Excel’de Yetkinleşiyoruz — Yazı Tura

Dilara Tekin
Yetkin Yayın
Published in
4 min readOct 28, 2021

Yazı-Tura

Hepimiz en az bir kere bir bozuk para yardımıyla yapılacak herhangi bir işi yapmamak için ya da alınacak güzel bir karar için masumca yazı- tura oynamışızdır :) Yazı tura oyunu, sadece madeni bir para gerektirdiği için oynanması oldukça kolay ve dünyanın hemen her yerinde rahatça oynanabilen ve oldukça yaygın olan bir oyundur. Çoğunlukla sıra belirlemek için kullanılan yazı tura oyunu, kumar olarak da oynanabilir.

Hazır mısınız? Şimdi gelelim bizim oyunumuza; elimizde 100 lira sermayemiz var. Oyunun başında 1 ₺ koyuyoruz. Yazı-Tura atıyoruz, eğer YAZI gelirse koyduğumuz paranın iki katını kazanıyoruz ve tekrar 1 ₺ koyuyoruz. Ama eğer TURA gelirse, kaybediyoruz ve koyduğumuz paranın iki katını koyuyoruz.

Excel’e Yazı-Tura attırmak için kullandığımız fonksiyon =RAND(). Bu fonksiyon 0 ile 1 arasında bir rassal sayı üretir. Fn-F9'a vurunca (veya dosyada herhangi bir değişiklik yapınca) rassal sayı yenilenir. Rassal sayı 0.5'den küçük ise YAZI, büyük ise TURA geldiğini varsayabiliriz (veya tersi — farketmez).

F9 ya da Fn-F9 ile rassal sayımızın yenilenip yenilenmediğini kontrol edebiliriz.

Ardından Kazanç hücresi için ; eğer Sonuç yazan hücrede YAZI varsa koyduğumuz paranın 2 katını kazanıyoruz, aksi halde 0 kazanıyoruz.

Sermaye hesaplamak için ise; en baştaki sermayemizi alıyoruz, kazancımızı ekliyoruz, koyduğumuz parayı eksiltiyoruz.

Ardından alttaki Koy hücresine tekrar formül girmemiz gerekiyor çünkü henüz Excel bizim hangi bağıntı ile ne kadar para koyacağımızı bilmiyor. Kuralımızı hatırlayalım:

Kazandıysak 1 ₺ koyacağız, kaybettiysek bir önceki koyduğumuz paranın 2 katını koyacağız.

Şimdi Koy kutucuğunun sağındaki kısmı 1 satır aşağı çekiyoruz ve sistemin kendini tekrar etmesi için tüm son satırı seçip çoğaltıyoruz (propagate). Bunu sağdaki yeşil kısımdan aşağı çekerek de yapabilirsiniz ancak kolay olması açısından sağ alttan çift tık daha işlevli olacaktır :)

Verileri daha iyi görebilmek için elimizdeki sermayeyi kullanarak grafik elde etmek istiyorsanız, sermaye sütununuzdaki ilk veriyi seçiyoruz ve Ctrl+Shift+AltOk ile tüm sermaye verilerini seçiyoruz, insert>line chart’a bastığımızda Grafik hazır. Dilerseniz sermaye sütunundaki veriyi seçtikten sonra sağ click> quick analysis> charts> line chart seçerek de grafiği oluşturabilirsiniz.

Ancak gördüğünüz gibi sermayemizin sıfırın altına düştüğü noktalar oldu. Kurgumuzda borç alma durumu olmadığına göre yapmamız gereken koyacağımız parayı kontrol etmek olacaktır. Koyduğumuz paranın elimizdeki paradan -sermayeden- ve bir önceki turda koyduğumuz paradan fazla olmaması gerekli. Bu nedenle burada =MIN() fonksiyonunu kullanacağız. Para koyduğumuz ikinci adım hücremizde =MIN() fonksiyonu ile değişiklik yapacağız.

F9 ya da Fn-F9 ile yeniliyoruz ve chartın doğru çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz. Ancak eğer grafiğimizde tekrar sermayenin altına düşme durumunu görürsek bunun sebebi en son değişiklik yaptığımız hücreyi propagate etmeyi unuttuğumuz için olabilir. Bu durumu düzelttiğimizde grafikte artık sıfırın altına düşmediğini, gerektiği gibi çalışacağını göreceğiz.

YAZI ihtimali 0,5 yerine 0,45 olsaydı…

Bu durumda Rassal sayımız üzerinden değişiklik yapmalıyız. Daha önceden 0.5 yazdığımız yere yeni rassal sayımızın olduğu hücreyi ekledikten sonra Fn-F4 ile sabitliyoruz ki bundan sonra tüm işlemlerde onu kullansın. Ardından bu satırı da propagate edelim.

Peki ya en fazla 32 koyma limiti olsaydı…

Böyle bir durumda sermaye koy sütunumuzda ilk sermayeden sonra, sermaye koyduğumuz hücreye IF fonksiyonunun içindeki MIN() fonksiyonlarının içine en fazla koyacağımız 32'nin bulunduğu hücreyi seçerek eklemeliyiz. Dikkat bütün işlemlerde bu veriyi kullanması için Fn-F4 yaparak sabitleyelim !

Yeni oluşturduğumuz tabloları aynı chart üzerinde göstermek için chart üzerine gelip sağ click> select data > add > datayı seç adımları ile ekleyebiliriz.

Artık işlem tamam. Chart üzerinden tüm verileri takip edebiliriz, Fn-F9 ile güncelleyerek farklı durumları gözlemleyebiliriz. Dostlar kumarda sistem mutlaka sıfıra ulaşacak yani kaybedecek. Eğer ulaşmadı ise yeterince oynanmamıştır :)

Yazı Tura vakamızı adım adım çözümledik. Sizler de yazıyı okuyup bir yandan vakayı çözmek isterseniz linkten vakaların olduğu dosyalara ulaşabilirsiniz.

Bir de bu anlatımı sesli dinleyeyim derseniz de Youtube kanalımızda yer alan Excel Eğitimi’ni dinleyebilirsiniz.

Excel’le Kalın :)

Başka yazılarda görüşmek dileğiylee.

Dilara Tekin.

--

--

Dilara Tekin
Yetkin Yayın

Mokkitaa - Meraklı, öğrenmeye hevesli, öğrendiklerini paylaşmak arzusu taşıyan üniversite öğrencisi 🤸