam teknolojileri piyasasında Google’ın yeni ATS (applicant tracking system) ürünü bekleniyordu. Amerikada son yıllarda giderek kızışan bu pazara Facebook’un göz kırpmasından sonra (facebook jobs) Google’ın iyi düşünülmüş ve mevcut ürünleriyle çok iyi entegre olmuş bir şekilde girmesi yakından takip edilen bir olay oldu.

Detaylara girmeden önce şimdilik ürünün sadece Amerika pazarına (1000 personelden az firmalar) ve bu pazar içinde de yalnızca G-Suite kullanıcılarına açık olduğunu hemen hatırlatalım. Mevcut kurumsal müşterilerine açık olmasını basit bir bundling (sepetleme) stratejisi olarak görmemek lazım. Hire aramadan takvime, mailden döküman editlemeye kadar derinlemesine Google teknolojilerinin üzerine oturuyor. Adeta tüm mevcut ürünleri doğru şekilde Lego gibi yan yana koysanız oluşturduğunuz ürüne Hire demişler gibi..

Önemli feature’ları özetleyecek olursak:

  • Hire ile gerek istihdam adımlarını özelleştirilebilir, ya da mülakat skorlarını kendiniz belirleyebilirsiniz.
  • Oluşturduğunuz ilanları Indeed, Glassdoor gibi iş portallarına kolayca post edebilirsiniz.
  • Derinlemesine arama sayesinde başvuran adayın internet üzerindeki izlerini takip ederek Linkedin, Github, Stack Overflow gibi sitelerdeki açık bilgileri aday profili üzerinde otomatik toplanıyor.
  • Takım arkadaşlarınızla kolay haberleşme, adayla ilgili yorum bırakma, uyarılar atama gibi G-suite içinde yaptığınız işlemleri işe alım özelinde aday süreci için yapabiliyorsunuz.
  • Google Calendar üzerinde çalıştığından boş saatlerinizi görere kkolayca mülakat takvimi oluşturabiliyorsunuz.
  • Özel oluşturduğunuz bir aday klasörünü paylaşarak login olmayan bir takım arkadaşınız ile üzerinde serbestçe tartışabiliyorsunuz. (İK süreçlerinde mail ile CV alışverişini ve yine mail üzerinden yorum almayı oldum olası sevmedim, statik bilgi yerine bulutta duran canlı bir bilgi üzerinde çalışma fikri çok daha avantajlı)
  • Gmail entegrasyonu sayesinde adaylardan bir mail aldığınızda adayın geçmişi ve CV’si otomatik olarak gmail içinde görüntülenebiliyor. (mevcut ürünlerle mükemmel bir ahenk ile çalışıyor demiştim)
  • Tabi ki tüm bu özelliklerin temelinde Google’ın yıllardır beğendiğimiz arama altyapısı mevcut. Çok basit aramalarla istediğiniz adaya ulaşabiliyor, geçmişini görüntüleyebiliyorsunuz. Bu sayede klasörler / çekmeceler içinde aday kaybetme derdiniz olmuyor. Basit bir “Front-end Engineer” araması ile herhangi ek bir bilgi girmeden bulanık arama yapabildiğini, özellikle son teknolojileri iyi kullanan deneyimli adayları ön planda gösterdiğini de hemen ekleyeyim.

Bunların dışında daha pek çok özelliği var tabi ama dikkatimi çeken ve vurgulamak istediklerim şimdilik bunlar. Yeni nesil bir ATS içinde olması gerekenleri iyi çalışmış, temiz ve kullanımı kolay bir ürün ortaya koyarak Amerika pazarını derinden sarsabilirler. Şimdilik G-suite zorunluluğu pazarın geneline hitap etme anlamında bir engel olsa standalone bir uygulama olsa bu kadar ahenk içinde bir istihdam süreci yaratamayacaklarını düşünüyorum. Günün sonunda aday ile iletişim ve geri bildirimin esas olduğu bir süreçte takvim ve e-posta en temel ihtiyaçlar.

Türkiye pazarında ne olur?

Bir önceki yazımda Türkiye’deki istihdam teknolojileri pazarının Amerika ve Avrupa pazarından neden farklı olduğundan bahsetmiştim. Bizde malesef ATS ve job board kavramı yapışık olduğu için ATS sektörü yurtdışındaki gibi gelişmiş değil. Google Hire çok hızlı bir şekilde Türkçeye çevrilerek Türkiye pazarına da girebilir fakat firmaların yayınladığı ilanlar Google Jobs ile sınırlı olacağından beklenen başvuru rakamlarına ulaşamaz ise firmalar da tercih etmeyecektir. Türkiye’de bağımsız ATS’lerin başarılı olması için öncelikle ücretsiz ilan ve PPC modelinde olan ve pazarın neredeyse tamamına hakim Indeed, Glassdoor gibi ilan sitelerinin büyümesi gerekiyor. Yenibiris.com, Kariyer.net ve Eleman.net oligopolinde olan bir pazar için ise bunun yakın zamanda olması malesef zor gözüküyor.

Peki Yenibiris.com olarak ne planlıyoruz?

G-Suite kullanımının Türkiye’de çok yaygın olmadığını, alım gücünün KOBİ segmentinde düşük olduğunu ve teknoloji adaptasyonunun da sınırlı olduğunu düşünürsek yapabileceğimiz en güzel şey öncelikle hizmetimizin ATS tarafını modernize etmek ve 2017 yılına yakışır bir süreç yönetim ortamı sunmak. Bu hedefimizi ise neredeyse tamamladık. Ürün tabi ki yaşayan bir süreç ve gelişim bitmeyecek fakat ilan yayınlama, başvuru arama/filtreleme, klasörleme, not ekleme gibi konularda oldukça pratik bir kullanım sunduk. Çok yakında ise mülakat takvimi ve online mülakat modülümüzle firmalarımıza daha da iyi hizmet vermeyi planlıyoruz.

Esas olarak değer katacağını düşündüğümüz değişiklik ise ATS ve listeleme (trafik, başvuru yönlendirme) hizmetlerimizin ayrılması. Yurtdışı modeline daha yakın olacak bu değişiklik ile dileyen firmalar sıradışı avantajlarla ATS ürünümüzden yenibiris.com’da listeleme hizmetini almadan da yararlanabilecek. Tam tersi şekilde de kendi ATS’ini kullanmak isteyen ya da böyle bir sürece ihtiyaç duymayan firmalar (esnaflar vs.) da yalnızca listeleme hizmetinden faydalanma imkanına kavuşacak. Bu de-bundling (ayrışma) ile her segmentteki firmaya önemli fiyat avantajları sağlayarak şimdiye kadar ücretli iş ilanı pazarına fiyat sebebiyle girmemiş olan büyük bir kitleye de değer sağlamış olacağız.

Sevgiler,

Eren

--

--

Eren Camlikaya
HR Tech

Experienced product leader with a strategic focus on designing, building and managing online marketplaces.