Duygusal Zekâ: EQ

Pınar Ferikel
Yetkin Yayın
Published in
3 min readOct 15, 2021

Herkesin duyguları vardır. Peki, herkesin duygusal zekâsı gelişmiş midir? Maalesef ki hayır. Eğer empati yapmakta zorlanıyorsanız, insanlarla kolayca tartışmaya girebiliyorsanız, ani duygu patlamaları yaşıyorsanız ve arkadaşlık ilişkileriniz pek uzun sürmüyorsa; size kötü bir haberim var. Duygusal zekânız muhtemelen düşük...

Nedir bu duygusal zekâ?

BBC Türkiye’nin aktardığına göre: “Duygusal zekâ kendimizdeki ve diğerlerindeki duyguları daha iyi algılamak, anlamak ve yönetmekle ilgili bir grup yetkinlikten oluşur. Bütünsel olarak duyguları daha yapıcı bir şekilde ele almamızı ve duyguları daha iyi kullanmamızı sağlar.”

Nasıl ölçeriz?

Duygusal zekânızı ölçmek için çeşitli platformlar mevcut. Bilimsel alanda en geçerliliğe sahip olan Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği’ni çözmenizi tavsiye ederim.

KDD: Kendi duygularını değerlendirme, BDD: Başkalarının duygularını değerlendirme, KDK: Kendi duygularını kontrol etme, BDK: Başkalarının duygularını kontrol etme, A. Tanrıöğen ve Y. Türker (2019). Rotterdam Zekâ Ölçeği’nin Türkçeye Uyarlanması.

Sıra geldi memnuniyete. Duygusal zekânız ortalama üstünde veya ortalama altında olabilir. Önemli olan sizin yetersiz hissedip hissetmediğiniz. Eğer kendinizi yetersiz görüyorsanız merak etmeyin. Duygusal zekâ, bilişsel zekadan (IQ) farklı olarak, geliştirilebilir.

Nasıl geliştirebiliriz?

Duygusal zekânızı geliştirmek için yapabileceğiniz 6 önemli etkinlik var.

1. Öz farkındalık

Kendi davranışlarınızın, güçlü yönlerinizin, limitlerinizin ve diğer varlıkların üzerinde bıraktığınız etkilerin farkına varmak.

2. Diğerlerinin Farkındalığı

Diğer varlıkları anlayabilmeniz, fark edebilmeniz, onların kendilerini değerli hissetmelerini sağlayabilmeniz ve uyumlanmanız için hayat tarzınızı onlara göre ayarlamanız.

3. Gerçeklik

Duygu ve düşüncelerinizi açık ve etkili bir şekilde ifade etmeniz, tutarlı olmanız ve diğerlerinin de bu şekilde davranması için onları cesaretlendirmeniz.

4. Duygusal Muhakeme

Karar verme aşamasındayken gerçekleri ve bilgiyi, kendiniz ve diğerlerinin duygularını da birleştirerek karar vermeniz.

5. Özyönetim

Ruh halinizi, duygularınızı, zamanınızı ve davranışlarınızı yönetmeniz ve kendinizi geliştirmeniz.

6. Potansiyeli Ortaya Çıkarmak

Diğerlerinin işlerini desteklemeniz, onlara problem çözme aşamasında yardımcı olmanız, teşvik etmeniz ve olumlu bir iş ortamı sağlamanız.

Kaynakça:

Duygusal Zeka Nedir? Erişim adresi https://bccturkey.com/duygusal-zeka-nedir/

Abdurrahman, T. ve Yusuf, T. (2019). Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği’nin Türkçeye Uyarlanması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 47: 348–369

--

--

Pınar Ferikel
Yetkin Yayın

7/24 öğrenci, yazılım mühendisi adayı, amatör analog fotoğrafçı