Excelde Yetkinleşiyoruz-Makro yapmayı öğreniyoruz

Zeynep Feyza ATABEY
Yetkin Yayın
Published in
3 min readJun 22, 2021

Herkese merhaba dostlar diyerek kulaklarımızda yer etmiş YetGen’li selamıyla karşılamak istiyorum sizleri. YetGen 2021 Bahar eğitim serüveninin yorucu ve bir o kadar eğlenceli ve öğretici bir Excel haftasını gerimizde bıraktık.

Bu eğitim sırasında laboratuvarın sonuna kadar kaldığımda sonradan aramıza katılan Berke Yalman liderimizin gösterdiği ve beni etkileyen Excel’de makro oluşturmayı “Bilgi paylaştıkça çoğalır.” mottosuyla sizlerle de paylaşmak istiyorum. Bu değerli eğitim için YetGen ailesine ve liderlerimize çok teşekkür ediyorum.

Haydi ilk makromuzu oluşturalım ve yetkinliğinize yetkinlik katalım.

Size bu örneği değerleri değiştirdiğimizde otomatik optimizasyon yapsın diye derslerde yaptığımız Buffalo vakasından anlatacağım.

Linkedin Learning’den kursun bu kısmını da izleyebiliriniz: https://www.linkedin.com/learning/excel-macros-in-depth-365-2019/running-a-macro-from-the-developer-tab-or-the-view-tab?u=104071146

Peki nedir bu Macro ne işe yarar?

Microsoft Excel’de sürekli tekrarladığınız işlemler varsa, bu işlemleri otomatikleştirmek ve işinizi kolaylaştırmak için makro kaydedebilirsiniz. Makro, istediğiniz sıklıkla çalıştırabileceğiniz bir eylem veya eylemler kümesidir. Makro oluşturduğunuzda, fare tıklatmalarınızı ve bastığınız tuşları kaydedersiniz [Kaynak: Microsoft-Support].

Macro yaptığımız şeyleri yani görev dizilerini Excel içinde kaydeder. Ayrıca makro kaydedebilmek için dosyamızın makro izin verilmiş olan bir tür xslm uzantılı olması gerekiyor.

  1. Öncelikle makro kaydedebilmek için dosyamızı açtıktıktan file’dan save as’e (farklı kaydet) tıklayıp dosyamızı Excel Macro-Enabled Workbook xsml uzantılı olarak kaydediyoruz.

2. Sonra Developer sekmesine gelip Record Macro seçeneğine tıklıyoruz. Sonrasında makromuzu isimlendiriyoruz ve kaydolacağı workbook gibi detayları seçebiliyoruz.

Makromuzu kaydetmeye başladıktan sonra sürekli yenilemesini istediğimiz işlemi yapıyoruz. Bu örnekte Data bölümününde yer alan What-if analysis’deki Goal Seek işlemini kullanmıştık.

3.Tekrar etmesini işlediğimiz işlemi yaptıktan sonra Developer sekmesine dönüp Stop Macro’ya tıklayarak makro kaydını durduruyoruz.

4.Şimdi ise yine Developer sekmemizde insert kısmında gelip makromuzu çalıştırabileceğimiz bir buton atıyoruz.

Butonumuzun ismini değiştirebiliriz. Burada örneğin “Çöz” yazıyoruz.

5.Şimdi değerleri değiştirip çöz butonuna basarak makromuzun çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz.

Evet makromuz düzgün çalışıyor.

İsterseniz Visual Code kısmına bakıp yapılan makronun kodlarını inceleyerek biraz kodlama da öğrenebilirsiniz.

Artık yaratıcılığınızı kullanarak yeni yeni makrolar kaydedebilirsiniz.

Ben burada aklımda yer etmiş Erhan Erkut hocamızın derste bahsettiği Excel’de yağmur yağdıran adam efsanesi örneğiyle sizi esprili bir şekilde yaratıcılığınız ve merakınızla baş başa bırakıyorum.

İyi eğlenceler ve kurcalamaktan merak etmekten asla vazgeçmeminiz dileğiyle güzel günler dilerim..

--

--

Zeynep Feyza ATABEY
Yetkin Yayın

İnsanlığa ve kendine faydalı olmak amacıyla her gün kendini geliştirmeye çalışan bir bilimsever.. https://www.linkedin.com/in/zeynepfeyzatabey/