E-Spor Çok Hızlı Büyüyor!

Dijitalde Gerçekleşen E-Spor Nedir, Nereye Gidiyor?

Soner CANKO
Yetkin Yayın
2 min readMay 28, 2018

--

Bu fotoğraflar geride kalmaya başlayacak görüntüler mi acaba?

Geçtiğimiz günlerde YouTube kanalımda -bir dönem çok mesafeli olduğum ancak şu anda içinde barındırdığı fırsatlara inandığım- yeni dönemin en çok dikkat çeken alanlarından birini ele aldık.

Türkiye’deki en önemli oyun şirketlerinden biri olan Netmarble Türkiye CEO’su Barış Özistek ile e-spor dünyasını ve oyun sektörünü konuştuk.

Barış Özistek aynı zamanda Uluslararası E-spor Federasyonunun Türkiye Temsilciliğini de yürütüyor. Kendisi, bize bu sektörü anlatan ve tanıtan önemli isimlerden biri. Bugün, Türkiye’de 30 milyonun üzerinde aylık aktif e-spor oyuncusu bulunuyor. Akıllı telefonlardaki mobil oyun deneyimi de bu sayının hızla artmasını sağladı.

Peki, nedir bu e-spor? Hala duymayanlar varsa, hemen aktaralım. Dijital oyunlarla yapılan turnuvalara e-spor deniyor. Bir oyunun e-spor olabilmesi için karşılıklı mücadele ve bu mücadelenin sonunda bir kazananın olması gerekiyor. Bu mücadele bire bir veya gruplar arasında da olabilir. Ayrıca bu mücadelelerin liglere ve turnuvalara taşınması gerekiyor.

Dijital oyunlar profesyonel liglerde, profesyonel oyuncular tarafından, rekabetin son derece yüksek olduğu koşullarda oynanıyor ve Türkiye’de yaklaşık 4 milyon e-spor izleyicisi olduğu tahmin ediliyor. Bu veriler, e-sporun taşıdığı potansiyelle ilgili son derece önemli ve net sinyaller veriyor aslında. Yani e-spor pazarı, gerçekten çok hızlı büyüyor. Bu noktada yolun daha çok başında olsak da 2023 yılında Türkiye’nin dijital oyun ihracatının 1 milyar dolar seviyelerine ulaşacağı düşünülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda e-sporun hayatımızın içinde çok daha büyük bir yer edineceğini şimdiden öngörebiliyoruz.

Sohbetimizde dikkatimi çeken bir başka nokta ise şu oldu: Türkiye’de oyun sektörüyle ilgili yapılan çalışmalar son derece başarılı. Bu alanda ülke olarak hem üst düzey kalitede ürünler veriyor hem de bu sayede dünyaya oyun ihraç ediyoruz. Öte yandan Türkiye, coğrafi konumu açısından da çok avantajlı. Barış bu avantajı şöyle yorumluyor:

“Dijitalde coğrafi konumunuz çok da önemli değilmiş gibi görünse de Türkiye’de bir e-spor turnuvası yapıldığında İngiltere’den de Dubai’den de gelecek e-spor oyuncuları ve izleyicileri aynı mesafeyi kat ediyor. Dolayısıyla böylesine büyük turnuvalar offline kanalda gerçekleştiği için, bu turnuvaları konumu itibariyle Türkiye’de gerçekleştirmek çok daha mantıklı.”

Bol (e) sporlu günler diliyorum… :)

Twitter | LinkedIn | Youtube| Web

--

--

Soner CANKO
Yetkin Yayın

StartUp Dostu ® — FinTech Istanbul ® — SC Yönetim Danışmanlık ®