Sinem Yontar
Yetkin Yayın
Published in
3 min readSep 27, 2022

--

21. yy. Yetkinlikleri

Çağımızın ötesine geçmeden önce içinde bulunduğumuz çağı yakalayabiliyor muyuz? Zamana uyum sağlamak, oluşan yeni dünyada var olabilmek ve kazanabilmek içinse güncel kalmak ayrıca önemli.

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz 21. yüzyıl yetkinlikleri nelerdir ve ne anlama gelmektedirler hiç merak ettiniz mi? Bu yazımda aklınızdaki sorulara cevap bulabileceksiniz.

Hepimiz Sokrates, Einstein, Tesla gibi isimleri duymuşuzdur. Peki bu önemli kişilerin ortak özelliği nedir? Durun ben söyleyeyim, hepsi yaşadığı çağı yakalamış veya daha da ötesinde bulunduğu devri aşmış şahsiyetlerdir. Yani 21.yüzyılın insanı olmaktır. İşte, 21.yüzyıl yetkinliklerinin çıkış noktasıdır buraya dayanmaktadır.

Peki yetkinlik nedir?

Sözlük anlamı olgunluk olarak tanımlanır. Daha detaylı açıklayacak olursak bilgiyi, beceriyi ve tecrübeyi içeren bir kombinasyondur. Sadece konu hakkında bilgi sahibi olmanın yeterli olmadığı aynı zamanda gerekli motivasyona, sezgiye ve tecrübeye de sahip olmak gerekir.

Rekabetin çok fazla olduğu iş yaşamında yetkinlikleriniz sizi ön plana çıkarır.

Eski yüzyıllarda kurumlar çalışanlardan şu yetkinlikleri bekliyorlardı:

  • itaat, sadakat
  • titiz ve itinalı çalışma
  • zeka

Günümüzde ise bunların yerini alan yetkinlikler:

  • inisiyatif alabilme, girişimcilik
  • yaratıcılık
  • tutku, hırs, heyecan

Bugün başarıya ulaşmak için ikna edici argümanlar oluşturabilmek, mevcut bilgileri sorgulamak, yaratıcı sunumlar yapabilmek, bir ekip oyuncusu olmak ve net bir şekilde iletişim kurmak gerekiyor. Bunların tümü, 21. yüzyıl yetkinlikleri olarak adlandırılıyor. Hadi gelin detaylı inceleyelim.

1) Bilgi Okuryazarlığı

Bilgi okuryazarlığı, çarpıtılmış unsurları tanıyabilmeyi içerir. Bilgi okuryazarları, yazma motivasyonunu ve yazarların bakış açılarının belirli bir konu veya olayla ilgili algılarını nasıl etkilediğini düşünür.

2) Problem Çözme

Başkalarıyla iletişim kurabilen ve farklı engellerle çalışabilen bir yetişkin olmak için mükemmel bir problem çözme becerisine sahip olmalısınız. Problem çözme, doğru cevabı almaktan daha fazlasını içerir.

3) Küresel Farkındalık

Küresel farkındalık, çeşitliliği kucaklamayı ve hoşgörülü olmayı beraberinde getirir. Diğer kültürleri anlama ve her insanın küresel bir toplumun parçası olarak sahip olduğu sorumlulukları bilmeyi gerektirir.

4) Veri Analizi

Hesap makinesi bir formülün sonucunu verebilir, ancak bu rakamları diğer sayılar ve bilgilerle karşılaştırmak, sizi öne geçirecek olan yetkinliktir.

5) Üst biliş

Kişinin kendi düşünme sürecinin farkında olması ve bu süreci kontrol altında tutabilmesi anlamında kullanılmaktadır.

6) İnisiyatif Alma

İnisiyatif alabilen çalışanlar, bir problemi hemen fark eder ve birisinin sorunu çözmesini söylemesini beklemek yerine bir şeyler yapar. İnisiyatif almayı öğretmek zor olabilir.

7) Liderlik

Liderlik, birlikte çalıştığı kişileri geliştirme, güçlü yönlerini bulmalarına yardımcı olma ve aralarındaki çatışmaları adil ve makul bir şekilde çözme anlamına gelir.

8) İşbirliği Yapma

Başkalarının görüşlerine saygı duymak, işbirliği yapmak ve bir ekip olarak çalışabilmek iş dünyasında büyük öneme sahiptir.

21.yy becerileri üzerine bir diğer çalışma Harvard Üniversitesinden Dr. Tony Wagner’a ait. İş dünyasından liderler ile yaptığı bu çalışmanın neticesinde, Wagner 21.yy öğrencilerinin ihtiyaç duyacağı 7 beceri olduğunu savunuyor. Bunlar:

1.Eleştirel düşünme ve problem çözme

2. Ağlar genelinde iş birliği yapmak ve etki yaratarak öncülük etmek

3. Hız ve uyum

4. Girişkenlik ve girişimcilik

5. Etkili sözlü ve yazılı iletişim

6. Bilgiye erişme ve bilgiyi analiz etme

7. Merak ve hayal gücü

https://www.youtube.com/watch?v=NS2PqTTxFFc&t=2s

Wagner’ın 7 becerileri daha çok iş dünyasına yönelik gibi görünüyor. Fakat düşünüldüğü zaman bu yetenekler kişiye hayatının her alanında yardımcı olabilir. Etkili sözlü ve yazılı iletişim, uyum ve girişkenlik sosyal hayatta da kullanılabilecek faydalı yetenekler.

Yazımın sonlarına gelmişken şunu belirtmek istiyorum; 30 yıl öncenin dünyasında insanların veya çalıştığınız kurumun sizden beklentisi verilen talimatları yerine getirmenizdi. Bugünün dünyasında ise sizin yeni bir şeyler üretmeniz ve uygulayabilmeniz beklenecek.

KAYNAKÇA

Her Öğrencinin Sahip Olması Gereken 21. Yüzyıl Yetkinlikleri. (2019, 17 Temmuz). Erişim adresi https://vizyonergenc.com/icerik/her-ogrencinin-sahip-olmasi-gereken-21-yuzyil-yetkinlikleri

Nedir Bu 21.Yüzyıl Yetkinlikleri ? (2021,22 Şubat). Erişim adresi https://www.kampustenevar.com/kategori-kariyer/nedir-bu-21yuzyil-yetkinlikleri--

--

--