Atıksız Yaşam
Dünyamızda biz öyle sansak bile kaynaklarımız sınırsız değil, bir şekilde geri dönüştürerek kullanmamız gerekiyor ve biz farkında olmasak bile hayatımızda normal rutinimizde yaşarken arkamızda bir atık dağı bırakıyoruz. Bu konuda daha bilinçlenmek, sadeleşmek ve atıklarımızı azaltmak için yapabileceğimiz bazı değişiklikler var ben de bu yazımda size bunlardan bahsetmek istedim.
Aslında atıksız yaşam bir süredir daha fazla konuşulan popülerleşmeye başlayan bir konu ki bu beni çok mutlu ediyor keşke hep bu tarz konular popüler olsa daha fazla bahsedilse derken buluyorum kendimi.
İlk olarak atıksız yaşam kullanılsa bile isteğe bağlı olarak daha az atık kavramı da kullanılabilir diye düşünüyorum çünkü bazen farkında olmasak bile atıksız yaşam sanki çok büyük bir değişim, hayatımızda devrim yaratması gerek gibi gelebiliyor beynimize böyle bir çağrışım yapıyor. Daha az atık ise daha ufak adımlarla başlayıp değişmek hayatımıza geçirmek gibi gelebilir. Bunun için bunu sana bırakıyorum sevgili okur ( ilk defa kullandım, heyecanlı bir sözcük) dilediğin gibi kullanabilirsin.
Atıksız Yaşam (Daha az atık) 5 prensibi olması ile anılıyor. Bunlar ;
Türkçeye 5D olarak çevrilmiş. Düşün: Gerekli değilse tüketme — Daha az tüket — Değerlendir: Yeniden kullan — Değiştir: Farklı amaçla kullan — Dönüştür: Doğaya geri kazandır
Yaşantımız, çevremiz vesaire derken maalesef bu maddeleri hepimiz unutuyoruz. Hayatımızı sadeleştirmek, kullanmadığımız şeylere hayır diyebilmek, ürünlerin ömürlerini uzatmak ya da amaçlarını değiştirmek gibi küçük adımlarla aslında bir çok değişikliğe sebep olabiliriz. Atıksız yaşam başlangıçta alışagelmiş düzenimizden ötürü bizi zorlasa bile zamana yayarak minimum düzeyde enerjiyle maksimum etki elde etmez bizim elimizde.
Yapmayı düşündüğümüz şeyler bizim için ufak adımlar gibi gelebilir hatta içinizden sadece ben bunu yapsam ne değişecek diyebilirsiniz.
Ben hayatımda sürekli bir sıfırdan büyüktür mantığıyla hareket etmeye çalışıyorum, yapamadığım zamanlarda ise kendime sürekli bu sözü hatırlatıyorum. Ortalama bir insan yılda ortalama 312 poşet kullanıyor, siz her gün yanınıza minik bir bez çanta olarak birden bu 312 poşetten tasarruf edebilirsiniz bence kesinlikle güzel bir başlangıç, tek yapmamız gerek ise minik bir bez torbayı çantamızda taşımak ve bunu sadece kendiniz yaptığınızı değil ailenize, arkadaşlarınıza da yaydığınızı düşünün birden bir çok 312 yok olmaya başladı. Unutmayalım ki talepler arzı değiştiriyor, biz poşet kullanmayı bırakırsak büyük firmalar da bizim isteklerimize uymak durumunda bunun bazı örneklerini aslında şu dönemde görmeye başlıyoruz. Starbucks bir süre önce plastik pipet kullanımı yerine kağıt pipet kullanımına geçtiğini açıkladı. Bu konuya oluşan ilgiyle birlikte şirketler de kendilerince daha “çevreci” adımlar atmaya çalışıyor. Pipetten bahsetmişken kendi yanımızda bambu ya da çelik pipetlerimizi taşıyarak, butik kafelerde de pipet kullanımını reddedebiliriz kim bilir belki de zamanla kağıda dönüşen pipetler de kalmaz ve artık herkes kendi pipetini kullanır. Başka bir plastik ise diş fırçaları, hepimizin evinde bulunan ve ortalama 2–3 ayda bir değiştirdiğimiz bu ürünleri de atıksız bir alternatife dönüştürebiliriz. Dönüştürülebilir bambu diş fırçası almaya başlamak bizim için küçük ama atıksız yaşam için yine büyük bir adım olacak.
Bir çok konudan bahsetmiş olsam bile aslında en fazla atık bıraktığımızı atladım, pet su şişeleri… Muhtemelen istemeyerek de olsa hepimiz en fazla kullandığı pet şişeleri de kendi şişelerimizi cam olarak ya da uzun süreli kullanabileceğimiz mataralarla değişebiliriz.
Bu yazıyı yazmaya başladığımda bir çok araştırma ve okumalar yaptım. Bir şeyler araştırdıkça da karşıma çıkan çözümlerde bunu da yapabilirim dediğim pek çok yeni adımla karşılaştım. Devam etmek gerekirse özellikle yaz aylarında bir şeyler içmek istediğimizde, önümüze sürekli plastik pipetler geliyor bunları reddedip yanımızda kendi bambu ya da çelik pipetimizi taşıyabiliriz. Belki de bu ne işe yarayacak ben almasam bile o plastik pipetler alındı ve kullanılacak diyebilirsiniz ama belki de bir zaman sonra herkes kendi pipetini kullanmaya başlar ve plastik pipetler tamamen ortadan kalkar. Neden olmasın ?
Kahveyi çok seven biri olarak termoslar da çok güzel bir alternatif oluyor. İster istemez bir çok kahveci de plastik ya da karton bardaklar kullanılıyor. Kendi termosumuzu yanımızda taşıyıp ister kendi kahvemizi elden hazırlayabilir ister gittiğimiz yerlerde kahveyi termosa koymayı rica edebiliriz.
Benim burada sizinle paylaştıklarımın hepsi küçük, hayatımıza kolay entegre edebileceğimiz adımlar unutmayalım bir dünyamız var ve bizim de onun için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Hepimizi bu konuda farkında olmaya davet ediyorum.
“ Hadi hep birlikte harekete geçelim.”