Daha Güzel Bir Dünya Mümkün

Muldurbensu
Yetkin Yayın
Published in
4 min readJul 4, 2022

“Daha güzel bir dünya mümkün”

Geçtiğimiz hafta YetGen’de Sürdürülebilirlik ve Sosyal İnovasyon eğitimini tamamladık. Bu eğitim yetkinliklerimizi geliştirirken öz farkındalığımızı arttırdı.

Osho’nun dediği gibi; “Önce kendini değiştir, çevren değişmeye başlayacak. Şayet dünyanın büyük bir değişime ihtiyacı olduğunu fark edersen, kendine en yakın dünya sen olursun. Oradan başla.”

Kendimden başladığım bu değişim yolculuğunun ufak bir parçası olabilmek adına bu yazımda sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden bahsedeceğim.

Kimseyi Geride Bırakma!

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, 25 Eylül 2015 yılında BM Genel Kurulu’nda ‘Kimseyi Geride Bırakma!..’ (Leave No One Behind!..) sloganıyla hayata geçirilen, dünyamızın temel problemlerini tematik olarak ortaya koyan, 2030 yılı sonuna kadar ulaşılması hedeflenen evrensel bir eylem çağrısıdır. Bu hedef kapsamında 17 ana amaç ve bu amaçları gerçekleştirmek için 169 hedef belirlenmiştir. Bu amaç ve hedefler daha yaşanabilir bir dünya için bize bir yol haritası çizerek yapılması gerekenlerin listesini sunar.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

1.Amaç: Yoksulluğa Son

Yoksulluk, günümüzde insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biridir. 736 milyon insan hala aşırı yoksulluk içinde yaşamaktadır. Bu hedef, yoksulluğun her biçimi ve boyutunun ortadan kaldırılmasını amaçlamaktadır.

2. Amaç: Açlığa Son

2017 itibariyle; kronik olarak yetersiz beslendiği tahmin edilen 821 milyon insan bulunmaktadır. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, 2030 yılına kadar her türlü açlığı ve kötü beslenmeyi sona erdirmeyi ve tüm insanların yeterli ve besleyici gıdaya sahip olmasını sağlamayı hedeflemektedir.

3.Amaç: Sağlık ve Kaliteli Yaşam

Dünya üzerinde en az 400 milyon insanın temel sağlık hizmetleri bulunmamaktadır. Sağlık ve kaliteli yaşam hedefi, sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almayı amaçlar.

4.Amaç: Nitelikli Eğitim

Bu hedef, 2030 yılına kadar tüm kız ve erkeklerin ücretsiz ilk ve orta öğretimi tamamlamasını, uygun maliyetli mesleki eğitime eşit erişim sağlamayı, cinsiyet ve refah eşitsizliklerini ortadan kaldırmayı ve kaliteli bir yüksek öğretime evrensel erişim sağlamayı amaçlar.

5.Amaç: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Bu hedef doğrultusunda kadınlar ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, bunun için kadınların ekonomik kaynaklar üzerinde eşit haklara sahip olmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

6.Amaç: Temiz Su ve Sıhhi Koşullar

Su kıtlığı, insanların yüzde 40'ından fazlasını etkilemektedir. Bu hedef doğrultusunda, herkes için suyun ve sıhhi koşulların erişilebilirliği ve sürdürülebilir yönetiminin güvence altına alınması amaçlanmaktadır.

7. Amaç: Erişilebilir ve Temiz Enerji

Bu hedef kapsamında herkesin erişilebilir enerjiye kavuşmasını sağlamak için güneş, rüzgar ve termal enerji gibi temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmak, yenilenebilir enerji üretiminin artmasını sağlamak amaçlanmaktadır.

8.Amaç: İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme
Bu hedef doğrultusunda; ekonomik büyüme, daha yüksek verimlilik düzeyleri ve teknolojik yenilikleri teşvik etmek, girişimcilik ve iş imkanlarının teşvik edilmesi, zorla çalıştırma, kölelik ve insan ticaretinin ortadan kaldırması,tüm kadınlar ve erkekler için insana yakışır iş sağlaması amaçlanmaktadır.

9.Amaç: Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı
Bu hedef; dayanıklı altyapılar tesis etmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmeyi kapsar.

10.Amaç: Eşitsizliklerin Azaltılması
Gelir eşitsizliğinin önlenmesi için mali piyasalar ve kurumların düzenlenmesi ve izlenmesini iyileştirmek, en düşük gelirli %10’u güçlendiren, cinsiyet, ırk ve etnik kökene bakmaksızın herkesin ekonomik katılımını destekleyen sağlam politikaların benimsenmesini sağlamak amaçlanmaktadır.

11.Amaç: Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları

Bu hedef kapsamında; kentleri güvenli ve sürdürülebilir kılmak, güvenli ve erişilebilir konut sağlamak, gecekonduları dönüştürmek, toplu taşımacılığa yatırım yapmak, kamusal yeşil alanlar yaratmak, kentsel planlama ve yönetimi hem katılımcı hem de kapsayıcı olacak şekilde iyileştirmek amaçlanmaktadır.

12. Amaç: Sorumlu Tüketim ve Üretim

Bu hedef kapsamında daha verimli üretim ve tedarik zincirlerinin yaratılması, satıcı ve tüketici düzeyinde küresel kişi başına gıda atığının yarı yarıya azaltılması, gıda güvenliğinin arttırılması ve kaynakları daha verimli kullanan bir ekonomiye geçişin sağlanması amaçlanmaktadır.

13. Amaç: İklim Eylemi
Dünya üzerinde iklim değişikliğinin ağır etkilerini tüm ülkeler yaşamaktadır. Sera gazı emisyonları artmaya devam etmektedir ve şu anda, 1990 yılındaki düzeye göre %50 artmış durumdadır. Bu amaç, İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele konusunda acilen eyleme geçilmesini kapsar.

14. Amaç: Sudaki Yaşam

Bu amaç, sürdürülebilir kalkınma için okyanuslar, denizler ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı kapsar.

15. Amaç: Karasal Yaşam

Bu hedef kapsamında ormanlar, sulak alanlar, kurak alanlar ve dağlar gibi karasal eko-sistemlerin koruması ve eski haline getirilmesi, ormansızlaşmanın durdurulması ve böylece iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması, doğal yaşam alanları ve biyo-çeşitliliğin kaybını azaltması amaçlanmaktadır.

16. Amaç: Barış ve Adalet ve Güçlü Kurumlar

Bu amaç, sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumların desteklenmesi, herkes için adalete erişimin sağlanması ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumların inşasını kapsamaktadır.

17. Amaç: Hedefler İçin Ortaklıklar

Bu hedef kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin gerçekleşmesi için küresel ortaklık ve işbirliği için güçlü taahhüttün sağlanması ve güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

“Sorumluluğun ve gücün farkında olabilmek”
Sürdürülebilir kalkınma amaçları yaşadığımız dünyayı daha yaşanabilir ve güzel kılmak için var. Bu amaçlar bizim için önemli bir yol haritası niteliğinde. Bulunduğumuz toplumda değişimin öncüleri olmak için bu yol haritasını kullanabiliriz. Sorumluğumuzun ve gücümüzün farkında olarak, küresel hedeflere ulaşmak için farklı davranmak zorundayız. Bu hedeflere ancak “biz” farklı davranırsak ulaşabiliriz.

Peki ne yapabiliriz?

“Dünya üzerindeki her insan -aramızdaki en kayıtsız ve tembel insan bile- çözümün bir parçasıdır” diyerek Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan Tembel İnsanın Dünyayı Kurtarma Rehberi bu yolculukta ilk yardımcı kaynak olabilir.
https://www.kureselamaclar.org/harekete-gec/
Bu kılavuz ile kanepede otururken bile dünya için bir şeyler yapabildiğimizi fark edince, daha büyük değişimlerin beraberinde geleceğine eminim.

‘Kimseyi geride bırakmadığımız’ güzel yarınlara!

--

--