Bir Programlama Dilini Nasıl Öğrenebilirim?

Ertan Özdemir
Yetkin Yayın
4 min readMar 29, 2020

--

Hayatımızda bazı işleri yapmak oldukça zamanımızı alabiliyor. Çok basit bir örnekle delirdiğinizi varsayalım. Elinizde, 1'den başlayıp aralarında herhangi bir örüntü bulunmayan 300.000 adet birbirinden farklı sayı var ve bunları çarpmak istiyorsunuz (başta da söyledim; delirdiğinizi varsayıyoruz). Bunları tek tek aklınızdan çarpmak oldukça zamanınızı alacaktır. Bir yazılımcı arkadaşınız size; “Neden bununla bu kadar uzun süre uğraşıyorsun ki? Onun yerine bir kaç satırlık kod yaz, bilgisayar zaten senin bir kölen. Tüm bu işlemleri saniyeler içinde o halletsin!” diyor. İşte tam bu anda aklınızda bir şimşek çakıyor ve Google’a gidip -Bir programlama dilini nasıl öğrenebilirim?- yazıyorsunuz ve tabi ki bu blog yazısına giriyorsunuz 😁

Baştan söylemekte fayda var, aşağıda paylaşacağım yöntemler benim başlamaya karar verdiğim bir programlama dilini araştıracağım zaman kullandığım yöntemlerden ibaret. Bir dili öğrenmekte oldukça etkisinin olduğunu düşünüyorum.

Ama her şeyden önce hangi programlama dilini öğreneceğinizi bilmiyorsanız aşağıda ki chart’ın size yardımcı olacağına inanıyorum (bazı programlama dillerini içermiyor ör: Dart, R vb. Bunları başladığınız programlama dili ihtiyaçlarınıza cevap veremeyecek duruma geldiği zaman keşfetmeye başlayacaksınız. );

http://www.webmasto.com/hangi-programlama-dilini-ogrenmeliyim-infografik

0- İngilizce Öğrenin!

Bunu ilk sıraya koymamın nedeni, yazılım dünyasının büyüklüğü ve Türkiye’de ki yazılım öğrenme kaynaklarının küçüklüğü. Umarım ne demek istediğimi anlayabilmişsinizdir. Takıldığınız yerlerde veya aldığınız hataların Türkçe olarak çözümlerini bulmak her zaman kolay olamayabiliyor. Gelecek ne getirir bilinmez ama şu an dünya dili olarak kabul ettiğimiz İngilizce’yi en azından okuduğunu anlayabiliyor derecesinde öğrenmek size oldukça yardımcı olacaktır. Ben öğrenemem demeyin. Konfor alanınızı terk edin!

1- Algoritmik Düşünmeyi Öğrenin

Algoritmik düşünmeyi biz bazen fark etmesek de günlük hayatımızda sık sık kullandığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Çok basit bir örnekle hemen açıklayalım. Çok acıktık ve yumurta yapmak istiyoruz. Bunun için şu adımları sırasıyla yapmamız gerekir (burada ki sihirli kelime: sırasıyla) Bir tava alırız, ocağa yerleştiririz, içine biraz yağ koyduktan sonra ocağın altını açarız, yağın kızmasını bekleriz, yumurtayı tavanın içine kırıp pişmesini bekleriz ve ocağın altını kapadıktan sonra tavadaki yumurtayı tabağa aktarır çatalımızın yardımıyla yumurtamızı afiyetle yeriz. Burada ki bir adım bozulursa sıkıntılı sonuçlar meydana gelebilir. Mesela yumurtayı kırmadan kızgın yağa atıp sonra yediğinizi düşünsenize tam bir felaket! Daha iyi anlamanız açısından izlemeyi şiddetle tavsiye ettiğim bir video’yu paylaşıyorum 😅

2- Programlama Dilinin Kendi Dokümanlarını Okuyun

Neredeyse her programlama dilinin kendi sitesinde geliştiricileri tarafından hazırlanmış bir dokümanı olabiliyor. Bunlar genelde İNGİLİZCE! Tüm dokümanı okumak işkenceye dönebilir ama bir programlama dilinin Syntax’ini (söz dizimini) ve diğer temel yapılarını öğrenmek için oldukça etkili bir yöntem aşağıda ki resimlerde de görebileceğiniz üzere bir çok programlama dilinin kendi sitesinde dokümanlar kullanıcılara sunulmuş vaziyette. Bunun bir kaç örneğini aşağıda görebilirsiniz.

Ruby — Python — Dart — Octave

3- Dilin Uzmanlarını Takip Edin

Bir programlama dilinin uzmanlarını takip etmek şu açıdan oldukça önemli. İlgilendiğiniz teknoloji ile ilgili toplantılar, etkinlikler olması durumunda bu etkinliklerden haberdar olabiliyorsunuz. Gideceğiniz etkinlikler size “şu an insanlar neler ile uğraşıyor, ne tür teknolojiler üzerinde çalışılıyor?” gibi sorularınıza cevap olacaktır. Ayrıca networking için oldukça önemli olabilir.

4- Online Kursları Takip Edin

Ben insanların bilgiye ulaşmasının tamamen ücretsiz olması gerektiğini savunanlardanım. Maalesef örnek verdiğim online eğitim siteleri ücretli eğitimlerden oluşuyor(udemy.com, coursera.com, Stanford Üniversitesi Online dersleri vb.). Durun hemen üzülmeyin, Udemy’de bir çok eğitim ücretsiz olabiliyor keza Coursera’da bir eğitimi ücretsiz alabilmeniz de mümkün. Bunula alakalı buraya güzel bir medium post’u bırakıyorum tıklayarak ulaşabilirsiniz 🙃

5- Cheat Sheet’lere (Kopya Kağıtlarına) Bakın

Yeni bir şeyler üzerinde çalışacaksanız veya bir programlama dilini uzun zaman önce kullandıktan sonra bıraktıysanız ve şimdi tekrar başlamanız gerekiyorsa en faydalı araçlardan bir tanesi cheat sheetleri kullanmak olabilir. Bu kağıtlarda bazı kodların ne işe yaradığı, nasıl kullanıldığıyla ilgili bir çok bilgi oluyor. Bir tanesini örnek olması amacıyla aşağıya ekliyorum.

https://twitter.com/devrimdanyal/status/1111361152670420996

6- Telegram Topluluk Gruplarına Katılın

Benim en faydalı bulduğum aktivitelerden bir tanesi de Telegram topluluklarına girmek. Sorunlarınıza hemen cevap bulabileceğiniz bu ortamlarda sizin gibi veya sizden daha iyi seviyede bulunan insanlarla tanışabilirsiniz, iş bulabilirsiniz ve ortak proje geliştirebilirsiniz. Türkiye’de bu işi en geniş çapta (benim bildiğim kadarıyla) Ekşi Code yapıyor. Ekşi Code’un telegram gruplarına bu bağlantıyı kullanrak ulaşabilirsiniz.

7- Bol Bol Çabalayın ve Hata Yapın

Her insan hayata beyaz bir tulumla başlar. Bazen ayağımız takılıp düşeriz, düştükçe kalkmasını bilmeliyiz. Bazen sendeleriz, önümüze bir engel çıktığında ya altından sürünerek geçeriz ya da üstünden atlayarak. Bu esnada üstümüzde ki beyaz tulum biz ilerlemeye devam ettikçe kirlenir. Bir insanın hayatının sonuna geldiği zaman ne kadar ilerleyebildiğine karar vermek için tulumuna bakmak yeterli olur. Hiç tulumu kirlenmeyen bir insan ya hiç ilerlememiştir, ya erkenden pes etmiştir, ya da hala başlamayı bekliyordur!

😉

--

--