Özyeğin Üniversitesi Yapay Zekâ Hukuku Lise Araştırma Yaz Stajı
Bu yazımda sizlere, üniversiteye giriş sınavından çıkar çıkmaz yetiştiğim, kısa süreli de olsa bana çok şey katan bir lise yaz stajından bahsetmek istiyorum.
Başvuru Süreci
Genellikle mart ya da nisan ayları içerisinde Özyeğin Üniversitesi tüm lise yaz araştırma staj programlarını başvuruya açıyor. Özellikle bu aylarda web siteleri üzerinden başvuruya açık programlarını takip etmenizi öneririm. Ben 12. sınıf öğrencisi olarak program tarihlerini çok sıkı takip edemediğimden neredeyse son güne yakın bir süreçte başvurumu tamamlamıştım. Her ihtimali değerlendirerek benim gibi yapmamaya özen göstermenizi tavsiye ederim. Başvuru formumu elimden geldiğince özenli doldurdum fakat bunu çok daha kısa bir sürede yapmam gerekti.
Öncelikle başvuru formu içerisinde sınıf derecenizi seçmeniz gerekiyor. O yıl içerisinde benim gibi üniversite sınavına girecek olan bir 12. sınıf öğrencisi olsanız da üniversite size programa katılım hakkı tanıyor. Bu sebeple eğer lise son sınıf öğrencisiyseniz, başvuru yapamayacağınızı ya da yalnızca bu sebeple reddedileceğinizi düşünmeyin.
Başvurunuz içerisinde olmazsa olmaz 4 şeye ihtiyacınız var. Bunlardan ilki öz geçmişiniz yani CV’niz. Size tavsiyem başvuru yapacağınız program içerisinde önemli gördüğünüz bir yetkinliğiniz varsa, “basic” seviyedeyse bile bunu belirtmeniz olacaktır. (Python vb. becerilerinizi hafife almamanız bu noktada önemli). İkincisi ise öğrencisi olduğunuz okulunuzdan alacağınız mühürlü ve imzalı bir transcript belgesi. Bu ortaöğrenim sürecinizde bulunduğunuz yıla kadar derslerinizin yıl bazında ortalamalarını gösteren bir belgedir. Ardından ise bir tavsiye mektubuna ihtiyacınız var. Sistemsel olarak bu kısım sizi biraz şaşırtabilir. Çünkü üniversite başvuru formuna göre alacağınız kendi tavsiye mektubunuzu sizin yüklemeniz isteniyor. Normalde bu noktada sizlere referans olacak kişilerin iletişim bilgileri istenerek hakkınızda bu belgeler sizin aracılığınız olmaksızın alınır. “Bunu senin görmemen gerekiyor” şeklinde bir yanıt almanız olasıdır. Bu noktada tavsiye mektubu alacağınız kişiler ile özellikle konuşmanız gerekmektedir. En son ise size yöneltilen soruları cevapladığınız max 3 dakika sürecek programa dair motivasyonunuzu anlattığınız bir video çekmeniz gerekiyor.
Sisteme yüklediğiniz her bir belge ve çektiğiniz video, başvurduğunuz yaz araştırma staj programının danışman akademisyeni tarafından incelenerek sonuçlanıyor.
Kabul Süreci
Programın başlamasına yaklaşık 3 hafta kala (ki aynı zamanda üniversite sınavına da 3 hafta kalmış oluyordu benim için) kabul e-mailim gelmişti. Kabul mailinden bir kaç gün sonra konaklama hakkında bir e-mail daha iletildi. Bu mail içerisindeki formu dolduranlar staj süresince Özyeğin Üniversitesi’nin yurdunda konaklayabildiler. Kısacası staj süresince hem konaklama hem de yemek ücreti öğrenciler tarafından ödenmedi. Yurda girişler için erken giriş yapmanız gerekirse bunu bildirmeniz gerekiyor. Aynı e-mail içerisinde kesinlikle programa gelirken yanımızda bulunması istenen, hem belirtilen maddelere ilişkin veli izni hem de şahsi verilerinizin kullanımına dayanan bir muvafakatname belgesi de beraberinde iletilmişti. Bu belgenin belirtilen yerlerini kendinize göre düzenleyerek, velinize imzalatmanız ve yanınızda getirmeniz isteniyor.
Eğer İstanbul dışından programa katılım gösterecekseniz ya da lisede yatılı öğrenim görüyorsanız tanıtım ofisi içerisinde yer alan ilgili ekip ile görüşmenizi tavsiye ederim. Bizim programa katıldığımız dönem yukarıda belirtmiş olduğum şartlar sağlanıyordu.
Geldik Sürece… Stajda Neler Yaptık? Zaman Bizler için Nasıl Geçti?
Yukarıda gördüğünüz kişi, bir liseli olarak üniversiteye giriş sınavından çıkmış taze bir üniversite adayı olduğu için sınavdan çıkar çıkmaz üniversiteye araştırma yaz stajına gitmiş bir genç. Yani ben :) O yüzden saçlar biraz dağınık, kusura bakmazsınız artık :)
O gün yurda giriş yaptığımda akşam saatleriydi. Hem oda hem de staj arkadaşlarım olan Ahsen ve Pelin ile birlikte o gece odaya bile yerleşmeden kampüste gezmeye çıkmıştık. Her ikisinin de tahliline göre üniversite sınavından çıkmış birine göre fazla enerjiktim. Bana göre ise enerjim az kalıyordu. Çünkü üniversite sınavına hazırlık süreci bitmişti. Tabii beraberinde de uykusuz/yoğun ders çalışılan geceler yerini kısa bir sürede olsa uyuyabileceğim gecelere bırakmıştı. Lâkin beni tanıyanlar hiç öyle olmayacağını bilirler. (Bunun nedenini biraz aşağıda anlatıyorum.)
Program 19 Haziran 2023 Pazartesi saat 09.00 itibarıyla başladı. Danışman hocamız Dr. Öğr. Üyesi Özlem İnanç Şenses’in sormasına rağmen staj süresince 10 dakika bile ara vermeden programımızı anlatılanlara ve yaptıklarımıza odak bir şekilde ilerlettik. 11 kişilik bir staj takımıydık fakat çok güzel bir çalışma uyumu yakaladık. Öğle molamız saat 12.00 ile 13.00 arasındaydı. Öğle molalarımızda Özlem Hocamız her zaman yanımızda bizlerle birlikte olmanın yanı sıra tanıdığı diğer Özyeğin Üniversitesi akademisyenlerini yemeğe davet ediyordu ve bölüm fark etmeksizin öğle molalarımızı bile network ağı kurmamıza yardımcı olacak şekilde değerlendirmemize destek oluyordu. Yemeklerimizi erken yedikten sonra staj grubumuzla, yemekhanenin üst katında yer alan Nero’ya gidip kahve içip her türlü sohbeti yaptığımız, yer bulamayınca kendimizi çimlere attığımız tatlı anlarımızda programın paha biçilemezleri arasındaydı.
Bazen kahve molaları yerine Tanıtım Ofisi bize öğle molalarımızda üniversite alanını gezdirirdi. Renkli bir kampüs alanı vardı Özyeğin’in fakat bazılarınıza benden minik bir not; “Alerji ilaçlarınızı unutmayın!” Özellikle yasemin çiçeklerinin olduğu alandan geçerken zorlanabilirsiniz. 2 haftalık programın 1 haftası alerji ile boğuşmama gitti. Çünkü ilaçlarımı yanıma almamışım.
Bahsettiğim molalarımızda arta kalan vakitte bir minik ricamız da tabii ki Özlem Hocamıza oldu. Özyeğin Üniversitesi’nin kurgu dava alanına girdik. Hatta öyle ki meslek cübbelerini giymeden çıkmadık. Kariyer yolculuğuna “Hukuk” ile devam etmek isteyenlere bir minik tavsiye daha vereyim: “Cübbeyi giymek kolay olabilir fakat üzerinizden çıkarmak o kadar kolay değil.” Bizim ekibin o anları işte aşağıda yer alan fotoğraflarımızda yer alıyor.
Tabii bu ve benzeri isteklerimizle bazen öğle molamızın süresi uzayabiliyordu. Buna rağmen saat 17.30'da çalışmamız bitiyordu. Yukarıda en başta bahsettiğim üzere insan bazen alışkanlıklarından vazgeçemiyor. Yurda giriş saati bizler için programda sorun edilmediğinden 19.00 gibi akşam yemeğimizi arkadaşlarla yedikten sonra Nero kapanmadan kahvemi alıp gece hatta sabah demem daha doğru olur saat 03.30'a kadar genelde Alman Hukuku dersliğinde bazen de önündeki çalışma alanlarında oluyordum. Gece sessizliğinde üniversitede çalışmayı sevenler konumu kaydetsin :)
Stajımızın 1 haftası yüz yüze 1 haftası ise online olarak gerçekleşti. Online yapmamızın sebebi bayram haftasına denk geliyor olmasıydı. Fakat Özlem Hocamız sayesinde o 1 haftamız bile anlattıklarımdan anlayacağınız üzere dolu dolu geçmişti. Koordinasyonu sağlayıp bu kısa süre içerisinde staj ekibi olarak sıkılmadan ve eğlenerek “Otomotiv Sektöründe Yapay Zekâ” başlığı altında oluşabilecek sorunları, iyi ve olası kötü yönlerini hem teknik olarak hem de hukukî olarak ele aldığımız bir makale yazımında da bulunduk. Katılım sağladığınızda pişman olmayacağınız, hem kendinize hem de sizinle birlikte öğrenme gayesi içinde bulunanlarla birbirinize çok fazla şey katabileceğiniz bir yaz araştırma staj programı olduğundan emin olabilirsiniz.
Hal böyle olunca Özlem Hocanın öğrencileri durur mu? Tabii ki durmaz. Bizim yüz yüze olan haftamızın son gününde Özyeğin’ de mezuniyet töreni vardı. Biz de mezun sayılırız dedik ve son dersimizin ardından aşağıda yer alan görsellerle programımızın yüz yüze kısmını sonlandırdık.
Son olarak süreç içerisinde birbirimize kattıklarımızla çalışma arkadaşlarıma ve yanımızdan ayrılmayan, desteğini esirgemeyen Danışman hocamız Dr. Öğr. Üyesi Özlem İnanç Şenses’e teşekkür ederim.
Tüm bu anlattıklarım bir yana önümüzdeki dönem içerisinde yer alan programları takip etmek isterseniz Özyeğin Üniversitesi’nin 2024 Projects | High School Research Internship (ozyegin.edu.tr) internet sayfası üzerinden güncel ve daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Başka bir sorunuz olursa Özyeğin Üniversitesi Tanıtım Ofisi’ne;
0216 564 90 00 numaralı telefondan veya hsri@ozyegin.edu.tr mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Benimle iletişime geçmek isterseniz; LinkedIn veya (@elifnazkaratas.aisbf) Instagram hesabım üzerinden ulaşabilirsiniz.