Daha Etkili Sunum İçin 12 Tavsiyeniz YetGen’den!

Yetkin Gençler
Yetkin Yayın
Published in
4 min readApr 9, 2020

“Bize çarşamba günü konu ile ilgili bir sunum yapabilir misiniz, Ahmet Bey?” cümlesiyle başlayıp, o çarşamba sunum bitene kadar hayatı bize zindan eden sunum yapma korkusu sizce de artık fazla olmadı mı? Dijital dünyanın da gelişmesiyle artık her toplantıdan önce sunuma bir bakıyor, her gittiğimiz yerde bir sunumla karşılaşıyoruz. Kimisi ödev yapıyor, kimisi satış; kimisi de projeyi anlatıyor. Ama tek bir gerçek var: “Anlatabildiğimiz kadar anlaşılıyoruz ve kabul görüyoruz.”

YetGen ailesi olarak işi pratiğe döktük. Size sağlayacağımız bu pratik bilgilerle artık çok daha kolay olacak bu iş!

Başlamadan önce:

  • Nerede sunum yapacaksınız?
  • Kimlere sunum yapacaksınız?
  • Odanın/Salonun büyüklüğü nedir?
  • Hangi teknik gereçleri kullanacaksınız?
  • Ne kadar vaktiniz var?

Bunlarla ilgili en fazla bilgiye sahip olmak, sunumunuzu güçlendirecektir.

1- Söyleyeceğiniz İlk Cümleyi Önceden Düşünün

Sunum açılışı, çok önemlidir. İnsanlar sizi dinlemeye başladığı anda heyecanı ve merakı yükselten bir sunum girişi yaparsanız sunumun geri kalanında işiniz daha kolay olacaktır. Bu nedenle sunuma nasıl giriş yapacağınızı önceden planlamanızı, hatta kuracağınız ilk cümleleri de düşünebilirsiniz. Anlatacağınız bir hikâye, soracağınız bir soru, vereceğiniz bir istatistik gibi ilgi uyandırıcı eylemler odağı size toplayan girişler yapmanıza olanak sağlar.

2-Daha Az Yazı Kullanın

Sunum sırasında olabildiğince kısa yazılar kullanmalısınız. Söylediklerinizi özetleyen ve size ipucu olan birkaç çarpıcı kelimenin ekranda olması, seyircilerin ilgisini daha çok çekecektir. Seyirciler sizden dinlediklerinin aynısını yazıdan okuyabiliyorlarsa dinlenme oranınız azalacak ve de ilgiler dağılacaktır. 7x7 kuralı sayesinde dinleyicilerin odağını sunuma çekebilirsiniz. Bu kural sunumdaki her bir sayfanızda en fazla 7 satır ve 7 sütun yazı kullanmanız gerektiğini vurguluyor. Unutmayın çok görsel ve az yazı konuya hakimiyetinizi gösterir ve ilgiyi sunuma toplar.

3- Tek Bir Konuya Odaklanın

Sunumda görüntü kadar içerik olarak da sade olmak, oldukça önemlidir. Bu yüzden bir slayt içerisinde tek bir konuya odaklanarak, seyircinin dikkatinin dağılmasını önleyebilirsiniz. Birden fazla konu varsa sadeleştirin ve aralarında bağlantılar kurgulayın. Tek bir slaytta çok fazla konuya yer verirseniz; dinleyicide kopukluğa neden olacaktır.

4- Zaman- Slayt İçeriği Uyumunu Sağlayın.

Sunumunuzun ana maddelerine karar verdikten sonra, zaman kıstasına göre tekrar gözden geçirmelisiniz. Süreyi aşmayacak şekilde vermeniz gereken en önemli bilgileri seçerek ilerlemeniz daha doğru olacaktır. Aksi takdirde yoğun bir içerik yaratabilirsiniz ve yarım kalan bir sunum iyi bir izlenim bırakmayabilir.

5- Slayt Aracı ve Düzeni

Sunum yapacağınız kitleye göre slayt aracınızı da seçebilirsiniz. Çoğunlukla Powerpoint kullanılıyor fakat Prezi, Google Slides, Emaze gibi araçları da kullanabilirsiniz. Kullandığınız slayt aracı kadar sunumunuzun düzeni de çok önemli. Sunumun yüzde seksenin veya daha fazlasının görselden oluşması, bu görsellerin içeriğe uygun şekilde seçilmesi ve konumlandırılması sunumunuzu daha etkili kılacaktır. Ayrıca sunum dosyanızda kontrast renkler kullanarak görsellerin daha anlaşılır ve dikkat çekici olmasını sağlayabilirsiniz.

6- Seyirciyle İletişim

Hazırladığınız slayt kadar önemli olan diğer şey ise, seyirciyle olan iletişiminiz. Sunum esnasında olabildiğince göz teması kurarak ve yer yer sorular ile seyirciyi sunuma katarak, daha etkili bir sunuma imza atabilirsiniz. Dikkatlerin dağıldığını görebilirsiniz, tam o zamanlar için düşündürücü sorular hazırlayın. Cevap almanıza gerek yok, beynin düşünme moduna geçmesi yeterli, dikkatler tekrardan sizde olacaktır.

7- Sessizliği Kullanın!

Sunumunuz sırasında “eee” ve “ııııhıhh” gibi dolgu malzemelerini kullanmayın. Bu dolgu malzemelerini kullanmak dinleyicilerin dikkatini dağıtır ve sunum kalitesini düşürür. Sunumunuzun kalitesini arttırmak adına diksiyonunuzu ve hitabınızı geliştirebilirsiniz. Bu noktada dolgu malzemelerini kullanmak yerine bir iki saniye durup sessizliği tercih edin. Sessizliği kullanmak sunumunuzdaki vurguları gösterecektir. Dolgulardan nasıl kurtulacağınızı düşünüyor, daha iyi anlaşılır bir sunum yapmak istiyorsanız gün içinde çeşitli diksiyon egzersizleri yapabilirsiniz.

8- Ezber Yapmayın!

Ezber yapmak doğaçlama yeteneğinizi kaybetmenize yol açar ve sunum anında bir sonraki cümlenizi hatırlamadığınızda paniklemenize yol açabilir. Sunum öncesinde nasıl bir sunum yapacağınızı ve nelerden bahsedeceğinizi planlayın. Unutmayın, plan yapmak ezberlemek değildir.

9- Sade Olun!

Sunumunuzda çok fazla renk kullanmayın ve geçiş efektlerini sade tutun. Bir slaytta ikiden fazla grafik ve görsel kullanmamaya çalışın. Uçan yıldızlar, kayan görseller, dönen küpler sunumda görsel şovdan ziyade kalite düşüşüne yol açacaktır. Kullanmayın! En büyük şıklık, sadeliktir.

10- Sunum Yapacağınız Salona Göre Sunum Gereçlerini Test Edin.

Sunum yapacağınız salonu sunumdan önce kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Sunumda kullanacağınız araçları (HDMI dönüştürücü, pointer, mikrofon, projektör vb.) önceden test edin ve çalıştığından emin olun. Böylelikle sunum sırasında bir sorunla karşılaşma olasılığını azaltmış olursunuz.

11- Bolca Tekrar Edin

Sunumu içeriğine göre en az 5–10 kere tekrar yapmanızı tavsiye ederiz. Bu tekrarlar, size doğal bir anlatma yeteneği kazandıracak ve konuya hakimiyetinizi artıracaktır. Daha önce ezber yapmanın negatif etkileri olacağından bahsetmiştik. Bu nedenle, burada yaptığınız şeyin ezber değil öğrenme süreci olduğunu unutmayın. Tekrar yaparken, bir kişiye anlatarak size hatalarınızı söylemesini isteyebilirsiniz ya da kendinizi videoya kaydedip neleri daha iyi yapabileceğinizi bulabilirsiniz.

12-Beden Dilini Kullanın

Seyirciyle göz teması kurmanın yanında, sunumunuzu yaparken olabildiğince uygun şekilde el, kol hareketlerinizle ve mimiklerinizle seyirciyi kendinize bağlamalısınız. Tabi bu noktada aşırıya kaçmamak da gerekiyor. Vücut dilini cümleye girerken, bir noktayı vurgulamak veya betimlemek istediğinizde kullanabilirsiniz. Sunum esnasında cepleriniz mutlaka boş olmalı ve ellerinizi cebinize koymamalısınız.

Bonus: Sunum tekniklerini geliştirmenin en kolay yolu, bolca sunum izlemek ve notlar almaktır.

Başarılı bir sunum örneğini incelemek isterseniz, sizin için Erhan Erkut’un TEDx konuşmasını öneriyoruz.

Sevgiler,

Yetkin Gençler

--

--

Yetkin Gençler
Yetkin Yayın

YetGen sizi geleceğe hazırlayan, okullarda öğretilmeyen deneyimlere odaklanan eğitim programıdır.