Erasmus Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
Erasmus programı sayesinde yurt dışında 1 ya da 2 dönem okuyabilirsiniz ama bunu yapabilmeniz için başta girmeniz gereken bir sınav var:
Erasmus Sınavı…
Erasmus’a başvuranların sıralamasının yapılması için 2 etken vardır: Diploma notu ve sınav puanı… Üniversite ortalamanız kaç ise yarısı alınır ve sınav puanınızın da yarısı alınarak sıralamaya dahil edilirsiniz.
Örneğin ortalaması 4 olan birisine bu ortalamadan 50 puan gelir ve Erasmus sınavından da 100 aldıysa 50 puan da sınavdan olmak üzere puanı 100 olarak hesaplanır ve sıralamada ilk sıraya yerleşir. Ee, haliyle de hangi ülke ve üniversiteyi tercih ettiyse direkt oraya gider.
Üniversitede ortalamanız bu yazıyı okuyana kadar belli bir noktaya zaten geldi. Bu nedenle bizim için önemli olan diğer yarı ise sınav.
Peki bu sınava nasıl hazırlanmalıyız? Adım Adım anlatalım :)
1-) Sınav İngilizce bilginizi ölçmez!
Benim de eskiden yaptığım bir hata bu ve aslında İngilizcem yeterli seviyede diyerek sınava girersek oldukça düşük notlar almamız muhtemel. Bunun nedeni de Türkiye’de yapılan sınavların bilgimizi ölçmemesidir. Erasmus, Yökdil ya da YDS gibi İngilizce sınavlarında sınava ne kadar hazırlandığınız ölçülür. Bu nedenle de gireceğiniz sınava göre hazırlanmanız gerekmektedir.
2-) Sınavda neler çıkar?
Erasmus sınavı üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber büyük benzerlikler de taşır. Bazı üniversiteler 60 soru sorarken bazıları 80 soru sorar. Bu sorular arasında Türkçe’den İngilizce’ye cümle çevirisi ve İngilizce’den Türkçe’ye çeviri olmazsa olmazdır. Bunun yanında kelime bilginiz, bağlaçları ve zamanları ne kadar iyi bildiğiniz de ölçülmeye çalışılır.
3-) Erasmus sınavına nasıl çalışılır?
Benim uyguladığım yöntem çok basitti: Madem sınava ne kadar hazırlandığımız ölçülüyor, ben de sınava hazırlanayım o zaman :D
İnternetten bulduğum 100'e yakın, geçmiş yıllarda yapılan Erasmus sınavlarını bilgisayarıma indirdim ve teker teker çözdüm. Her çözdüğüm sınavın ardından da hatalarımın neler olduğunu inceledim ve eksiklerimi kapatmaya yönelik grammer konularına çalıştım. Bu şekilde puanımı 50'lerden 96'ya kadar çıkarabilmiştim.
Sonuç olarak geçmiş sınav sorularını çözüp eksiklerinizi kapatmaya yönelik dersleri dinleyerek sınavdan yeterli bir puan alabileceğinizi umuyorum.
Sınavınızda şimdiden başarılar ve yurt dışına iyi yolculuklar dilerim.