Coursera Tanıtımı

Erdal Erdoğan
Yetkin Yayın
Published in
3 min readApr 6, 2022

Merhaba arkadaşlar

Yetkinliklerimizi daha profesyonel bir şekilde geliştirmek ister misiniz? Bugün tanıtacağım eğitim sitesi Coursera.

Coursera Nedir?

Coursera, Stanford Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından açılmış çeşitli konularda çevrimiçi eğitim veren sosyal girişimcilik kuruluşudur. Haziran 2020 verisine göre 60 milyonu aşan kayıtlı kullanıcıya ve içinde 4300 ‘den fazla dersler vardır. Dünyanın en iyi üniversiteleri ile işbirliği yapan Coursera kurslar, sertifikalar ve diploma programları sunmaktadır.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Coursera

Arayüzü Tanıyalım

Siteye giriş yapıp “join for free” dedikten ve doğrulamaları yaptıktan sonra sizleri böyle bir ekran karşılayacak. İlk önce kırmızı kutudaki içeriklere bakalım.

Online Degrees: Çevrimiçi derece programı bulmanızı sağlar.

Find your New Career: Kendinize uygun bir kariyer bulun.
Geçmişiniz veya ilgi alanlarınız ne olursa olsun, profesyonel sertifikalar sizi bekliyor.

For Enterprise: Şirketler stratejik iş hedefleri için kullanabilir.

For Universitites: Öğrenciler, öğretim üyeleri ve personel için işle ilgili çevrimiçi öğrenim sağlar.

Ve son olarak da profilimize tıklayıp gerekli doğrulamaları da yapmayı unutmayalım:)

“Explore” tıkladığımızdan karşımıza böyle seçenekler çıkıyor. Sıradan başlayalım. “Take a free course” kısmında ayrı anlatmam gereken bir şey var onu sona bırakıyorum.

“Earn a Degree” kısmında lisans derecesinde eğitimler. Örneğin University of Michigan’ın Uygulamalı Veri Bilimi Yüksek Lisansı eğitimi alabilirsiniz. 1 yıl ila 3 yıl arasında bir eğitim olduğunu ve ücretinin 32.000–42.000 dolar arasında olduğunu hatırlatmakta fayda var.

“Earn a Certificate” ise yeni bir beceri elde etmeye istediğiniz kategoriden başlayabilirsiniz.

“Advance your career” kısmında seçtiğiniz kategoride çeşitli filtreleme seçenekleri sunarak aradığınızı daha kolay bulabilirsiniz. Level(seviye), duration(uzunluk), partner(eğitimi almak istediğiniz üniversite) vs…

“Subjects” ise konu başlıklarına ayırarak(data science, business, computer science…) seçmemize yardımcı olur.

“Take a free course” evet dediği gibi ücretsiz kursları erişime açıyor. Ama şöyle bir sıkıntıyla karşılaşıyoruz.

Mesela çok popüler olan Yale Üniversitesi tarafından Financial Markets eğitimine “Enroll for Free” diyerek kayıt olduğumuzda karşımıza böyle bir uyarı çıkıyor.

Yani diyor ki sonunda sertifika kazanmak istiyorsan 44€ ödemelisin. Tabii isterseniz sertifika almayarak ücretsiz bir şekilde de edinebilirsiniz. Ama CV’de sertifikalar kısmında Coursera etiketi bizi öne çıkaracak bir özellik. “Take a free course” kısmında böyle bir nokta vardı değinmek istedim.

Peki ne yapacağız?

Ben bu yazımı yazdığım sırada 44€ 707 TL ediyor. Her ne kadar faydalı bir eğitim olsa da bu bizim için çok yüksek bir meblağ. Coursera bizim gibi bu tutarı ödeyemeyecekler için belli yönergeleri tamamlayarak kursu ücretsiz erişime açıyor. Bu konuyu ele alan arkadaşım Enes Tekneci “Coursera ve Udemy’den Kurslar Nasıl Ücretsiz Alınır” yazısında bunun nasıl yapıldığını anlatıyor. Oraya bakmanızı tavsiye ediyorum:)

Hadi devam edelim.

“Home” son izlediğimiz kursu, “In Progress” kurslarda ilerleme durumumuzu, “Completed” tamamladığımız kursları gösterir.

Eğitimler İngilizce ve İngilizce altyazılı. Bazı eğitimlerde Türkçe altyazı da eklemişler. Belki kurs seçmenizde bu bir öncelik olabilir.

Türkçe altyazısı olan bir kurs önereceğim. Stanford Üniversitesi tarafından yayınlanan Machine Learning kursunu da buraya ekliyorum. Türkçe altyazılı olan kurslar genellikle “Take a free course” kısmında oraya göz atabilirsiniz. Türkçe altyazılı olan kursları da yorum olarak ekleyebilirsiniz. Çeşitlilik iyidir:)

Son olarak da Erhan hocamın YetGen’in önceki dönemlerinde Coursera’da en çok alınan eğitimlerden bahsettiği videoyu da ekliyorum.

Yetkin günler dilerim:)

Erdal Erdoğan

--

--

Erdal Erdoğan
Yetkin Yayın

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisiyim. Influencer Yayın ve Yetkin Yayın’da içerik yazarıyım.