Girişimci Olmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken 10 Girişimcilik Terimi

Berke Yalman
Yetkin Yayın
Published in
4 min readApr 30, 2021

Girişimcilik terimlerine geçmeden önce Girişim ve Girişimci kelimelerini tanımlayalım.

Girişim; insanların istekleri doğrultusunda ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim yapan ve yeni teknolojileri uygulayan, yeni ürünler geliştiren veya pazarı genişleten ekonomik birimdir.

Girişimci; karlı bir iş yaratan herkes girişimci tanımına girer ama girişimciler yalnızca iş kuran kişiler değil, aynı zamanda dünyada değişimi yaratan kişilerdir. Bir girişimci bir sorun gördüğünde, o sorunu çözmeye odaklanır.

1. Accelerator/Incubation Center — Hızlandırıcı / Kuluçka Merkezi:

Mentörlük, çalışma alanı, networking veya maddi yardımlarla girişimlerin desteklenmesini amaçlayan kurum veya programlar. Hızlandırıcılar bir işletmeyi ölçeklendirmeye odaklanırken, Kuluçka merkezleri genellikle daha çok yeniliğe odaklanır.

2. B-to-B (Business to Business):

Bir şirketten başka bir şirkete yapılan satış anlamına gelmektedir. Örneğin, bir lojistik firmasının girişimini X şirketinin kullanması.

B-to-C (Business to Consumer):

Bir şirketten müşteriye/kullanıcıya yapılan satış anlamına gelmektedir. Örneğin, bir kişinin X marka kulaklık satın alması.

3. Canvas Business Model:

İş Modeli Kanvası müşteriler, pazara giden yol, değer teklifi ve finans dahil olmak üzere bir iş kurmak istediğinizde tüm yapı taşlarını görselleştirmek için kullanılan bir iş aracıdır.

4. Elevator Pitch — Asansör Konuşması / Sunumu:

Yatırımcıya yapılan en kısa sunumdur. Asansör konuşması, kuruluşunuzun yaptıklarına ilgi uyandırmak için kullandığınız kısa ve ikna edici bir konuşmadır. Bunları ayrıca bir projeye, fikre veya ürüne — ya da kendinize — ilgi uyandırmak için de kullanabilirsiniz.

5. Lean Startup — Yalın Girişim:

Bir girişimciye, kurup yöneteceği startup’ın başarılı olması adına bilimsel bir bakış açısı sunan bir metodolojidir. Bu metotta iş planı değil, iş modeli öne çıkar ve bu durum, girişimcinin maliyetlerini ve araştırma- geliştirme için ayırdığı zamanı azaltarak prototip ürün ya da hizmet üretmesini, çıktıları da küçük müşteri gruplarına sunarak hızlı dönüş almasına olanak sunar. Yani, zamanın verimli kullanılıp daha yenilikçi bir hâle bürünerek başarıya ulaşılmasını sağlar.

6. Landing Page:

Açılış veya karşılama sayfası olarak bilinen landing page, esas siteye yönlendiren ve belirli bir amaç uğruna tasarlanan olan özel sayfalara denir. Bir diğer deyişle landing page, web sitenin sunmak istediği hizmeti veya ürünü gelen misafire önceden tanıtarak, siteye çekmesini sağlayan bir karşılama sayfadır. Dijital pazarlama alanında çok önemli bir yere sahip olan açılış sayfası, genelde tek bir konu hakkında oluşan sayfalardır.

7. Minimum Viable Product — Minimum Uygulanabilir Ürün:

Bir ekibin en az maliyetle müşteriler hakkında maksimum miktarda doğrulanmış bilgi toplamasına izin veren bir üründür. Girişim fikrinin minimum özelliklerini tanımlayan bir prototipidir. Bu prototip oluşturulurken 3 aşamadan geçer. İlk aşama ‘‘Öğren’’ aşamasıdır ve bu aşamada fikirin ilk prototip hali tasarlanır. İkinci aşama olan ‘’Kur’’ aşamasında, fikir en yalın haliyle ürüne/hizmete dönüşür. Son aşama ise ‘’Ölç’’ aşaması olup ürün/hizmet, müşteriye sunulur ve test aşaması gerçekleşir. Müşteriden gelecek yanıta göre aynı aşamalar bir döngü içerisinde gerçekleşir. Böylelikle probleme çözüm getirilerek daha doğru bir fikir elde edilmiş olur.

8. Go-To-Market (GTM) Strategy — Pazara Giriş Stratejisi:

Pazara açılma (GTM) stratejisi, bir kuruluşun müşterileri ürün veya hizmetlerini satın almaya ve rekabet avantajı elde etmeye ikna etmek için nasıl etkileşimde bulunabileceğini ayrıntılarıyla anlatan bir plandır.

9. Pivotlamak:

Pivot, mevcut ürün veya hizmetlerin pazarın ihtiyaçlarını karşılamadığını fark ettiğinizde, bir işletmenin stratejisinde yapılan değişikliğe işaret etmektedir. Pivotun temel amacı, bir şirketin gelirini artırmasına veya pazarda ayakta kalmasına yardımcı olmaktır, ancak işinizi geliştirme şekliniz tüm farkı yaratabilir.

10. Value Proposition — Değer Önerisi:

Değer önerisi, bir şirketin ürünlerini satın almayı seçmeleri durumunda müşterilerine sunmayı vaat ettiği değeri ifade eder. Değer önerisi, bir şirketin bir tüketicinin neden bir ürün satın alması veya bir hizmeti kullanması gerektiğini özetlemek için kullandığı bir iş veya pazarlama beyanı olarak sunulabilir.

  • Uber — The Smartest Way to Get Around (Gezinmenin En Akıllı Yolu)
  • Apple iPhone — The Experience IS the Product (Ürün Deneyimidir)

11. Break Even Point — Başabaş Noktası:

Başabaş noktası, toplam gelirin toplam maliyet veya giderlere eşit olduğu noktadır. Bu noktada kar veya zarar yoktur.

Berke Yalman

KAYNAKÇA:

--

--